Ако децата не посещават задължителните детска градина и училище, семействата

...
Ако децата не посещават задължителните детска градина и училище, семействата
Коментари Харесай

Държавата обяви мерки срещу отсъствията от училище

Ако децата не посещават наложителните детска градина и учебно заведение, фамилиите на тези деца няма да получават фамилни помощи от страната. Да, това е последна мярка, само че по този метод няма да има повече малки врати в закона. Това съобщи на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на просветителната комисия и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Нека това да не се възприема като политика на наказания и забрани, а като затвърждаване на учебното заведение като публично най-висшата ценност'', добави Дамянова.

,,Всеки месец има обмяна на данни сред общественото и просветителното министерство, на база на които обществените служащи стопират или приключват фамилните помощи на фамилии, чиито деца не посещават учебно заведение. Сегашният механизъм разрешава да бъде тази фамилна помощ да бъде спирана за месец, а след това още веднъж да се възвръща. Ако обаче отсъствията продължат и в бъдеще, помощта ще бъде прекъсната за една година'', разяснява общественият министър Бисер Петков.

,,Идеята във връзка с еднократната помощ за първолаците е тя да бъде изплащана на две елементи – при започване на образователната година и при започване на втория период, в случай че детето посещава учебно заведение, несъмнено. Тя е в размер на 250 лева'', посочи още Петков.

,,Целта на предвижданите промени е всяко едно дете да бъде вкарано в просветителната система. Виждате, че когато институциите работят дружно има резултат. Понякога са нужни и наказания. Правото на обучение е универсално право на всяко дете, с което би трябвало да са ангажирани и родителите'', показа пред публицистите просветителният министър Красимир Вълчев и добави, че дотук са спрени към 200 000 месечни помощи.

,,Загубата не е толкоз в публичните средства, колкото в това, че тези деца няма да бъдат пригодни за пазара на труда и ще останат отвън обществото'', сподели още министър Вълчев.

,,Това, което е извънредно значимо, е да се придържаме към осъществяване на управническата ни стратегия. Целта е днешните възпитаници да бъдат част от дейните хора, които един ден ще бъдат на трудовия пазар. Основните старания са ни ориентирани към това те да могат трайно да останат в просветителната система'', съобщи заместник-председателят на ГЕРБ и водач на ПГ на партията Цветан Цветанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР