Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те

...
Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те
Коментари Харесай

Караянчева: Замразяването на депутатските заплати е популизъм

Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо равнище, вместо да паднат с развиването на икономическата рецесия. Това разяснява пред Би Ти Ви ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ).

Тя беше помолена да разяснява изявления за това, че в обстановка на рецесия заплатите на депутатите са нараснали от 1 април. В другите медии се показват разнообразни суми - сред 4284 лева и 5522 лева (възнагражденията на народните представители се образуват от данните на Национален статистически институт за междинната заплата в публичния бранш за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер).

Актуализацията е от 1 май, към момента чакаме справката от Националния статистически институт, сподели Караянчева.

" Не може популизъм по време на рецесия. Не би трябвало да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ - да даряваме една трета от тях в регионите си. Това е по-работещият вид, тъй като в случай че ги замразим в този момент, замразяваме по-високи заплати, а идващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, дано всеки да даде част от себе си, част от своите средства, с цел да е потребен и ние, народните представители, ще се притечем, " сподели ръководителят на Народното събрание

" Замразяването какво ще донесе?! Замразяване на по-висока заплата, а през идващото тримесечие те ще са по-ниски, " добави тя.

Замразяването на депутатските заплати се отразява и на възнагражденията на президента, премиера, министрите, основния прокурор и други обществени длъжности, чиито заплати се образуват на база парите на народните представители. Замразяването не би било казус. В годините след началото на международната рецесия народните представители бяха замразили възнагражденията си на равнището от 2009 година и тази процедура прекъсна чак през 2014 година През 2018 година - при започване на работата на настоящия парламент, сходно предложение внесе Българска социалистическа партия, само че то не мина със същия мотив - който считал, че получавал доста, можел да подари непотребното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР