Ако българското общество не предприеме мерки за справяне с надвисналата

...
Ако българското общество не предприеме мерки за справяне с надвисналата
Коментари Харесай

`Валентин Съйков: Икономиката е сърцевината на решението за демографската криза

„ Ако българското общество не предприеме ограничения за справяне с надвисналата над нас демографска злополука, ще пристигна ден, когато ще съществува страната България, само че в нея няма да има българи . “

Това предизвестие насочи в изявление за БНР Валентин Съйков, ръководител на съдружие „ Гражданска самодейност България 2050 “. Сдружението провежда полемика дали демографският срив може да бъде преобърнат в позитивна наклонност и по какъв начин.

Учените демографи от десетилетия сигнализират държавната власт за задълбочаващите се трендове, само че техният глас остана глас в пустиня, посочи Съйков.

Той назова „ най-катастрофални спрямо всички други предходни интервали “ резултатите от последното броене през 2021 година – за 10 години България е изгубила 845 000 души, или 11,5% от популацията си, което е най-големият спад в цялата ни модерна история , само че и най-големият спад спрямо останалите европейски страни.

„ Само с чисто демографски ограничения в тесния смисъл – обществени помощи, детски надбавки, явно този въпрос не може да се реши. Необходима е сложна политика – преди всичко тактика за ускорено икономическо развиване на страната „, разяснява Валентин Съйков в предаването „ Преди всички “.

 Снимка: Ани Петрова

Ако в относително къс интервал – за 10 години, не се реализиран стопански и обществени индикатори на средноевропейско ниво, въобще не може да се приказва за превъзмогване на демографската рецесия, счита Валентин Съйков.

„ Такова придвижване нагоре е допустимо. Румъния ни изпревари доста и към този момент се изравни с Унгария по тези съществени стопански и обществени индикатори. Икономиката е сърцевината на решението за демографската рецесия. Ако ние не успеем да осигурим положителни приходи на младежите , които да живеят, да работят и да раждат децата си в нашата страна, в случай че те не престават да емигрират и да си търсят щастието в чужбина, всевъзможни тактики и ограничения ще си останат единствено написани на хартия . “

Преди казвахме, че хоризонтът на българските политици е 4 години, а в този момент е от едни предварителни до други предварителни избори, акцентира уредникът на полемиката за демографските политики.

Не може да чакаме повече така наречен политически хайлайф да реши казуса с демографската рецесия . Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дълготрайна, в продължение най-малко на 3 десетилетия напред, тактика за развиване на страната, която слага преди всичко демографията . “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР