Ако досега не сте чували термина гниене в леглото, може

...
Ако досега не сте чували термина гниене в леглото, може
Коментари Харесай

Какво представлява гниенето в леглото и опасно ли е?

А ко до момента не сте чували термина " изгниване в леглото ", може да ви бъде простено, в случай че предположите, че става дума за изложение на несъответствуваща декорацията или за подробност от изключително ужасяващ случай на сериен палач. Ако сте го чували, има огромна възможност да смятате, че има нещо общо с депресията или че е просто най-новото опрощение за мързела на поколението Z. 

Но в случай че попитате някои от тези, които са избрали да го практикуват, те биха могли да отговорят, че това е превъзходен обред за грижа за себе си. Хората, които практикуват техниката споделят,  че всички ние бихме могли да се възползваме от малко мързелуване в леглото.  

What Is Bed Rotting, And Is It Healthy?
— IFLScience (@IFLScience)
Има ли нещо правилно в тези изказвания?  

Потенциално - само че специалистите не са изцяло уверени в това.  

Какво съставлява " гниенето в леглото "? Безопасно ли е? Трябва ли да го практикувате? 

Колкото и тъмно да звучи, " гниенето в леглото " в действителност е относително доброкачествено на пръв взор: това е практиката просто да останеш в леглото през целия ден. Ако сте малко по-възрастни от Поколението Z, може да си го визиите като " ден с пухени завивки ", а в случай че сте малко по-възрастни - като " вегитиране ". Важното е, че не ставате от леглото и не се пробвате да бъдете продуктивни. 

" Може да гледате филми, да превъртате в обществените мрежи, да говорите по телефона, да се храните или всичко, което нормално вършиме, в случай че си почивате у дома ", споделя психологът Робърт Комън пред The Independent.  

" Това се разграничава от почивката на легло за възобновяване след болест или пострадване. Методът постоянно се употребява за справяне със напрежението или тревогата ", изяснява той. 

Подобно на доста други измислени изрази - образци се намират най-лесно в TikTok, където някои инфлуенсъри могат да бъдат видени в “напудрени ” за обществените медии кревати, рекламирайки отхвърлянето на културата на суетата, която от време на време може да господства в живота ни.  

Джефри Гардере, клиничен психолог и професор в Училището по здравни науки към университета Туро, споделя пред Health, че това е най-популярно измежду поколението Z и дамите - две групи, които са по-стресирани от съвсем всички останали в наши дни. 

" Нашето общество е склонно да натъртва прекалено много на това да бъдеш ангажиран или работлив от самото начало. Това може да докара до възприятие на прегаряне ", споделя Никол Холингсхед, психолог и клиничен помощник по фамилна и социална медицина в медицинския център " Уекснър " към Държавния университет в Охайо.  

Има ли някаква изгода от “гниенето в леглото ”? 

Не може да се отхвърли, че в случай че се въргаляш в леглото може да се чувстваш по-добре, в сравнение с, да речем, да се принуждаваш да вземеш душ, да се влачиш до работа, да работиш осем или девет часа на бюро.  

" Живеем в доста забързан свят, тъй че да се отдръпнеш, да се свържеш със себе си, да презаредиш батериите и да възстановиш психическата и физическата си сила постоянно е нещо позитивно. Всъщност това е нещо, което повече от нас би трябвало да включат в рутинните си действия, в случай че могат ", споделя Робърт Комън. 

" Това не е единствено отмора за тялото - въпреки че тя несъмнено е значима. Достатъчната отмора е от решаващо значение за положителното психическо здраве, а излежаването в леглото дава опция за психическо възобновяване. То може да бъде отмора от ежедневния стрес и безсилие и " ни слага в по-силна позиция да преосмислим задачите си и да намерим мотивация да ги реализираме, да управляваме уговорките си и да изследваме персоналните си ползи и занимания, без да прегаряме ", изяснява специалистът. 

Един ден или даже единствено няколко спомагателни часа, прекарани в излежаване в леглото, могат да ви оказват помощ да се справите с всичко - от отмалялост до цялостна екзистенциална рецесия.  

Но може ли да се стигне прекомерно надалеч? 

Опасностите от “гниенето в леглото ”?   

Има няколко неща, за които би трябвало да се внимава, когато става въпрос за “гниенето в леглото ”. На първо място, желаете да сте сигурни, че това не е признак на нещо по-патологично: " Някои хора “гният в леглото ”, тъй като страдат от меланхолия или психологичното им здраве може да страда по доста разнообразни способи ", споделя пред Glamour основателят на Tiktok наличие @lifeasraven, който е направил редица видеоклипове по тематиката. " Някои хора, които страдат от синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност (СДВХ) също се борят с това ", разяснява той.  

Но в случай че казусът е подобен, тогава “гниенето в леглото ” евентуално няма да е от изгода. Преди стоенето в леглото по през целия ден се е наричало дисания и е типичен признак на меланхолия и тревога.  

" За някой, който е депресиран, “гниенето в леглото ” звучи като метод за евентуално оттегляне от другите, без обществени връзки ", споделя пред TODAY.com Лин Буфка, заместител изпълнителен шеф по практическите проучвания и политиката в Американската психическа асоциация.  

Съществуват и физически проблеми, които могат да бъдат прикрити от “гниенето в леглото ”: Рейвън отбелязва, че е виждала хора, които са откривали нередности с щитовидната жлеза или други хормонални проблеми, които са допринасяли за невъзможността да станат от леглото. От единствено себе си се схваща, че " бездействието " не е добра тактика за справяне с тези действителни физиологични проблеми - и в действителност може да утежни нещата, защото продължителната липса на придвижване има известни нездравословни резултати върху организма. 

" Когато кръвта не се изпомпва непрекъснато, тя е склонна да се съсирва. Когато вървим или се разтягаме, мускулите се свиват по вените и ги принуждават да движат кръвта в близост. Когато не се движим, вените не са в положение да изтласкат кръвта в близост ", споделя Даниел Ландау, сертифициран експерт по хематология, вътрешни заболявания и здравна онкология.  

Твърде доста от едно положително нещо 

Дори когато “загниването в леглото ” не е признак на нещо по-зловещо, въпреки всичко има възможност то да сътвори проблеми, които преди този момент не са съществували. Прекарването на прекалено много време в скролинг да вземем за пример може да провокира паники, които в никакъв случай преди не сте имали. Изолацията от другари и семейство може да провокира меланхолия. 

Истинската заплаха от “гниенето в леглото ” - нарушава графика на съня ви  

" Гниенето в леглото евентуално ще попречи на съня ви, тъй като тялото в действителност е естествено обусловено - когато е в леглото - да освобождава избрани хормони, които ви споделят, че би трябвало да се изключите ", казва Ландау.

" Но в случай че останете в леглото през целия ден, а по-късно се опитате да заспите, мозъкът ви ще се обърка. Той няма да знае по кое време желаете да заспите и по кое време желаете да останете будни и евентуално ще имате нараснал риск от бодърствуване ", изяснява той.  

Ето за какво, в случай че употребявате тази процедура, специалистите поучават да го вършиме на друго място, а не в леглото си. Струва си също по този начин да се уверите, че сред “гниенето ” и спането има времева пауза. 

Ключът, както постоянно, е в салдото. Не се тормозете понякога да “загнивате в леглото ”, само че се пробвайте да не прекалявате и се уверете, че го вършиме по нужда. 

“Въпреки че почивката е значима за благосъстоянието, физическите извършения също са мощен инструмент за поддържане на положително психическо и физическо здраве, изяснява Колман - като отбелязва, че също по този начин е значимо да изразходваме задоволително сила денем, с цел да заспим в точния момент и да увеличим изгодите, които идват с пълноценния сън ”, споделя Комън 

" Както при всички неща в живота, салдото е от основно значение. В последна сметка става въпрос за това да не се намираме в двете крайности на спектъра ", споделя той.  

Съдържанието на тази публикация не е предопределено да размени професионален медицински съвет, диагноза или лекуване. Винаги се обръщайте към квалифицирани здравни експерти с въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения. 

* Във видеото:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

Вижте и галерията от нашия списък
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР