Ако до края на м. април заради пандемичната обстановка беше

...
Ако до края на м. април заради пандемичната обстановка беше
Коментари Харесай

Изненадващ скок на организираните концерти у нас

Ако до края на м. април поради пандемичната конюнктура беше натрапен мораториум върху концертната активност, то от началото на м. май програмата със събития онлайн регистрира дълго чакан и в същото време неочакван за сектора растеж.
Само за последните седмици Музикаутор записва близо 90 събития с музика онлайн, които ще се състоят до края на м. август, а всекидневно се афишират и нови.
Това се случва, откакто повече от година секторът очакваше анулация на рестриктивните мерки и възобновяване на концертната активност. Отчетеният скок на събитията с музика онлайн е положителен знак за съживяването на бранша, чийто спад през 2020 година беше сред 60% до 80%.

Сред събитията, които предстоят, доминират такива на родни банди, които в продължение на дълъг интервал от време нямаха опция за изява пред аудитория. Това ще се отрази сензитивно и на възнагражденията за създателите на музика, без чийто принос концертите не биха били вероятни.
В началото на 2020 година Музикаутор и „ Сцена Музика " договориха цена, която отразява спецификите на бранша и подсигурява авторски хонорари за създателите. Страните подписаха също съглашение за общи дейности за изсветляване на концертния бранш, който години наред неглижираше изплащането на хонорари за музиката. Организациите се сплотиха към това, че участниците на пазара би трябвало да работят при идентични конкурентни условия и при съблюдаване на законовите разпореждания.

С браншовата организация на промоутърите бе контрактувана отстъпка в размер на 20% за нейните членове. За страдание те не съумяха да се възползват пълноценно от нея поради блокирането на концертната активност. За да поддържа възобновяване на бизнеса, Музикаутор взе решение за опазване на отстъпката за членове на „ Сцена Музика " до края на календарната година.

Общите старания и взаимоотношение сред сдруженията ще продължат, като крайната цел е пазарът да бъде освободен от промоутъри в сивия бранш. Те към момента са главен проблем и са виновни както за саботажа на културното развиване и обезценяването на труда на хиляди актьори и създатели, по този начин и за вредите, които нанасят с нелоялните си практики върху останалите участници на пазара.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР