Ако дете страда от затлъстяване, трябва да се търси лекарска

...
Ако дете страда от затлъстяване, трябва да се търси лекарска
Коментари Харесай

Доц. Дърленска: Дете с наднормено тегло не се поставя на диета

Ако дете страда от затлъстяване, би трябвало да се търси лекарска помощ, тъй като това е заболяване. В никакъв случай обаче не се предлага диета даже при дете, което има наднормено тегло, сподели пред Българска национална телевизия доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести.
" При дете с наднормено тегло или затлъстяване би трябвало да се промени методът му на живот. Това включва хранене, физическа интензивност, сън, стоене пред екраните ", сподели тя.
Половината от децата сред 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло и затлъстяване, сочат най-новите данни на Световната Здравна организация за страната. За Европа едно от три деца е с наднормено тегло или затлъстяване.
" Данните са стряскащи, само че следват международните трендове. Между 40 и 70% от аргументите за затлъстяването са генетични фактори. Установени са разнообразни гени, които водят до наднормено тегло. Много обаче е значимо и по какъв начин живеем. Семейството е ключът за това какви хранителни привички ще се развият в детето и по-късно идва въздействието на институциите - ясла, детска градина, учебно заведение ", добави доцент доктор Ханджиева-Дърленска.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР