Ако бяха по-умни политически, ПП щяха да разговарят за неутрално

...
Ако бяха по-умни политически, ПП щяха да разговарят за неутрално
Коментари Харесай

Калина Андролова: И ПП, и ДБ се стремят взаимно да се погълнат


Ако бяха по-умни политически, Политическа партия щяха да беседват за неутрално държавно управление

Калина Андролова, БНР

Резултатите от изборите демонстрират, че не може да има ръководство без ГЕРБ. Но още дори преди да има изясненост тъкмо кои и какъв брой са хората, които ще влязат в Народното събрание, Кирил и Асен направиха независимо изявление, чисто партийно, че няма да поддържат никога кабинет на ГЕРБ или кабинет с мандата на ГЕРБ. Тоест Кирил и Асен унищожиха преговорния развой с ГЕРБ още преди да е почнал. Направиха това в едноличен порядък, изцяло пренебрегвайки Демократична България, отвън всякакво съдружно почитание. И даже по-лошо. Принуждавайки Демократична България, и най-много „ ДА България “ да следват техния персонален дневен ред.

Въпросът е за какво. Защо Асен и Кирил толкоз доста бързат да заявят изрично НЕ на всичко, което не се състои единствено от тях самите. Защо нито един от множеството строги причини, че би трябвало да има постоянно държавно управление не може да ги ангажира, да вземем за пример задълбочаваща се финансова неустойчивост на страната, обезпечаване на сигурност на енергийните доставки, справяне с високата инфлация, интелигентни позиции на България във външната политика и не на последно място лишаване на опцията президентът да ръководи страната безнадзорно и еднолично.

Отговорът се схваща, когато се вгледаме деликатно. Всяко говорене от страна на ПП/ДБ, че вместо да се договаря с ГЕРБ, ще се търси поддръжка за втория мандат, значи избори през юли. Не е значима оптиката, приказките какви са, обосновката пред фена. Важен е резултатът от дейностите на Политическа партия. А крайният резултат от дейностите на Политическа партия се повтаря и той е еднакъв без никакво подозрение: връчване на властта в ръцете на Радев. Машината за напън на глобалистката агитация ни убеждава, че трябвало ГЕРБ да поддържа втория мандат на ПП/ДБ. Това свръхнахалство би било задоволително, в случай че Политическа партия не бяха трансформирали държавното ръководство в злокобен низ от безобразия. Би било някак задоволително, в случай че нямаше явни апетити да се изземе партията на Борисов през практики на остракизъм и демонизиране. Може би щеше да е въпреки всичко задоволително, в случай че Кирил Петков не беше осъществил ареста на Борисов, който американският мониторинг дефинира като произвол.

При тези обстоятелства, сходно предложение не е просто непристойно. То е тип безчинство. Със своята банална и към този момент безусловно остаряла и мощно враждебна анти-ГЕРБ реторика Политическа партия са тежко откъснати от действителността. Доскоро изглеждаше по този начин, че решенията им са вследствие на дилетантщина. Но е време да признаем, че държанието им е систематично. Тоест зад безапелационните им дейности за неуспех на всяка опция за крепко държавно управление стои проект. Действията на Политическа партия не са разхвърляни. Те са целенасочени. И всички ние пропущаме това, тъй като е ловко скрито със словесна салата, запратена против ГЕРБ. И в случай че не се сформира кабинет с първия мандат на ГЕРБ, по какъв начин мислите, дали Движение за права и свободи ще поддържат кабинет на Политическа партия, откакто Асен и Кирил бяха решили да изключат Движение за права и свободи от парламентарната група на европейските либерали? Българска социалистическа партия ще поддържат ли кабинет на Политическа партия, които обясниха интернационално и световномедийно на бесепарския електорат, че изнасяли скрито оръжия за Украйна, до момента в който точно Корнелия управляваше въпросния сектор? Има Такъв Народ ще поддържат ли кабинет на Политическа партия, които пазариха депутатите им, унижавайки и разпадайки партията им като панаирджийска групировка.

Когато Асен Василев декларира, че обединението ПП/ДБ ще предложи собствен кабинет, какво чака? Освен още от същото – Радев да ръководи.

ГЕРБ имат опция да си обезпечат поддръжка за праволинеен експертен кабинет, който да освети всички злоупотреби на Политическа партия по министерски ресори, които щадящите служебни държавни управления на Радев сега покриват. Но ГЕРБ могат да предложат и по-любезен кабинет за осъществяване на закрепени задания. Такова чисто техническо държавно управление би било по-защитено откъм корупционни практики и източване на държавен запас, тъй като парламентарният надзор е по-силен контрол. Отколкото неналичието на какъвто и да е контрол по време на поредицата от служебни държавни управления. Ако бяха по-умни политически, Политическа партия щяха да беседват за неутрално държавно управление. Но вместо това Политическа партия демонстрираха обидно държание по отношение на съдружния си сътрудник Демократична България, като принудиха Христо Иванов да съучаства във нездравословна за страната безкрайна политическа борба. Прибързаното им заявление като партийна изява, разделна и несъобразена с обединението, е безогледно заграбване на политическото тегло на всички останали в обединението. Не е неприятно да се означи, че когато се считаха за доста мощни, Политическа партия високомерно отхвърляха Демократична България. А когато осъзнаха, че поддръжката за тях понижава, посегнаха към Демократична България по метод, който също не е доста оправдателен. Те поканиха Демократична България безалтернативно, заявявайки: „ Ние ще се коалираме! “

Вътре в тази постфройдистка коалиция обаче стартират груби раздори. Тъй като и Политическа партия, и Демократична България се стремят взаимно да се обхванат. Асен и Кирил истеризират политическата атмосфера, считайки, че през острия звук против ГЕРБ могат да лидират съдружните си сътрудници в доминантен режим. Това устройва изцяло Атанас Атанасов, който търси укритие за своите лидерски неспособности. Това обаче не устройва Христо Иванов, тъй като „ ДА България “ има капацитет да нараства, извличайки запас от смаляващия се политически балон, който Кирил и Асен сътвориха. Кресливата доминация на Политическа партия вътре в обединението слага по-разумното говорене на „ Да България “ да наподобява като обикновено съглашателство с ГЕРБ, вместо като политическо умеене да се търси образован излаз от безизходицата. Изобщо не е ясно, дали обединението ПП/ДБ би могла да издържи още едни избори. Камо ли да остане годна за локалната власт. Не бива да забравяме, че Политическа партия се появиха като план през Радев и като резултат от революцията против Борисов, която беше солидно финансирана от една враждебна олигархична група. Част от тези хора взаимодействат със служебната власт и обслужват своите ползи. Те не желаят да има постоянен кабинет, който ще наруши подредените им схеми на добиване. И няма нищо по-естествено да употребяват своите огромни благоприятни условия в една лека и комфортна политическа навигация върху позициите на Политическа партия в интерес на продължаващия безпорядък. В изгода на бездържавността и разпадането на парламентаризма.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР