Ако до юли месец ние пак не получим сигнал за

...
Ако до юли месец ние пак не получим сигнал за
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Забавянето на поканата ни за ERM-2 ще се отрази зле на икономиката

" Ако до юли месец ние отново не получим сигнал за присъединение към чакалнята на еврозоната ERM-2, това ще се отрази неподходящо , т.е. могат да се влошат сюжетите за развиването на стопанската система ".
Това съобщи пред БНР доцент Даниела Бобева , която бе министър на търговията в служебния кабинет " Софиянски " и вицепремиер в кабинета " Орешарски ".

Думите й бяха във връзка представянето на Годишния отчет за развиването на стопанската система и икономическите политики от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките. Акцентът тази година са структурните несъответствия и произлизащите от това опасности .

Традиционно отчетът съдържа разбор на икономическото развиване у нас през миналата година, като наблюдава микро- и макроикономическите индикатори, външен, фискален и банков бранш и пазар на труда .

В документа се дават оценки и рекомендации за нужните и подобаващи политики в средносрочен проект в интервала до 2021 година . Сред създателите са шефът на Института за стопански проучвания проф. Александър Тасев и ръководителят на плана доцент Виктор Йоцов.

Тази година представянето на отчета е включено в календара от събития, отдадени на 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките и 70-ата годишнина на Института за стопански проучвания.

Забавяне на икономическия напредък за 2019 година предсказват икономистите от Българска академия на науките. Според тях, в случай че до юли България не получи покана за ERM 2 , това ще утежни икономическите индикатори.

Ръстът на стопанската система през 2018 година се забавя от 3,6 на 3,1 %. Тенденцията ще продължи и през тази , счита доцент Виктор Йоцов.

" Очакваме леко закъснение през тази година и умерено ускорение през идната година . Общо взето, не чакаме някакви трагични промени. Не става въпрос за никакво нахлуване в криза, а по-скоро за закъснение през тази година и вероятно възобновяване през идната година ", изясни доцент Йоцов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР