Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени и като

...
Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени и като
Коментари Харесай

Дончев за насилието Габрово: Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени

Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени и като индивиди, и като народ.
Така вицепремиерът Томислав Дончев разяснява на страницата си във Фейсбук случая с експанзията по отношение на деца в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово, за който първо заяви Actualno.com ( Вижте ТУК първа част от следствието ни, както и втората част ТУК).
След случая бяха уволнени директорката на дома Таня Христова и ръководителят на Агенцията за протекция на детето Офелия Кънева.
" Случилото се в дом " Хризантема " несъмнено е непростимо, само че то е проявяване на първо място на човешки неналичия, а по-късно на институционален проблем.
Някой удря болно дете-сираче с парцал. Друг следи, снима и мълчи с месеци. Трети и четвърти спорят дали са знаели в точния момент (а не дали е редно и нормално). Пети, схванал финален, дава отговор за държанието на всички ", написа още Дончев.
Публикуваме цялостното му изказване без редакторска интервенция:
Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени и като индивиди, и като народ.
Случилото се в дом " Хризантема " несъмнено е непростимо, само че то е проявяване на първо място на човешки неналичия, а по-късно на институционален проблем.
Някой удря болно дете-сираче с парцал. Друг следи, снима и мълчи с месеци. Трети и четвърти спорят дали са знаели в точния момент (а не дали е редно и нормално). Пети, схванал финален, дава отговор за държанието на всички.
От ТВ студия търсим виновни, четем правилници и наредби, а не си задаваме въпроса за какво и по какъв начин се стига до тук.
Хуманността не може да е административна услуга.
Първо и на първо място сме хора, след това сме „ чиновници “. Първо съм татко, след това съм министър.
Говорим за деца, след това за консуматори. За дами, вероятно майки, а не просто за снабдители.
Една седмица приказваме за административни процедури, спорове в екипа на дома, кой на кого от кого се е оплакал или не е. Защо не приказваме за децата?
Говорим по какъв начин чиновниците там би трябвало да бъдат уволнени и това е по този начин - държанието им е неприемливо. Но за какво не приказваме за децата? Домът би трябвало да бъде преоснован, което е тежка задача в композиция с изискването там да работят хора, които не си ненавиждат работата.
Как разбрахме за случая в Габрово? От скандал сред две дами.
Колко души и институции, организации и териториални подразделения са ангажирани с правата и обществените условия за тези деца? Колко от тях чуваме през днешния ден? Отворен въпрос, който също, за жалост, не е от институционален, даже освен цивилен, а от човешки темперамент.
Чуват се доста хора, които, потресени от фрагментите в „ Хризантема “, слагат под въпрос целия развой за деинституционализация.
Какво се знае за деинституционализацията?
Дали тематиката е избягвана единствено поради комплицираното й име и сложното й изговаряне в ефир?
Аз не съм обществен министър, нито съм бил. Но съм в основата на нейното основаване като визия, идея и осъществяване от 2010 година насам.
Мога да отговоря на всеки въпрос за извеждането на децата, тъй като тематиката беше не просто моя задача по линия на европейското финансиране, а тъй като в годините я одобрих като персонална човешка идея. Говорим за закриване на институциите и домовете от казармен вид, за които множеството хора се сещат със стесняване в стомаха, а по Коледа и Великден с подаяние или ръчно направена картичка.
Ако казусът на " Хризантема " се беше случил в някой от старите домове, никой нямаше да научи за него. Проблемът не е в деинституционализацията, а в навиците от преди нея, навиците от огромните скрити домове, където деца гладуваха, бяха бити, връзвани. Забравихме ли Могилино?
Безспорно става дума за смяна на изискванията на живот, само че наред с това, в случай че не и преди този момент - за настройката на хората. Преди 5 години персонално се срещах с поданици на благоевградско село, с цел да ги увещавам да се съгласят да бъде издигнато предпазено жилище за деца с увреждания в селото им. Искаха да ме бият. И до през днешния ден такова там няма. Другаде споделиха, че не желаят " деца идиотчета за съседи ". Случаят " Хризантема " е вероятен и поради същото това мислене.
И последно, опитите от тази грозна история да се прави политика е не по-малко противен. Имаме политика ЗА децата с увреждания. Политика ОТ децата с увреждания не би трябвало да се прави. А който пробва, е за сметка на личната му съвест или това, което е останало от нея.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Габрово  Общината в Габрово наподобява огромният провинен за насилието над деца с увреждания Общината в Габрово наподобява огромният провинен за насилието над деца с увреждания  Борисов освобождава шефа на Агенцията за протекция на детето след скандалните случаи в Габрово Борисов освобождава шефа на Агенцията за протекция на детето след скандалните случаи в Габрово  Грипна зараза ще бъде оповестена от на следващия ден в общините Трявна и Дряново Грипна зараза ще бъде оповестена от на следващия ден в общините Трявна и Дряново  Взаимни обвинявания за тормоз върху деца раздрусаха Габрово (II част) Взаимни обвинявания за тормоз върху деца раздрусаха Габрово (II част)  Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки несъгласия в Габрово Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки несъгласия в Габрово Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Какво могат да създадат македонците, ког...
Преговорите сред Скопие и Атина за името към момента не са почнали, а гърците към този момент излязоха по улиците в отбрана на националните си интер...
Може ли Турция да усложни ситуацията в Си... Митрополит Гавриил: Коренът на думата " дже... НЗОК ще заплати на джипитата разликата в так... Вучич: Ако разговор значи да признаем Кос... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 26 януари
Овен През този ден може да разберете, че сте изостанали с графика си. Нещата не са толкоз неприятни, колкото наподобяват и с доста малко кон...
Вижте по какъв начин Ангел от " Черешката на тортата "... Нов скок в цените на горивата Смъртоносен пожар мазета десетки в болница в... Глас от църквата: Българите не кръщават де... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Радев за " атрофиралата парламентарна реп...
Като президент регистрирам и проучвам това, което се случва в страната и визира всички български жители. Това е мой дълг, съобщи държав...
Цветанов: Румен Радев желае да ни въвлича в... Как госпожа Нинова е толкоз спокойна, че ней... Атанас Атанасов: Протестът за Пирин е срещ... Българска социалистическа партия пита кой вкара комунизма в учебниците,...  www.expert.bg  Пикът на грипа ще бъде идната седмица, предвижда доктор Пикът на грипа ще бъде идната седмиц...  Частно здравно обезпечаване в Германия - вноски Частно здравно обезпечаване в Германия -...  Тръмп в Давос: Америка преди всичко не значи Америка сама (Видео) Тръмп в Давос: Америка преди всичко не...  " Теленор " удостовери, че има интерес към з...  www.iwoman.bg  По женски: Емоционалната операция НЕ РАБОТИ! По женски: Емоционалната операция НЕ...  Предупреждавам те: не се влюбвай в мен! Предупреждавам те: не се влюбвай в мен!  Рут Колева: Бях жертва на домашно принуждение Рут Колева: Бях жертва на домашно насили...  Кои зодии са най-лесни за обичане Кои зодии са най-лесни за обичане  http://www.sportlive.bg  Еспаньол желае наказване за Пике Еспаньол желае наказване за Пике  Левски притегли бразилец Левски притегли бразилец  Зидан: Готов съм да напусна още на следващия ден Зидан: Готов съм да напусна още на следващия ден  В Полша са гневни на Лудогорец: Ние сме трамплин към Запад, не България В Полша са гневни на Лудогорец: Ние сме т... Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Нови Най-четени Най-коментирани Дончев за насилието Габрово: Ако човещината е сведена до процедура, см... 27 0 В София са тествани десетки автосервизи и пунктове за вторични сурови... 61 0 Хърватия заменя съветските изтребители с израелски... 128 0 Здравно обезпечаване за имигранти в Германия... 109 0 Двустранни бизнес срещи откриват нови хоризонти пред фирмите... 51 0 Дневен хороскоп за 26 януари 8515 0 Вижте по какъв начин Ангел от " Черешката на тортата " и Дорина са станали гаджета 3902 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР