Ако е невъзможно да се повиши таванът на държавния дълг

...
Ако е невъзможно да се повиши таванът на държавния дълг
Коментари Харесай

Системата за глобално доминиране на САЩ рискува да рухне за няколко месеца

Ако е невероятно да се увеличи таванът на държавния дълг на Съединени американски щати, механически банкрут ще се очертае още в първите дни на юни. Има и други прогнози, съгласно които Министерството на финансите на Съединени американски щати ще разполага с задоволително свободни средства доникъде на юни. И ще дойдат нови данъчни доходи, които би трябвало да стигнат за още месец и половина. Ето по какъв начин би трябвало да живее държавното управление на Съединени американски щати - безусловно от заплата до заплата

В Америка пораства суматоха към опасността от механически банкрут. Според Министерството на финансите на Съединени американски щати страната ще остане без пари при започване на юни и банкрутът от предполагаем сюжет ще стане изцяло вероятен. Но колкото по-дълго гледате драмата по дифолт, толкоз повече протичащото се наподобява единствено на деликатно инсценирано политическо зрелище, което в последния миг ще приключи, както обичат в Холивуд, с „ Хепи енд “.

Ситуацията към неизпълнението ескалира заради техническата процедура, наречена таван на дълга.

Започва да се вкарва при започване на 20 век, с цел да ограничи държавните разноски в бюджета на Съединени американски щати. Това обаче не беше реализирано, задълженията на американското държавно управление продължиха да порастват и дълго време Конгресът дисциплинирано повишаваше тавана на националния дълг почти на всяка година и половина.

За първи път проблеми с тавана на дълга се случиха през 2011 година

Веднага след успеха си на изборите за Конгрес републиканците сложиха ултиматум на администрацията на Барак Обама. Или ще понижат държавните разноски, или законодателите към този момент няма да покачват тавана на националния дълг и ще доведат въпроса до банкрут.

След дълъг спор републиканците и демократите въпреки всичко съумяха да намерят избран компромис. Но няколко седмици страната беше в нервно положение, а Standard & Poor`s даже намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати.

Сега, 12 години по-късно, историята се повтаря.

Републиканците още веднъж завоюваха изборите за Конгрес - и те още веднъж желаят да понижат държавните разноски. От януари насам републиканското болшинство в Камарата на представителите отхвърли да увеличи тавана на държавния дълг, изисквайки обилни отстъпки от Белия дом.

Републиканците са загрижени в действителност за много справедливи проблеми с внезапното нарастване на държавните разноски на Съединени американски щати.

Бюджетният недостиг на Съединени американски щати може да доближи рекордните 2 трилиона $ тази година. Това се дължи както на увеличението на разноските за защита, по този начин и на индексирането на обществените помощи към инфлацията, която сега е на високото равнище от 5% в Съединените щати.

Екипът на Джо Байдън обаче изрично отхвърля да прави взаимни отстъпки с републиканците. Тя е много удовлетворена от настоящето доста високо равнище на държавни разноски от над 6 трилиона $. А демократите упрекват републиканците, че желаят да вземат обществените помощи и облекчения за американците с най-ниски приходи.

Първата среща на републиканския ръководител Кевин Маккарти с Байдън се организира през февруари. След това три месеца не са имали никакъв контакт. И те се видяха очи в очи още веднъж едвам в средата на май, когато наближаващият краен период с увеличение на тавана на държавния дълг към този момент изнервя мнозина в Америка.

Републиканците се стремят да понижат разноските за " зелени стратегии ", един от целите на Демократическата партия, както и за интернационална помощ за други страни, което също е доста значимо за Белия дом. Общите спестявания може да са малко над 100 милиарда $ тази година, което е единствено капка в морето във връзка с целия бюджет на Съединени американски щати. В края на краищата никой във Вашингтон не желае да визира главните сфери на разноските - в това число отбранителната промишленост и обществения бранш. Въпреки това, даже за такива дребни съкращения на разноските, Белият дом не е подготвен да отстъпи.

Междувременно часовникът тиктака.

Според най-тревожните прогнози, в случай че не е допустимо да се увеличи таванът на държавния дълг на Съединени американски щати, механически банкрут ще ги заплаши още в първите дни на юни.

Има и други прогнози, съгласно които Министерството на финансите на Съединени американски щати ще разполага с задоволително свободни средства доникъде на юни. И ще дойдат нови данъчни доходи, които би трябвало да стигнат за още месец и половина.

Ето по какъв начин би трябвало да живее държавното управление на Съединени американски щати - безусловно от заплата до заплата, без да може да взема заеми, до момента в който таванът на държавния дълг не се повиши.

В същото време никой не знае какво ще се случи, в случай че бъде разгласен дефолт - оценките за следствията за Съединени американски щати варират от много леки до най-катастрофални.

Американските икономисти постоянно спорят дали в миналото е имало несъблюдение на отговорности в историята на Съединени американски щати.

Официалната версия гласи, че не са се случвали. Въпреки че обособени епизоди по време на спора с Англия от 1812 година или Гражданската война, когато имаше закъснения в обслужването на дълга, могат да се поясняват като несъблюдение. Последният случай се случи през 1979 година, когато заради техническа щета за къс интервал от време Министерството на финансите на Съединени американски щати не заплати рента по някои облигации.

Сега обаче обстановката е доста по-сериозна.

През последните десетилетия международната стопанска система се глобализира и хиперфинансира.

Техническият дефолт на Съединени американски щати, в случай че се случи, ще провокира същинска шокова терапия във всички краища на планетата. И изключително измежду най-близките съдружници на Съединените щати, било то Япония, Обединеното кралство и страните от Европейски Съюз, които имат обилни вложения в държавни облигации на Съединени американски щати.

Не на вятъра в този момент суаповете за кредитно несъблюдение на държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати - един тип застраховка против несъблюдение - са се нараснали десетократно. И във връзка с разноските, те към този момент заобикалят застраховката по дифолт на страни като Бразилия, Мексико и Гърция, където обичайно има доста проблеми във финансовия бранш. А Moody`s увеличи вероятността от банкрут на Съединени американски щати до 10%.

И колкото повече наближава крайният период, толкоз по-големи са възможностите за намаление на кредитния рейтинг на Америка, което ще докара до още по-голяма суматоха на фондовите пазари.

Техническият банкрут на Съединени американски щати обезпечено ще докара до загуба на стотици хиляди или даже милиони вътрешни работни места. Това съвсем несъмнено ще потопи Америка в нова криза, която към този момент стартира на фона на актуалната икономическа застоялост.

Финансовите пазари по света ще се срутен и доларът също ще се срине. И най-важното, това ще бъде голям удар върху репутацията на Съединени американски щати като благонадежден кредитополучател със постоянна стопанска система и добре функционираща политическа система.

Ще се окаже, че стопанската система не е постоянна, а политическата система не работи, защото двете управляващи - Конгресът и Белият дом - не могат да вземат решения за повишение на тавана на държавния дълг.

Други страни ще стартират внезапно да премислят връзките си със Съединени американски щати, най-малкото отказвайки да влагат повече в американски облигации.

Цялата военна машина на Съединени американски щати със 700 бази в 130 страни и 12 самолетоносача също ще бъде в неразбираемо състояние.

В края на краищата парите за поддръжката му ще спрат да текат, няма да има с какво да се купува гориво за танкове, изтребители или кораби и да се заплащат заплати на военния личен състав.

Процесите на дедоларизация внезапно ще се ускорят, защото доверието в американската валута ще бъде изцяло подкопано.

На фона на сходни финансови разтърсвания Западът просто ще би трябвало да не помни за по-нататъшната поддръжка за Украйна. Системата на Съединени американски щати за световно владичество, построена в продължение на десетилетия, е застрашена от колапс за няколко месеца.

Но макар цялата драматичност на обстановката, има огромни подозрения, че Съединени американски щати ще доведат въпроса до банкрут тъкмо в този момент.

В момента Конгресът и Белият дом вземат участие в известната американска игра - който от каубоите мигне пръв, той губи. Затова си коства да се изчака интригата към повдигането на тавана на дълга да продължи до самия час Х. И в последния миг внезапно се оказва, че несъгласията сред страните са позволени, те въпреки всичко са съумели да се спогодят и да избегнат дефолт по дифолт.

Но в този случай Вашингтон единствено ще отсрочи казуса с големия бюджетен недостиг и бързо растящия обществен дълг.

Тази година Съединени американски щати може да похарчи до 1,5 трилиона $ за заплащане на лихви по дълга си, което е съвсем 20% от целия бюджет.

Според прогнозите до 2033 година националният дълг на Съединени американски щати ще нарасне от сегашните 30 трилиона $ до 50 трилиона $. В този случай до половината от целия държавен бюджет ще би трябвало да се изразходва за поддръжката му. Това ще сложи Съединените щати на равнището на доста латиноамерикански страни, живеещи от банкрут до банкрут.

Не на вятъра някогашният президент и сегашен претендент за президент Доналд Тръмп съществено предлага Вашингтон в този момент да разгласи дефолт, да уреди въпроса с задълженията си и да премине към уравновесен бюджет. Тръмп разсъждава като същински предприемач, който неведнъж е обявявал банкрут на фирмите си, носещи загуби.

В кратковременен проект това ще докара до огромни разтърсвания, само че в дълготраен даже би било в интерес на Съединените щати.

Но измежду политическата класа на Вашингтон от дълго време никой не мисли - в случай че общественият дълг е задоволителен за живота им тук и в този момент, тогава всичко е наред. Но с дейностите си те единствено доближават краха на дълговата пирамида на Съединени американски щати - и тогава Америка ще бъде изправена не пред механически, а напълно действителен банкрут.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР