Ако безуспешно се опитвате да свалите килограми дълъг период от

...
Ако безуспешно се опитвате да свалите килограми дълъг период от
Коментари Харесай

Хормоните, заради които жените надебеляват

Ако безрезултатно се пробвате да свалите килограми дълъг интервал от време, може би хормоните са виновни за вашия неуспех. Кои от тях по-специално въздействат върху тежестта и карат дамите да напълняват?
Опитвали ли сте всички допустимо, с цел да отслабнете, само че напъните ви са се оказвали напразни?

Може би би трябвало да ревизирате хормоните си. Жените са доста уязвими във връзка с хормоналния дисбаланс, желанието за храна и бавния метаболизъм във всички етапи от техния живот. И трите неща от своя страна се повлияват от предменструалния синдром (ПМС), бременността, менопаузата и ежедневния стрес .

Изследвания демонстрират, че апетитът, загубата на тегло, метаболизмът и женските хормони са неразривно свързани . Проучване на механизмите на хормоните при дамите може да помогне за по-ефективното управление на тежестта в композиция с личен хранителен режим и рутинни извършения .

За страдание, дамите са по-уязвими във връзка с хормоналния дисбаланс , в сравнение с мъжете. Хормоните въздействат на представителките на нежния пол във всички възрасти , както и върху техния биологичен цикъл и всекидневен живот.

И по този начин – кои са хормоните, поради които дамите надебеляват?

Хормони на щитовидната жлеза
Намалената функционалност на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм, визира доста дами. Именно тя е и виновна за наддаването на тегло. Най-честите признаци включват отмалялост, нетърпимост към мраз, надебеляване, суха кожа и запек. Повечето килограми са резултат от забавеното движение на метаболизма.

Естроген
Естрогенът е женският сексуален хормон. По време на менопаузата равнището на естрогена понижава, което води до увеличение на тежестта, по-специално в региона на корема. Мастните кафези съхраняват и създават естроген, който пък преобразува калориите в мазнини. Това от своя страна може да докара до затлъстяване.

 Хормоните, поради които дамите надебеляват
Прогестерон
По време на менопузата равнищата на прогестерон в организма също понижават. Високото равнище на този хормон в организма спомага за опазване на уравновесено тегло, ето за какво след началото на менопузата дамите са изложени на по-висок риск от надебеляване. Именно тогава и доста дами стартират да задържат повече вода в организма си, както и се оплакват от издут стомах.

Тестостерон
Някои дами страдат от хормонално нарушаване, наречено синдром на поликистозните яйчниците. Това покачва равнищата на тестостерон, което води до увеличение на тежестта, менструални разстройства, окосмяване по лицето, акне и неплодородие. Тестостеронът също по този начин е виновен за мускулната маса при дамите. Заради понижаване равнището на тестостерон по време на менопузата пък се забавя метаболизмът. Това от своя страна е причина за наддаване на тегло.

Инсулин
Хормонът инсулин се създава от бета-клетките на панкреаса. Той е виновен за контролиране на мазнините и въглехидратите в организма. Инсулинът също по този начин разрешава на тялото да употребява глюкозата, а високите му равнища в кръвта способстват за увеличение на тежестта. Този хормон може да бъде извършител и на синдрома на поликистозните яйчници.
Кортизол или хормонът на напрежението
Надебеляването може да се дължи и на различен хормон, а точно кортизолът. Високото равнище на стресовия хормон води до повишение на апетита и следващо увеличение на тежестта. Стресът и неналичието на сън са две от главните аргументи за високо наличие на кортизол в организма. Синдромът на Кушинг е рядко заболяване, поради което равнищата на хормона на напрежението също могат да бъдат високи.

Полезни препоръки, с които да избегнете наддаването на тегло: Хранете се само, когато сте гладни и на постоянни интервали; Консумирайте храните рационално и се въздържайте от нездравословните продукти; Избягвайте алкохола и газираните напитки; Упражнявайте се редовно; Спете минимум по 7 часа на денонощие; Намерете потребен метод, с който да се разтоварвате от проблемите и стреса; Консумирайте по-малко хлебни и млечни продукти; Пийте задоволително вода; Консумирайте храни или хранителни добавки, богати на витамини и минерали; Проверете хормоните си;
 Хормоните, поради които дамите надебеляват

Хормоналният дисбаланс при дамите и последващото нарастване на тежестта могат да бъдат диагностицирани и лекувани .

Лечението може да включва промени в метода на живот, банкет на медикаменти или синтетични хормони .

Бъдете наясно с промените, които настъпват в тялото ви и се консултирайте с доктор, когато имате подозрения, че хормоните ви не са в естествените си равнища.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР