Ако днес се провеждат избори за парламент ГЕРБ-СДС биха получили

...
Ако днес се провеждат избори за парламент ГЕРБ-СДС биха получили
Коментари Харесай

Ако днес се провеждат избори за парламент ГЕРБ-СДС биха получили 25,4% от гласовете на избирателите

Ако през днешния ден се организират избори за парламент ГЕРБ-СДС биха получили 25,4% от гласовете на гласоподавателите. Това е с съвсем 8 процентни пункта повече от " Продължаваме промяната-Демократична България ", които биха имали 17,5 на 100.

Това сочи последното изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 25 април-2 май, осъществено със лични средства измежду 1000 пълнолетни жители. Анкетата бе показана пред бТВ от Боряна Димитрова от " Алфа рисърч ".

Движение за права и свободи с 14,9% и " Възраждане " с 14,6% са с съвсем равни гласове. Следват Българска социалистическа партия с 8,5% и " ИТН " 5,3 на 100.

Най-сериозната вреда, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор на други партии, само че не притеглят гласоподаватели от другите, уточни Димитрова.

Основният проблем на Движение за права и свободи е да накара гласоподавателите си да отидат до урните.

" Възраждане " да вземем за пример притеглят гласоподаватели от други политически сили. Има евентуална опция част от гласоподаватели на " Възраждане " да отидат в посока Има Такъв Народ, Солидарна България и Левицата. Къде ще дебаркират гласоподавателите на 9 юни към момента не е ясно.



Това са и партиите, които биха влезнали в Народното събрание.

" Солидарна България " би взела 2,6%, " Синя България " - 2,5%, " Левицата " - 1,9 " Български напредък " - 1,3 %.

За други партии биха дали своят вот 5,6% от гласоподавателите.



Боряна Димитрова изясни, че настройката за гласоподаване на хората зависи от няколко фактора: извънредно сгъстения  цикъл на осъществяване на изборите, обществените кавги преди, по време на и след ротацията, и таймингът на сезоните. Ако хората имат предпочитание, те ще отидат до урните да гласоподават, безапелационна бе Димитрова.



" Алфа Рисърч " установи, че ще има изборна интензивност за националните избори към 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, регистрира тя, която чака въпреки всичко малко по-висока изборна интензивност за националните избори.

По отношение на европейските избори, Боряна Димитрова уточни, че картината е сходна с националните избори. Електоралните настройки за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25,1%, ПП-ДБ с 18,5%, Възраждане с 14,8%,  Движение за права и свободи с 14,4%, Българска социалистическа партия с 8,0% и Има Такъв Народ с 4,8 на 100. Границата за евродепутат е 5,88%, до момента в който за парламент малко над 4%.

ГЕРБ и Движение за права и свободи евентуално ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да има три сигурни евродепутати, а огромният губещ ще е Българска социалистическа партия на европейските избори. Вероятно е " Възраждане " също да изпратят евродепутат.



Изследването е извършено в интервала 25 април-2 май 2024г. от " Алфа Рисърч ", осъществено е лични средства. Проучването обгръща 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР