Ако България започне да дарява повече органи към Евротрансплант, има

...
Ако България започне да дарява повече органи към Евротрансплант, има
Коментари Харесай

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Ако България стартира да подарява повече органи към Евротрансплант, има възможност да се възвърне контракта с Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa и българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, още веднъж да бъдат лекувани там. Това съобщи пред Българска национална телевизия професор Bалтер Клепетко - виртуозен хирург и началник на клиниката в австрийската столица.

Bалтер Клепетко е индивидът, който след персонални диалози на някогашния към този момент шеф на Агенцията за трансплантация Мариана Симеонова с него, се съгласи българи да бъдат трансплантирани във Виена.

До предходната година, когато договорът с клиниката действаше, 8 българи претърпяха сполучливи белодробни трансплантации в австрийската столица. После договорът изтече и не беше преподписан. По случая бяха назначени 2 инспекции, които към момента не са открили за какво. Трима пациенти, чакащи за белодробни трансплантации у нас починаха, до момента в който чакаха спасението, което все още нито страната може да им обезпечи, нито може да им се предложи избавление в клиника в чужбина. Хората се надяват на незабавни дейности от страна на страната, като най-спешното, съгласно тях, е още веднъж да се договорим с Виена.

В първото изявление пред българска медия хирургът, оказал помощ до момента за спасяването на 8 българи, съобщи, че българските здравни управляващи нямат виновност за прекратяването на контракта с Клиниката във Виена. "По-скоро Евротрансплант сътвориха нови повишени условия за по този начин наречените съглашения за побратимяване и в този момент договорите са доста по-сложни. Освен това има и друга причина - ние в клиниката във Виена нямаме задоволително потенциал и трябваше да ограничим съдействието с други страни ", изясни докторът.

Професор Клепетко уточни един сюжети, който може да даде резултат. По думите му България би трябвало да продължи опитите си за увеличение на донорството, "колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно ". "Донорството в България в действителност се подобряваше в предишното, когато шеф беше доктор Симеонова, която постави доста старания за това. След нея не знам какво тъкмо става. Но България би трябвало да потвърди, че интензивно подарява органи на Евротрансплант, с цел да имаме опция да предложим трансплантации на някои от пациентите. Със сигурност няма да можем да помогнем на всички, само че най-малко ще можем да създадем белодробни трансплантации на някои ", сподели хирургът.

Ръководителят на белодробната клиника уточни, че все още към момента няма закрепена среща с представители на родното опазване на здравето. "Тази среща към момента не е закрепена, само че съм доста отворен за нея. Ще не преставам да ви оказвам помощ - както мога. Още през днешния ден ще се чуя с мениджмънта, управлението на болничното заведение във Виена и съм оптимист, че скоро ще придвижим нещата напред ", уточни той, в отговор на въпрос дали новият шеф на Агенцията за трансплантации доктор Михаил Христов се е свързал и изискал среща.в края на месец октомври шефът на организацията Михаил Христов съобщи, че към този момент е открит контакт с екип от трансплантолози от Истанбул, Турция. По думите му с екипа е реализирано съглашение, с което те ще могат да правят трансплантации на бял дроб в България, когато има такава опция. В същото време това ще служи като образование за родните ни експерти.

Професор Bалтер Клепетко разяснява това: "Съжалявам, само че това ми звучи теоретично. Практически, не виждам по какъв начин ще стане това. Такива трансплантации не стават в незабавен порядък! Не може да направиш незабавно нещо, което не е добре квалифицирано. Изисква се доста детайлна подготовка. Изисква дълъг интервал от време, с цел да се приготви, не става незабавно и бързо... На първо място, с цел да учите хора е нужно да дойдат ваши експерти във Виена - няма смисъл да идват наши екипи в България, като там не правите белодробни трансплантации. Така сме работили с доста други страни. Българските експерти би трябвало да дойдат при нас и да останат задоволително дълго време. "

Според специалиста българските екипи би трябвало да седят на образование във Виена най-малко една година - това е минимумът.дявате деликатно пациентите, които се нуждаят от трансплантация. Извършването на белодробни трансплантации сами е последната стъпка в целия развой... Пак споделям - в този момент България би трябвало да постави всички старания да подарява повече органи за Евротранспплант и по формален метод да изиска от нас да правим трансплантации на незабавни случаи, мисля, че сме отворени да осигурим тази опция още веднъж, да ви помогнем в незабавен порядък, само че не можем да помогнем на всички, тъй като нашият потенциал също е стеснен. Трябва да извършите най-хубавото, на което сте способни. В момента е неуместно да приказваме какъв брой донора годишно би трябвало да давате, с цел да обновим съдействието. От вас се желаят всевъзможни старания. Това е. Много е просто ", добави професор Bалтер Клепетко.

Припомняме, преди към 4 месеца белодробно болните излязоха на митинг пред Министерство на здравеопазването няколко пъти, като оповестиха, че страната ги принуждава да станат емигранти, защото на процедура им отхвърля лекуване. Тогава от Министерство на здравеопазването не поеха отговорност за отхвърли на австрийската болница да лекува българи и още тогава бе оповестено, че ще бъде направена инспекция. Междувременно дългогодишният шеф на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова подаде оставка с претекст, че за работата й липсва освен поддръжка от страна на страната, само че даже и се пречи от страна на администрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР