Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от

...
Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от
Коментари Харесай

Преговорите може и да не се удължат, ще спрат ли евтините лекарства от 1 април?

Ако до на следващия ден фармацевтите и НЗОК не реализиран единодушие, от 1 април аптеките няма да отпускат изцяло или отчасти платени медикаменти, в случай че пациентът не си ги заплати самичък. Това разяснява пред публицисти Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, предава Българска телеграфна агенция. Той взе участие в конференция, отдадена на нововъведенията в лечебните заведения и в здравната апартаура.

Изявлението идва ненадейно на фона на вчерашното известие, че договарянията ще бъдат удължени до 1 май, а в това време ще бъде подписан анекс към контракта сред фармацевтите и касата за реимбурсиране на медикаментите. Ако няма подобен, НЗОК няма да има съображение да заплаща на аптеките, които продават такива лекарства.

Преди дни от БФС показаха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне текст от контракта им с НЗОК, съгласно който аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, в случай че пациентът изрази предпочитание и единодушие. От НЗОК упорстват тази опция да отпадне, с цел да се съблюдава прецизно изписаната от доктор терапия. Лекарският съюз също подкепи тази позиция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР