Ако днес гласувате оставката на Жаблянов отивате в Конституционния съд

...
Ако днес гласувате оставката на Жаблянов отивате в Конституционния съд
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, отивате в КС и в съда в Страсбург


Ако през днешния ден гласувате оставката на Жаблянов отивате в Конституционния съд и в Съда по правата на индивида в Страсбург. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата по желаната от ГЕРБ и Оперативна програма оставка на Валери Жаблянов.

Това е арбитражен съд, изключително съдилище против инакомислещи. Няма да даваме приноса си за основаване на изключителни съдилища, сподели Нинова.

„ Няма да предлагаме различен зам.-председател на Народно събрание. Нашият зам.-председател на Народно събрание е Валери Жаблянов. Над вас и над нас стои Конституцията “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

„ Съжалявaм, че през днешния ден ставате очевидци на това, което сподели българската политическа класа-че е незряла да оцени обективно и умно историята си, да отговори на действителните ви проблеми, да ви помогне да ги решите “, обърна се Нинова към слушащите дебата жители.

„ Съжалявам, че ръководещите дадоха този звук. Затова ще се опитам от името на Българска социалистическа партия да ви върна към актуалните правила на независимост на словото и мнението. Поводът за този диалог е желаната оставка от депутатите от ГЕРБ и Оперативна програма на Жаблянов.

„ Правилникът на Народно събрание е определил в какви случаи може да се приключи мандат-по негово заявление, а такова няма. Няма и случаи редовно да не извършва или надвишава отговорностите си. Искането за предварително преустановяване на мандата е нелегално, защото не дава отговор на правилника на Народно събрание “, акцентира Нинова.

Тя разяснява, че съгласно ръководещите Жаблянов е превишил правата си като се е изказал в персонално качество срещу контракта с Македония и с това е уязвил ползите на България, само че в Конституцията написа, че всеки има право да показва мнение и да го популяризира документално или устно. Искането за предварително освобождение на Жаблянов е противоконституционно, разясни той.

Лидерът на Българска социалистическа партия запита дали няма двойни стандарти, когато Георги Марков показва персонално противоречие с интернационален контракт (ИК), а в другия случай, изложение на такова е мотив за искане на оставка.

„ Жаблянов попречил жестоко реда в залата при отдаване на респект към жертвите от комунистическия режим. Единственото което предложи, е към това почитание към, жертвите на комунизма, да прибавим и жертвите на фашизма. Нежелаейки да осъдите фашистките прояви, се хванахте за това изречение на Жаблянов. Това беше декларация от името на Българска социалистическа партия, с която Жаблянов не ангажира Народно събрание “, разяснява Корнелия Нинова.

Според нея оставката се желае, тъй като ръководещите бягат от същинските проблеми. „ Това е бягство от действителността, за което нямате решение. Това и възмездие за оставката на Главчев, само че не сте осъзнали грешката, която тогава направихте. Тогава той подаде оставка с цел да не бъде залата празна за Таяни, а не тъй като осъзнахте, че е нарушил правото за независимост на словото. Още тогава знаехме, че този акт ще се повтори и се повтаря. Това е акт на възмездие за онази оставка, която беше заслужена, поради нарушение на съществени демократични правила “, акцентира ръководителя на левицата.

Нинова попита още не е ли двоен стандарт, когато ръководителят на Народно събрание ангажира Народно събрание с нейна позиция, че престижът на Народно събрание е понижен, поради нападки от президента Радев, си стои тук, а когато Жаблянов показва персонално мнение, му се желае оставката.

Това е моделът цветановщина, при който без съд от тази естрада се издават присъда. Заради този модел сме съдени 7 пъти в Страсбург, сподели още Нинова. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР