Ако днес кажете на някого, че нямате Facebook профил, най-много

...
Ако днес кажете на някого, че нямате Facebook профил, най-много
Коментари Харесай

8 причини да деактивирате Facebook профила си

Ако през днешния ден кажете на някого, че нямате Фейсбук профил, най-вече да ви намерения за вманиачен. Как е допустимо това? Как другояче вашите другари ще наблюдават достиженията ви, връзките ви и килограмите, които сте наддали? С други думи – по какъв начин тъкмо ще ви дебнат онлайн?

Екзистенциалната рецесия на XXI век е към този момент факт. „ Ако нещо се случи и не го обявиш във Фейсбук, дали в действителност се е случило? “. Шегата настрани, за мнозина Facebook е Кралят на социализацията и неналичието на акаунт е равнозначно на липса на другари.

Вместо да го направи по-добър обаче, обществената мрежа постоянно може и да навреди на нашия живот. Да, с Фейсбук се свързвате със остарели другари, намирате си нови оферти за работа и поддържате един цифров дневник на своя живот. В последно време обаче обществената мрежа се трансформира в една черна дупка, в която завистта и съревнованието надвиват, в която самочувствието се дефинира въз основата на авансово подбрани фотоси с вашия етикет. Не на последно място – Фейсбук е способна да унищожи всякаква работливост.

Защо просто не излезем от нея тогава? Лесно е да го кажеш, мъчно е да го направиш. Деактивирането на акаунта е краен вид, само че един път щом намалите времето, което прекарвате в обществената мрежа, ще видите какъв положителен резултат върху живота ви ще има това.

Ето няколко аргументи, подбрани от Mashable, поради които си заслужава да дръпнете щепсела на своя акаунт.

1. Несъзнателно пристрастяване

Фейсбук се трансформира в табиет. Напълно допустимо е да се пристрастиш към мрежата, сочат някои проучвания. За разлика от пушенето и други по-опасни привички, пристрастяването към Фейсбук се вижда доста по-трудно. С други думи – може и изобщо да не подозирате, че не може да живеете без обществената мрежа. Средно дамите прекарват по 81 минути дневно във Фейсбук, до момента в който мъжете – 64 минути.

Общо взето Фейсбук е като кредитна карта, с която харчиш повече в миг, в който не можеш да си го позволиш. По-добре е да станеш наясно с това още в този момент, в сравнение с да осъзнаеш какъв брой доста (в случая време) си похабил в нея.

2. Ниско самочувствие

Качихте един-два кг през празниците? Нормално. Фейсбук обаче ще ви накара да се чувствате още по-зле от този факт.

Според едно проучване потребителите на обществената мрежа (най-вече жените) стават извънредно претенциозни към своя външен тип, когато гледат фотосите на свои другари. Повече от половината от общо 600 души, взели участие в изследването, декларират, че онлайн албумите на останалите консуматори ги потискат. Те стартират да желаят да имат същото тяло, даже вземат решение да отслабнат. В последна сметка всичко това оставя у хората едно отрицателно възприятие. Според проучването младите консуматори са най-податливи и могат да развият даже хранителни разстройства в резултат на натиска, който обществените мрежи им демонстрират. А той е доста по-голям даже и от стилните списания.

Други изследвания пък демонстрират, че младите Фейсбук консуматори даже биха могли да станат по-нарцистични, да развият нападателно държание и даже ида имат проблеми със съня.

3. Търсене на работа

Наистина ли е добре да деактивирате профила си, когато търсите нова работа? Според някои изследвания 90 % от работодателите преглеждат профилите на претендентите в желанието си да преценяват дали са подобаващи за работното място. 69 % от същите тези работодатели обаче вземат решение да отхвърлят даден претендент в резултат на наличието, което откриват в обществените мрежи.

Други проучвания пък демонстрират, че някои работодатели възприемат човек, който няма Фейсбук профил, за умопобъркан (едно от най-крайните заключения).

Дори и да не смятате, че профилът ви не съдържа нещо скандално, в никакъв случай не може да сте сигурни каква дреболия ще накара работодателя да премисли своето решение. Винаги може да кажете на интервюиращия, че сте имали акаунт във Фейсбук, само че сте го деактивирали, с цел да прекарате повече време в действителния свят. Това от своя страна ще покаже на работодателя, че не сте пристрастени към мрежата и че ще бъдете доста по-продуктивни.

В случай че не съумеете да си намерите работа дълго време, изключването на Фейсбук ще усъвършенства и вашето его, защото няма да четете статуси, че Иван е извънредно удовлетворен от заплащането на новата му работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР