Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я

...
Ако е имало политическа зависимост, Васил Божков щеше да я
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Не допускам да е имало политически чадър над Васил Божков

" Ако е имало политическа взаимозависимост, Васил Божков щеше да я извади, още повече че се намира отвън България, в Обединените арабски емирства. Защо не приказва? ", споделя Валери Симеонов

© Надежда Чипева Визитка

Валери Симеонов е ръководител на НФСБ и съпредседател на коалиция " Обединени патриоти ". Депутат от 43-ото и 44-ото Народно заседание. След последните парламентарни избори беше определен за вицепремиер в третото държавно управление на Бойко Борисов, само че през ноември 2018 година подаде оставка след митинг на майките на деца с увреждания поради обидни реплики, които насочи към тях. Как си обяснявате, че когато преди две години внесохте промени в Закона за хазарта, забраняващ рекламата на лотарийни игри, от ГЕРБ направиха всичко допустимо да не бъдат признати, а тези, които в този момент оферирате, вървят скоростно в Народното събрание?

- Ситуацията е друга.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се случи, че по този начин внезапно се промени обстановката?

- Когато за пръв път един човек е извикал, както беше в приказката, че " царят е гол ", никой не е бил склонен. След това обаче с времето истината е стигнала до публичното мнение и към този момент настройките за смяна в Закона за
хазарта са налице. Втората доста сериозна причина естествено са разкритията, които бяха изнесени в медиите през декември за големите мащаби на злоупотреби с използването на закона от частните лотарии. Това беше и мотивът да внеса този законопроект.

Вашето отношение по този въпрос е ясно, въпросът е кое съгласно вас наложи преосмислянето на позицията на ГЕРБ?

- С ГЕРБ сме сътрудници в ръководството на страната, което не може да бъде безразлично при корист за към 600 млн. лева за петгодишния интервал от съществуването на лотарийните игри. Ако ГЕРБ са безразлични, това значи да са съпричастни с това закононарушение, изнесено в медиите. Така че те бяха, не желая да кажа принудени, само че по-скоро бяха уверени, че би трябвало да се вземат решителни ограничения в тази посока. Аз по този начин си изяснявам смяната, макар че не чаках такава сериозна поддръжка. Просто, откакто внесох законопроекта, желаех диалог с премиера, на който той беше поканил финансовия министър Владислав Горанов и министъра на спорта Красен Кралев, и получих цялостна поддръжка. Не съм съветвал препоръчаните промени с премиера Борисов преди внасянето им в Народното събрание. Не бях съветвал с него и предходните промени в Закона за
хазарта. Аз, като съм уверен, че нещо е вярно, избирам да не се подвига доста звук, а да се внесе в Народното събрание и оттова нататък каквото ще става - да става.

Казахте, че сдруженията за лотарийни игри са осъществили голяма облага, за която не са плащали такси. Как е допустимо това да се случва в продължение на 5 години в случай, че в Комисията по
хазарта има представители на Национална агенция за приходите, службите, а ръководителят й се назначава от министъра на финансите, както и редица контролни органи, които би трябвало да следят работата на комисията?

- При оферта 10 000 лева дневно не е мъчно да купиш комисията (според прокуратурата предлаганият от Васил Божков рушвет в действителност не се е състоял, тъй като е бил отхвърлен - бел. ред.). А за какво Министерството на финансите, министърът като виновен фактор и министър-председателят не са взели ограничения - отговорът е, че просто никой не се е занимавал с
хазарта и с работата на комисията.

Защо никой не се е занимавал?

- А за какво медиите не се занимаваха? Защо bTV мълча 45 дни, мълча и " Капитал "?

Това не е правилно като се изключи че отговорността за несъбраните от страната суми не е на медиите. В " Капитал " сме писали доста по тематиката - в това число и когато внесохте предходните промени в Закона за
хазарта, както и за оставената " малка врата ", с която частната лотария на Божков е спестявала такси.

- Въпросът ми е риторичен. Защото има доста съществени опасности за хората, които се заемат с тази тематика. Независимо дали са публицисти, дали са от министерство или членове на комисия, те изпитват състоятелен боязън. Има голям боязън в обществото сега, в който се произнесе името на Васил Божков - Черепа.

Може да питате господин Гешев да вземем за пример за какво откакто сигналът против Божков е подаден на 5 декември, чак в края на януари последваха дейностите на прокуратурата. Отговорът за мен е, че и прокуратурата се е страхувала от Божков. Имало е потребност от обединена офанзива, която да бъде извършена по всички флангове и тогава да се включи и прокуратурата.

Надали прокуратурата в последния миг е открила всички тези 7 обвинявания към него. За мен би било надалеч по-добре, в случай че прокуратурата по-рано беше обвинила Божков и го беше задържала. Защото в този момент не сме сигурни, че ОАЕ ще го върне. Аз също имам полза да беше заловен тук, а не в този момент да мисля, в случай че оттова вдигне телефона, на кого ще се обади в България и какво ще провежда.

За мен беше по-добре прокуратурата да се беше задействала по-рано да му вземе интернационалния парспорт и да го беше прибрала. Така както направи с Нено Димов. Защото, нали, Нено Димов няма зад себе си милиарди, няма зад себе си въоръжени мутри, няма зад себе си цяла империя и доста елементарно може да бъде спретнат. Ако прокуратурата се беше задействала още когато внесох закона и Борисов ме поддържа, щяха да го задържат. Но те не направиха това и по този начин му дадоха опция да избяга.

Когато за пръв път внесох законопроекта за възбрана на непряката реклама на лотарийните игри, това се одобри като удар против Нова TV и bTV. И това е другата причина съгласно мен, заради която от ГЕРБ тогава не го поддържаха. Чисто и просто имаше боязън от това по какъв начин ще бъдат показани в тези малките екрани и дали няма да им се срине рейтингът. Е, на мен ми сринаха рейтинга. Ще ви кажа нещо, което до момента не съм казвал. Аз освободих вицепремиерския пост с помощта на това, че в действителност против мен не бяха протестираща група на майки на деца с увреждания, а двете малките екрани - Нова TV и bTV, които всяка вечер в новините отразяваха митингите от по пет индивида, с цел да наподобяват доста. Това продължи 26 дни. Тези две малките екрани ме принудиха да си подам оставката, с цел да не подривам държавното управление. Но както виждате, времето е нещо непредвидимо. Излиза, че някой път човек може да си го върне. Но не това е повода да внеса законопроекта, а остарялата ми борба и идея да приключа това навсякъде триене на талончета.

Страх ли е повода или е имало политически чадър над Васил Божков?

- Не позволявам да е имало политически чадър. Ударите, които сега нанасяме на хазартния оператор, са толкоз тежки, че той няма по какъв начин да си затвори устата. Ако е имало такава взаимозависимост, той щеше да я изкара, още повече че се намира отвън България, в Обединените арабски емирства. Защо не приказва? Ако има зависимости, аз нямам доверие той да ги премълчи, тъй като при него въпросът е на бизнес и финансово оцеляване. А другояче нямам никакво подозрение, че е купувал политици, изключително като виждам държанието на Българска социалистическа партия и какви причини изкараха при разискването на законопроекта за
хазарта в пленарната зала. Румен Гечев да приказва за надали не национализиране на лотарийните игри и да приканва за съблюдаване на закона в случай, че през 2013 година неговият автограф стои под законопроекта, с който лотариите се освобождават от налог (всички промени за хазарта от 2009 година до момента минават с гласовете на депутатите от ГЕРБ - бел. ред.).

Бързото приемане на сегашните измененията и дейностите на прокуратурата по отношение на Божков сътвориха чувството за сюжет за завладяването на бизнеса му.

- Каквото и да приказваме, постоянно ще има хора, уверени, че това е международна интрига, единствено че не е по този начин.

Предлагате в действителност търкането на билетчетата да продължи, само че под шапката на страната - по какъв начин ще гарантирате, че същата страна, която сътвори изискванията за този заклеймяван в този момент бизнес на Божков, ще проработи по различен метод?

- Гаранциите ги има в предложенията за промени в закона за
хазарта. Само държавният състезателен тотализатор ще се занимава с продажбата на талони и това ще става единствено в лицензирани за това места. Кои са лицензираните места на спортния тотализатор? Това са тото пунктовете и който желае да търка талончета, ще би трябвало да върви там. Там към този момент ще може да се следи дали лицето е пълнолетно и в случай че не е, няма да му разрешат да си купи талонче.

Защо от сегашните ви оферти отпадна възбрана и на непряката реклама на лотарийните игри?

- Защото държавният тотализатор ще дефинира по кое време и къде ще си влага парите. Когато операторът е държавен, той е задължен като държавна институция да съблюдава конституцията и да се грижи за здравето на българските жители. Ако не се грижи, над него има министри, а над министрите има Народно заседание. Така че можем да ги принудим да отстранен всичките тези реклами с лъжливи примамващи суми на спечелили хора.

Такива бяха претекстовете ви в предходния ви законопроект за
хазарта, само че в този момент ги няма.

- От една страна, тотализаторът няма по какъв начин да съществува без реклама. И по времето на социализма имаше реклама. Има реклама, тъй като без рекламата няма по какъв начин хазартните игри да съществуват. Но тази реклама към този момент ще бъде дозирана и избрана от държавно дружество, на което можем да му държим сметка.

Докъде стигна делото за неустойката по приватизационния контракт на Български морски флот, чиито притежатели са братята Кирил и Георги Домусчиеви, за което персонално настоявахте?

- Агенцията за обществените предприятия и надзор, както към този момент се споделя Агенцията за приватизацията, получи справките от БМФ за осъществяването на приватизационния контракт. На съображение на разминаванията са подали искане до Министерския съвет да заплати таксата в Арбитражния съд и преди Нова година тя е платена. Така че нещата в този момент са в ръцете на Арбитражния съд. От друга страна, корабособственикът също е завел дело и аз не мога да кажа по какъв начин то ще се развие. Хубавото е, че към този момент е подхванал нужните ограничения за увеличението и постигането на нормата на тонажа, заложена в приватизационния контракт. Доколкото имам информация, това условие към този момент са го постигнали, само че това не значи, че няма арбитражният съд да постанови, че в 10-годишния интервал има несъблюдение на контракта. Нещата към този момент не зависят от държавното управление, а от съда.

Президентът Румен Радев смъкна доверието си от държавното управление. Може ли да се каже, че стартира война сред институциите?

- Да, война е. От епизодични престрелки нещата се трансфораха във война, което е извънредно грозно и компрометиращо за институциите в България и за политиката като цяло. С това деяние равнището слезе извънредно ниско. От тук нататък мнението на българските жители за политиците не може да се чака да бъде положително. Коментарите ще бъдат, че и едните, и другите са маскари. Но по този начин е решил господин Радев, по този начин е постъпил. За мен от тази война на институциите като цяло губи България.

Редно ли е прокуратурата да огласява записани посредством СРС диалози на президента и командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков?

- За мен тази замяна на удари сред прокуратурата и президентството, на която бяхме очевидци, можеше да остане на тази фаза. И двете страни позволиха съществени неточности. Според мен разгласяването на тези диалози не трябваше да става. Ако прокуратурата е имала учредения, трябваше да си приготви нещата за събаряне на имунитет, импийчмънт и така нататък От друга страна, президентът да дава такива крайни оценки на прокуратурата също беше грозно.

След година ще има постоянни парламентарни избори - по какъв начин съгласно вас престоят ви във властта през този мандат на Борисов ще се отрази на доверието към НФСБ?

- При всички случаи присъединяване във властта носи негативи и това е повече от ясно. Друг е въпросът, че като партия ние нямаме присъединяване в изпълнителната власт. Имаме вицепремиер, който е политически самостоятелен (Мариана Николова - бел ред.). Тези на по-ниските равнища също не са политически фигури. За мен ръководството на страната не би трябвало да е подчинено на партийни квоти и партийна алчност, а само на ползите на страната. Според мен политиците би трябвало да те правят оценка по това, което са създали. Ако хората оценят това, което сме създали, ще ни поддържат. Ако не го оценят - връщаме се кой откъдето е пристигнал. Няма драма. Не съм женен за политиката. Аз съм човек от бизнеса и не се храня от политиката.

Интервюто взе Велина Господинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР