Ако държавата продължава да блокира със завоалирани аргументи сделки между

...
Ако държавата продължава да блокира със завоалирани аргументи сделки между
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Днес потърпевши са ЧЕЗ и Инерком, утре може да е всеки. А инвестициите намаляват


Ако страната продължава да блокира със завоалирани причини покупко-продажби сред частни субекти, вложенията в страната надали ще се усилват, а съществуващите безспорни преимущества за вложителите ще останат на назад във времето. Това предвижда специалистът по енергийна политика Славчо Нейков в разбор за mediapool.bg.

Експертът акцентира, че баталиите към договорката за активите на ЧЕЗ в България оставят в обществото " чувство за непоследователност на държавно равнище - към момента блокираната договорка е илюстрация за това до каква степен (не) би трябвало да стигат държавни институции в своето държание ".

Ако преди някой е имал подозрения за сериозността на желанията на страните по договорката, то тези подозрения към този момент нямат учредения, счита анализаторът. Твърдението си той аргументира със следните обстоятелства:

- и ЧЕЗ, и " Инерком " апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията от юли т.г. за възбрана на продажбата;

- осъществяването на забележителна метаморфоза на бизнеса на " Инерком ".

Компанията излезе от бизнеса с фотоволтаици. Наличието на фотоволтаици с пазарен дял от към 2% и припокриването му с сходна активност в ЧЕЗ с 0.5% пазарен дял беше водещото съображение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да откаже одобряването на сделката;

" Да предприемеш същностни реорганизации на собствеността си единствено с цел да влезеш в руслото на формалните упования на Комисия за защита на конкуренцията, изразени така и така посредством доста противоречиви причини, е още един знак, че " Инерком " желае да докара покупката на ЧЕЗ до дъно ", е заключението на Славчо Нейков.

Нещо повече – в самата ЧЕЗ а.с. са уверени, че няма да има проблеми нито от финансов темперамент, нито от различен в посока на завършване на продажбата и показаха изрично желание да доведат договорката с „ Инерком” до дъно.

ЧЕЗ а.с. е в непрестанен контакт с " Инерком " и следи в елементи предприеманите дейности във връзка на договорката, включително и тези с оглед финансовото ѝ застраховане. Допълнителен акцент е съгласуваното опазване на мениджърския екип на фирмите, обект на договарянето, с оглед гарантиране на последователност при реализиране на съответните действия, акцентира Славчо Нейков, като засяга казаното от представителя на ЧЕЗ Алице Хоракова в изявление за 3еNews.

" Темата за сериозността на желанията обаче има и друго лице. Досега страната посредством няколко свои институции направи всичко допустимо договорката, която е сред два частни субекта, да не се осъществя – по този начин тя се оказа не по-малко сериозна в желанията си да блокира частен бизнес. В случая обаче е много мъчно да се приказва и за синхронизирана политика - в профил дейностите на същите тези институции наподобяват изтъкани от блуждаене и парадокси, без значение от крайната цел за блокаж. А такова държание в последна сметка се обръща и против държавността, и против бизнеса, и против капиталовото добро име на страната ", разяснява Славчо Нейков. И показва

Парадоксите в държанието на институциите.

- В Народното събрание: От цялостна индиферентност по време на процеса на избор на покупател в границите на една година до хиперактивност след подписване на договорката. С главния мотив, че тя е доста значима в народен проект и че " Инерком " няма никакъв опит в мениджмънта на бизнес като този на ЧЕЗ беше основана специфична парламентарна комисия. Тази комисия, която на процедура проверява взаимоотношенията сред частни сдружения, притегли за осъществяването на задачата си редица държавни институции като Национална агенция за приходите, ДАНС, Комисия за защита на конкуренцията, прокуратура и други Докладът ѝ беше признат от депутатите, само че чувството, че комисията е ялова в своята ефикасност се затвърди дефинитивно, включително и посредством мнения на депутати.

В съответния случай тази безрезултатност се изроди и в едно необичайно, голословно и безогледно изменение на Закона за енергетиката, което задължи Комисията за енергийно и водно контролиране да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на избрани сдружения.

" Освен неналичието на критерии за сходни дейности от страна на КЕВР, визираният текст в сегашния му недомислен тип разпорежда на енергийния регулатор да преценя обстановката и от позиция на отбраната на националната сигурност и на публичния ред – а такава преценка е доста надалеч от неговите пълномощия. Не инцидентно в Народното събрание към този момент се разисква смяната на този текст, въпреки че към момента не е ясно в каква посока ще поеме финализацията му ", разяснява специалистът и прибавя: При всички случаи обаче е ясно, че възможната интервенция на КЕВР на база на закона в този му тип може да се окаже следващото съображение за арбитражни и правосъдни каузи.

- В решението на Комисия за защита на конкуренцията: Изведнъж в границите на тази институция обвиняванията от страна на Народното събрание по отношение на сдружението за липса на какъвто и да е опит се извъртяха на 180 градуса – в постановеното от Комисия за защита на конкуренцията решение ясно проличава тъкмо противоположната теза, а точно че " Инерком " има такава значима роля на пазара, че в случай че купи и активите на ЧЕЗ, ще се стигне до обстановка на централизация, застрашаваща конкуренцията.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията дава учредения за няколко извода. Очевадни са несъответствия най-малкото от позиция на неспазените от Комисия за защита на конкуренцията процедури, открити в Закона за защита на конкуренцията. Допълнително се наслагват и странните причини за тази значима съгласно Комисия за защита на конкуренцията роля на " Инерком ", които с изключение на всичко останало не регистрират нито откритите от самата Комисия за защита на конкуренцията критерии, нито позицията на конкурентни сдружения, чието мнение е поискано – а то е, че от договорката не могат да произтекат каквито и да са закани за конкуренцията.

Факт е, че Комисия за защита на конкуренцията е способният орган, който надлежно се е произнесъл, и че страните имат право да нападат решението ѝ пред Върховния административен съд (ВАС), което е направено. Това обаче слага и ЧЕЗ, и " Инерком " в още по-сложна обстановка, защото още към март 2018 беше обществено известно желанието им да приключат договорката към ноември т.г. Върховен административен съд обаче насрочи делото във връзка обжалваното решение на Комисия за защита на конкуренцията за май 2019.

Така, в целия този подтекст на политически и административни хватки ЧЕЗ се оказва в обстановка, в която не може да си тръгне от страната с помощта на държавните институции – следващият абсурд е, че представители точно на тези институции упрекваха през годините и ЧЕЗ (а и другите ЕРП), че злоупотребяват с ситуацията си, че изнасят капитали зад граница, че обслужването им е неприятно и така нататък и тъй наречените, та даже имаше и законопроект за одържавяването им. Когато обаче от ЧЕЗ желаеха сами да си тръгнат от България, внезапно се оказа, че не може.

Според Нейков държанието на държавните институции в тази ситуация ускорява чувството за

Съзнателно търсено блокиране на договорката посредством потребление на административни маневри.

" Ако това е по този начин, то не наподобява по никакъв начин – но по никакъв начин – добре. Бързината, която би следвало да е в основата на административния развой, в тази ситуация очевидно е абстракция, която може да докара единствено до големи загуби за бизнеса и косвено за всички ни ", сочи специалистът и прибавя: Да не забравяме - бизнесът е този, който обезпечава претовареност и заплаща налози.

Днес пострадали са ЧЕЗ и " Инерком ", на следващия ден може да е всеки; в същото време данните за спада на вложенията в страната не са за подценяване и не на вятъра от време на време се припомнят. И случаите, сходни на този, са илюстрация на отношение, което сигурно отблъсква вложителите и вреди на капиталовото добро име на страната както в стопански, по този начин и в политически проект, акцентира Славчо Нейков.

Експертът сочи също, че това държание на държавните институции може да се трансформира в следващото съображение за арбитражни искове против страната в региона на енергетиката. И напомня казаното от представителя на ЧЕЗ а.с., че компанията е подготвена при нужда да отбрани правата си и по подобен ред, както и да търси подпомагане пред Европейската комисия. А успеваемостта на бизнеса при водените арбитражни каузи в региона на енергетиката в последно време е забележителна, като цената за това в последна сметка се заплаща от данъкоплатците, акцентира ексепртът по енергийна политика.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР