Ако човек консумира газирани подсладени напитки, докато извършва физически упражнения

...
Ако човек консумира газирани подсладени напитки, докато извършва физически упражнения
Коментари Харесай

Не пийте газирани напитки по време на тренировка

Ако човек употребява газирани подсладени питиета, до момента в който прави физически извършения при температура 35 и повече градуса Целзий, рискът от бъбречни болести за него се усилва, сочат резултатите от проучване.

След като били физически дейни и консумирали подсладени газирани питиета, участниците станали по-дехидратирани и равнищата на хормона вазопресин в кръвта им се нараснали, а това свидетелства за повишение на кръвното налягане.

Учени от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, основали лабораторна среда, в която температурата е 35 градуса Целзий. За задачите на проучването участниците погълнали 450-грамови подсладени питиета, съдържащи кофеин, или същото количество вода сред 4 свързани с физическа интензивност сеанса, всеки от които с дълготрайност 45 минути. Оказало се, че откакто изпили напитките, доста участници били с нараснали равнища на креатинин в кръвта си и с намален показател на гломерулна дестилация – индикатор за действието на бъбреците. У участниците, които пили вода, нямало сходни промени.

Преди началото на проучването участниците изпили по един литър подсладена газирана напитка, съдържаща кофеин, или същото количество вода. По време на и след проучването консумиралите газирани питиета участници се оплакали от лека форма на обезводняване.

Предишни изследвания свързаха потреблението на газирани питиета с нараснал риск от бъбречни болести.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР