Ако Българската православна църква не пожелае да предприеме разумни мерки

...
Ако Българската православна църква не пожелае да предприеме разумни мерки
Коментари Харесай

Юристи: Премиерът е длъжен да забрани религиозните събирания

Ако Българската православна черква не пожелае да предприеме рационални ограничения за ограничение на религиозните събирания, в храмовете или отвън тях, държавното управление е длъжно да ги забрани. Това разяснява правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool. Същата теза изрекоха и няколко настоящи конституционни съдии в условия на анонимност поради предстоящите конституционни тъжби по отношение на изключителното състояние.

В събота министър председателят Бойко Борисов показва отвращение да приложи към православната черква същите ограничаващи ограничения, които се ползват в останалите аспекти на обществения живот. Той разгласи, че не желае да се меси на Светия синод и категорично изясни, че даже оперативният щаб да му предложи да ограничи богослуженията, той няма да го извърши.

В понеделник бе обявено, че държавното управление, оперативният щаб и Светият синод са постигнали съглашение богослуженията за Великден да бъдат изнесени отвън храмовете. Полицията ще следи за спазването на дистанцията сред богомолците. Това значи, че скупчване на доста хора на едно място въпреки всичко ще бъде позволено, въпреки и не в затворено пространство.

Конституционните съдии, до коитосе допита Mediapool, също показаха тезата, че Министерският съвет има право и учредения да наложи краткотрайни ограничавания върху религиозните събирания. Това по никакъв метод няма да уязви правото на вероизповеданието, а е рационално ограничаване върху правото на събирания.

Сега сме в изключително състояние
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР