Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във

...
Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във
Коментари Харесай

Замъкът в Равадиново - мутробарок, построен върху селскостопанска земя

Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във феодалното притежание на „ граф " Георги Тумпалов в Равадиново ще изживее дежавю. Този неповторим, типично български архитектурен жанр, добил известност като „ мутробарок ", доближи апогея си в края на предишния и началото на този век, и сякаш бе позабравен... Тогава мутрите, волно и необезпокоявани от никого, осъществиха, както се показва самият „ граф " Жоро Тумпала, „ детските си фантазии " - застрояваха всяко, попаднало в полезрението им, кътче от дивата природа, най-много предпазени територии, естествено без строителни бумаги и разрешителни; подвигаха островърхи кулички, крепостни стени с бойници; някои от тях се посветиха на развъждането на диви екзотични животни в плен... и на всевъзможни сходни, естествено противозаконни, „ аристократични " прищявки, прищевки и лудории... Държавата бе разграничена от босовете на ВИС и СИК на обособени феодални владения, а някои от феодалите получиха и благороднически трофеи, като Боян Петракиев - Барона да вземем за пример. Като представител на ВИС и Първа частна милиция за Черноморието, на Тумпала бе предназначен созополския вилает, получи купата „ граф "... и си построи „ палат " - в предпазена територия, върху селскостопанска земя, и естествено без строителни документи и позволение за градеж.




Но в този момент въпреки всичко сме 2019 година, т.е. от 12 години сме в Европейския съюз и сякаш сме правова страна... Само, че „ сякаш "... „ Замъкът " на Тумпала е издигнат в годината на приемането ни в Европейски Съюз /2007 г./ и би трябвало да се употребява като краве- и овцеферма, защото такова е предназначението на парцела и той е с неизменен статут към днешна дата. Но вместо четирикраки бозайници, в просторното аристократично имение се разхождат двукраки, извозвани от Слънчев бряг и други дестинации всекидневно с десетки рейсове. И вместо от млеконадой, „ графът " всекидневно прибира десетки хиляди от стригане на заблудени овце, наши и непознати туристи, без да заплаща локални налози и такси /тъй като „ замъкът " е без позволение за градеж и без позволение за ползване/ и без да издава касови бележки. А когато „ Господари на ефира " го сгащиха, той просто прегази с четириколката си техния кореспондент. И нито комисията „ Кушлев ", която запорира бутафорията, наречена „ палат ", поради рекет и изнудване, нито делата за кражба на риболовен мрежи и документни измами съумяха да нарушат спокойствието и благосъстоянието на „ рубрика ". Влязлата в действие 4-годишна неоправдателна присъда против него в последна сметка бе анулирана на последна инстанция... И какво чудно има във всичко това, откакто ноторно прочут факт е, че в „ правовата " ни страна е съвсем невероятно да бъде наказан човек с милиони, присвоени от противозаконен бизнес?


Дали пък всичките тези неща не сме ги виждали от 90-те години на предишния век насам? - Дежавю? А замъкът - кравеферма получава награди, подсъдимият някогашен кмет на Созопол оферираше подсъдимия „ граф " за почетен жител и го разгласи пред камерите на „ Господари на ефира " за максимален поданик /без да е платил нито един лев локални налози и такси/... През предходната година аквапаркът на младия граф Константин, наследник на граф Тумпал, в който присъединяване има и дъщерята на екскмета Рейзи, бе запечатан от Национална агенция за приходите поради укриване на налози... И какво толкоз - „ крушата не пада по-далеч от дървото " би споделил народът. Апропо, всички созополчани знаят, че в мутренските години Тумпала възпламени колата на Понката Рейзи... „ Е, нема такава страна " се пееше в една ария на Слави.
P.S. В момента тече следващата инспекция на Бургаската окръжна прокуратура, по предписание на Върховната касационна прокуратура, за замъка-кравеферма. И какво ще излезе от всичко това, сами можете да се досетите... Нали въпреки всичко сме „ правова страна "?
А можете ли да си визиите какво би се случило с някой малък търговец, в случай че на някоя улична сергийка или в малко магазинче се опита да изкара някой лев без нужните разрешителни? - Контролните и правоохранителни органи биха били стремително бързи и безкомпромисни. Дори може и в пандиза да попадне. Но замакът-кравеферма е свещена крава, от чието виме текат милиони в нечии джобове...

Силвия Монова

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР