Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта

...
Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта
Коментари Харесай

Отсъствието на сериозна компания в заявките за АЕЦ Белене показва липса на банкируемост на проекта


" Ако българското държавно управление държи непременно да задвижи плана на АЕЦ „ Белене”, притеснявам се, че ще има отстъпка от заложената рамка в хода на договарянията ". Това съобщи някогашният енергиен министър Трайчо Трайков пред Нова ТВ във връзка на процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ".

„ Отсъствието на сериозна компания от заявители присъединяване в плана АЕЦ „ Белене” демонстрира неналичието на банкеруемост на плана, т.е. каквото и да се случва, то ще би трябвало да се случи под въздействието на два фактора – присъединяване на българската страна с някакви тласъци за сметка на данъкоплатеца и геополитическите ползи на страни, които ни преглеждат като плацдарм”, счита Трайков.

Според него токът от „ Белене” ще коства два пъти повече от междинната цена на в този момент създавания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга опция, която съществува сега.

„ В България няма място и за „ Козлодуй” и за „ Белене”. В обозримо бъдеще ще би трябвало да се затвори и АЕЦ „ Козлодуй”. Ако работят и двете централи, държавното управление ще бъде насила да сътвори едно сходство на свободния пазар, каквото има при горивата. Ужким е свободен, само че не напълно. За да подсигуряваме действието на господстващия състезател, вършим всевъзможни трикове и номера, с цел да ограничаваме вероятните алтернативи”, сподели Трайков.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР