Ако държавата предоставя на местното население на цена около 50

...
Ако държавата предоставя на местното население на цена около 50
Коментари Харесай

Дървата за огрев поскъпват, или изчезват от пазара

Ако страната дава на локалното население на цена към 50 лв. на кубик с доставката, то предприятията към този момент са подготвени да заплащат по 20-30% от горната страна, с което завишават тази цена и всички дърводобивни компании са по-склонни да карат към огромните преработватели. Това сподели по БНР шефът на Изпълнителната организация по горите.

„ Местни хора още от пролетта споделяха: чакат си дървата – няма ги, няма ги. Фирмите се оправдават, че първо ще закарат на огромните преработватели.Като дърводобив тази година от горите излиза повече дървесина, в сравнение с предходната. Не би трябвало дефицитът да идва от самия дърводобив. 

Нашите предприятия, които създават, издърпват цялата дървесина, тъй като има огромно търсене на интернационалния пазар ", разясни Дунчев.

„ В момента има голямо търсене на интернационалния пазар освен на необработена дървесина, само че и на артикули от дървесина. Голяма част от нашите дървопреработватели сега имат доста добър отворен пазар и търсят, засмукват от пазара всичката налична дървесина да я преработват и с висока добавена стойност я изкарват като подготвен артикул на интернационалния пазар.Самият експорт на необработена дървесина не е огромният проблем ", безапелационен е Дунчев.

Много постоянно почтеният бизнес не стига до тръжните процедури и става дума за „ наши компании “, съобщи още Александър Дунчев.
 Александър Дунчев: Голяма част от горите в страната се ръководят от хора, които нямат нужното обучение Александър Дунчев: Голяма част от горите в страната се ръководят от хора, които нямат нужното обучение
" В момента огромна част от горите в страната се ръководят от хора, които въобще нямат нужното обучение за това. " Това съобщи дир...

В момента сходни осъществят големи облаги, тъй като при започване на годината са спечелили на доста ниски цени кубик дърва, добави Дунчев.

„ Държавата януари е продала цялата дървесина за рандеман. Половината дървесина в България се продава на корен. Много постоянно това води до страхотни нарушавания. Два пъти повече нарушавания се позволяват, когато компанията е закупила дървесината още на корен, като дърво в гората. Тя си сече повече, в сравнение с би трябвало, тъй като там контролът към този момент е занижен поради тази скица. “

Възможността първо да предоставим дърва на локалното население към този момент е изгубена, сподели Александър Дунчев. От думите му стана ясно, че дърводобивните компании вземат решение на кого да дадат и дават първо на преработвателните предприятия.

„ И това ще го променим. Готвим пакет от ограничения. “

„ Ако желаеме държавните гори и държавните горски предприятия да осъществят и обществени функционалности, с изключение на чисто търговски, би трябвало да подсигуряваме финансовата непоклатимост на тези предприятия, не да продават на под пазарни цени на локално население. Вероятно би трябвало през обществени фондове да се субсидира локалното население и то да си купува на действителна пазарна цена дървесината “, разяснява Александър Дунчев.
 Директорът на Агенцията по горите заяви за напън върху него Директорът на Агенцията по горите заяви за напън върху него
Не е толкоз ужасно ситуацията в българските гори. 1000 дървета не са казусът на българската гора, тя нараства по повърхност, ресурс, през...

До ден-два ще бъдат импортирани оферти да се приключи тази продажба на корен, която спъва горските предприятия да вземат решение по кое време и какви количества да отиват за локалното население.

Дунчев посочи, че на второ място следва да се приключи неравнопоставеността сред „ огромни наши компании “ и дребните и междинни дърводобивни компании, които постоянно въобще не могат да стигнат до дървесината.

Като мярка се възнамерява конкуренцията сред локалните компании да се отвори на регионално равнище, тъй като в този момент са затворени на равнище община, където няколко компании се договарят на ниски цени и вършат „ страхотни облаги за сметка на държавните горски стопанства и на локалното население “, изясни шефът на ИАГ.

По думите му последният сигнал е от региона на Велинград, където 20 компании от района се оплакват, че поради политически налагани ограничавания се затваря кръгът на компаниите, които могат да вземат участие в търговете, до 2-3-4 компании, свързани с кметове и общински управления.

„ И действително те печелят на едни начални цени, няма наддаване. Наддаването е няколко лв.. Докато когато вземат участие 20-30 компании от цялата област, там цените скачат двойно-тройно и страната печели доста повече от ресурсите си. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР