Ако е налице политическа воля и лидерство в България, смятам,

...
Ако е налице политическа воля и лидерство в България, смятам,
Коментари Харесай

Скопие: Ако цената за ЕС е отказ от македонския език, не го искаме!

Ако е налице политическа воля и водачество в България, считам, че ще можем да намерим европейско решение, което би било добре за македонско-българското другарство и за европейския ангажимент към района.

„ Но тук идва едно „ ако”, съобщи в изявление за " Евронюз " вицепремиерът по европейски въпроси на районен съд Македония Никола Димитров.

Според него Скопие е направило всичко, което можеше.

„ И, почтено казано, в случай че моят майчин език – македонският, е повода за това да не можем да се доближим до Европейски Съюз, дано по този начин да бъде. Тогава значи Европейски Съюз не е това, което сме си мислили, че е – общественост от ценности”, сподели Димитров.

Според него България слага под въпрос правото на страната да построява своя лична еднаквост и история, което единствено е провокирало оскърбление измежду една от най проевропейските страни на континента.

Съответства ли проблематизирането на македонския език на това, което Европа отстоява? Нима Европа не би трябвало да бъде континент, където се възпитава езиковото и културно разнообразие и където всички народи се третират с достолепие и почитание? Това кой си и на какъв език приказваш не е ли въпрос, който визира единствено тези, за които се отнася? - разяснява вицепремиерът по европейските въпроси.

Той разгласи, че ветото на България против началото на договарянията за присъединение вреди на междусъседските връзки и на доверието в Евросъюза.

Димитров акцентира, че започването на договарянията е повече от справедливо поради пропуснатото време и прецедентите по пътя към евроинтеграцията, само че на първо място заради постигнатите резултати при доближаване към европейските стандарти и демонстрираното водачество и зрялост при решаването на проблемите.

„ Изгубихме генерации в чакалнята на Европейски Съюз. Започнахме пътуването си към Европа след Словения и преди Хърватия. И двете страни станаха членове преди няколко години, а ние към момента се борим да стартираме договаряния за присъединение. И тъкмо когато най-сетне разрешихме въпроса с Преспанския контракт, който имаше интернационално признание и обещания за договаряния с Европейски Съюз, пред нас се изправи друга планина” - прибавя той.

Според вицепремиера макар последното отчаяние държавното управление остава ангажирано с постигането на стремежите на страната за участие в Европейски Съюз и ще продължи интензивно да търси решение, само че като акцентира избрани позиции, от които няма да има оттегляне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР