Aко дългът на клуба не бъде изплатен до октомври, може

...
Aко дългът на клуба не бъде изплатен до октомври, може
Коментари Харесай

Китайският собственик на "Милан" е обявил фалит

Aко дългът на клуба не бъде изплатен до октомври, може да бъде разгласен в несъстоятелност

Още по тематиката
" Манчестър сити " е футболният тим с най-голяма финансова мощност в света

Класацията на Soccerex регистрира индикатори като евентуалните вложения от страна на притежателя, цената на играчите и чистите отговорности на клубовете
4 яну 2018
Футболни тимове във водещите шампионати в Европа регистрират рекордни доходи

Основната причина са по-добрите контракти за телевизионни права
12 юли 2017
Защо притежателите на клубове бягат от футбола

" Левски " и " Ботев " са следващите жертви на политическите ползи в спорта
24 фев 2017
Китайски консорциум купува 80% от " Милан "

Очакват се вложения на стойност най-малко 400 млн. евро за идващите две години
6 юли 2016 Още когато китайският бизнес мен купи футболния тим за 740 млн. евро от някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони, породиха съмнения към финансовата непоклатимост на Юнхун Ли. Собственикът на италианския футболен клуб " Милан " Юнхун Ли разгласи неплатежоспособност и активите му ще бъдат продадени на търг на Taobao – китайската версия на Ebay. Това оповестява италианският ежедневник Corriere della Sera.

Ли има активи на стойност 500 млн. eвро съгласно финансовия вестник Il sole 24 Оre. Той има акции в няколко компании в родината си, най-вече в бранша на пакетирането, недвижимите парцели и фосфатните мини. Ли обаче не попада в листата на списание Forbes за 400-те най-богати китайци.

Проблеми още от началото

Още когато китайският предприемач купи футболния тим за 740 млн. евро от някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони, породиха съмнения към финансовата непоклатимост на Юнхун Ли. Сделката с водения от Ли консорциум Sino-Europe Sports Investment Management трябваше да освободи клуба от задължения на обща стойност към 500 млн. евро, насъбрани през последните 11 години от ръководството на Берлускони.

Оказа се обаче, че огромна част от интервенциите са финансирани със заем. Базираният в Съединени американски щати фонд за частни финансови вложения Elliot Management е дал на Ли 180 млн. евро, с цел да бъде завършена договорката за собствеността, и още 125 млн. за летните прехвърляния, сподели изследване на Reuters в края на 2017 година Това демонстрира, че още преди договорката китайският предприемач не е разполагал с задоволително средства - нито да заплати цената, нито да обезпечи финансирането на клуба.

Медиите в Италия оповестиха, че Ли е рефинансирал заема, само че тази информация не беше доказана. През лятото от " Милан " дадоха над 200 млн. евро за нови футболисти и те трябваше да се възвърнат посредством класиране в Шампионската лига. Засега обаче тимът е надалеч от местата, даващи право за присъединяване в най-престижния клубен шампионат по футбол.

Разследвания на New York Times и италианския вестник Il Sole 24 Ore разкриха съмнителни обстоятелства към средствата на Ли и негови разногласия с регулаторните органи в Китай. Преди дни Китайската регулаторна комисия за скъпи бумаги разгласи началото на следствие на противозаконни практики от холдинговата компания на предприемача Shenzhen Jie Ande поради това, че е крил банкрута си в продължение на месеци.

Още предходната година опаковъчната компания Zhuhai Zhongfu, оценена на 60 млн. евро и притежавана от холдинговата компания на Ли, е била оповестена за продажба на търг от съда във Футян, с цел да се погасят предявените искове към предприемача от китайските банки Jiangsu и Canton. Продажбата е стопирана заради обжалване на процедурата.

Надежда в " Милан " макар финансовата неустановеност

Главният изпълнителен шеф на " Милан " Марко Фасоне продължава да работи интензивно за обезпечаване на по-стабилно финансово бъдеще за футболния клуб. Всъщност неговата съществена цел е да рефинансира дълга, който клубът и притежателят му Юнхун Ли имат към американския хедж фонд Elliot. Заемът, който е с рента 11.5%, изисква от " Милан " да върне 350 млн. евро до октомври 2018 година В противоположен случай клубът рискува да изпадне в несъстоятелност.

За да се оправи тимът с финансовото предизвикателство, се разисква вид за основаване на нова компания за увеличение на приходите на клуба от спонсорство. По този метод дългът на клуба ще бъде обособен от просрочените отговорности на Юнхун Ли и може да се привлекат повече евентуални вложители в " Милан ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР