Ако България успя да постигне нещо безспорно в областта на

...
Ако България успя да постигне нещо безспорно в областта на
Коментари Харесай

Тайно вдигнаха заплатите: Шефове в държавни фирми взимат по 14 000 лв., а за народа?

Ако България съумя да реализира нещо несъмнено в региона на ръководството на държаните компании, това е внезапният растеж на заплатите на шефовете им. Ограничени до 2020 година до 12-кратния размер на минималната работна заплата, таванът сега е 18 минимални работни заплати на изпълнителните шефове. С растежа на самата минимална заплата в ЕАД-тата началниците сега могат да взимат до 14 040 лева

Докато са в съпротива, партиите се възмущават от този таван, само че дойдат ли на власт – не помнят за него. При 17 държавни предприятия, създавани по силата на закон, служебното държавно управление тези дни съумя напълно да анулира така и така високия таван за възнагражденията. Аргументи никой не даде.

Докато заплатите порастват, ръководството на държавните компании продължава да страда от токсични проблеми макар натиска на Организацията за икономическо съдействие и развиване в противоположната посока. Нито публичността за протичащото се в обществените предприятия се е нараснала изключително –  макар приемането на цялостен умишлен закон, нито ръководството стана по-експертно – на инат на всевъзможни уверения за въвеждане на самостоятелни състезания в новата организация за обществените предприятия и надзор.

Такава е равносметката за резултатите от действието на нови правила за ръководството на държавните компании. Прегледът на практиката на новата организация демонстрира, че ролята й на самостоятелен орган с лекост може да бъде неодобрена от министерствата-принципали, които не престават да вършат каквото си желаят. На този декор служебното държавно управление се постара да омаловажи в допълнение ролята на организацията посредством нормативни промени, а за лукс бордовете навсякъде се разрастват с промени в уставите на компаниите.

Годишните отчети за държавните компании – мощно закъснели

От приемането на новия закон за обществените предприятия и основаването на нарочна едноименна организация финансовото отчитане за работата на държавните сдружения мина от министерство на финансите към новата конструкция. Наред с това организацията е задължена да изготвя систематизиран отчет за активността на предприятията, в който се включва наложително и подробен разбор за всички огромни предприятия.

Тези отчети дават релативно подробна обзорна информация, само че са мощно закъснели във времето. Последният настоящ отчет е за 2021 година, като бе признат преди броени дни. Въпреки съществуването на справедливи аргументи за луфта в периодите – правенето на окончателните финансови доклади лишава време, забавянето е огромно и отчетът значително се явява след дъжд качулка.

На уеб страницата на организацията се разгласяват от време на време и тримесечни доклади на компаниите. Както постоянно се случва, те са оповестени на характерно място на уеб страницата и на процедура са мъчно откриваеми. Всеки инцидентен консуматор, който влезе на уеб страницата на организацията да търси информация за обществените предприятия, ще откри, че във въпросната секция  – информация за обществените предприятия, са оповестени данни за 2020 година.

Това е доста, доста остаряла информация, а в действителност настоящите доклади са в електронен указател за обществените предприятия. Регистърът може да се употребява единствено с търсачка и това затруднява обзора, само че по този начин или другояче информацията се качва при огромна част от компаниите в точния момент. При някои има закъснения, като не е ясно на какво се дължат те.

Конкурсите за самостоятелни членове – доста пара в свирката

Също толкоз частична и зле проведена е информацията за провежданите състезания за самостоятелни членове в бордовете на държавните сдружения. Законът планува в огромните предприятия наложително да има самостоятелни членове, определени след проведен от организацията конкурс, при по-малките сдружения министерството взема решение дали да прави вътрешен или външен конкурс. Голяма изгода от самостоятелното съревнование обаче няма – възложителят има право да не одобри класирането на организацията и да не избере поставеният преди всичко самостоятелен претендент.

Заради правото на дефинитивна преценка на възложителя на процедура сега няма по какъв начин да се разбере какъв е финалът на извършените от организацията състезания. Агенцията разгласява информация за номинираните претенденти и подреждането им, само че кой в последна сметка е назначен, не излиза наяве.

 Тази информация би трябвало да се засича с търсене на информация на уеб страниците на министерствата. Мотивите за неприемане на класирането също няма по какъв начин да се видят. Едва от март месец тази година влезе в действие обвързване претекстовете да се дават на организацията и разгласяват, само че изявленията по тази тематика още веднъж ще са част от годишните отчети. Това е неуместно муден режим и от него няма никаква изгода.

Редно е в частта с информация за всяко обществено дружество с изключение на финансовите доклади да се разгласяват навреме информацията за извършени от организацията процедури и определените претенденти, с всички претекстове за неприемане на самостоятелното класиране. И сега в годишните отчети е включена информация за извършените състезания, само че тя единствено изброява в кои предприятия е имало състезания.

Няма по какъв начин да се наблюдава и какъв брой пъти е имало състезания в едно и също сдружение. От настоящи все още предложения излиза наяве, че в някои компании текат втора или трета процедура на асортимент, само че за какво се е стигнало до такава, няма по какъв начин да се разбере. Търсачката на уеб страницата не работи в поканите за номинирани и няма по какъв начин да се проследят предходните процедури, в случай че не посветиш на тази цел дни.

При последните промени в правилника за използване на закона за обществените предприятия служебното държавно управление иззе още едно пълномощие на организацията – да изготвя сама методика за оценка на бизнес проектите на държавните сдружения, като тази методика ще бъде призната от Министерски съвет. Самите бизнес стратегии очевидно са плачевна история – както проличава от последния годишен отчет за 2021 година Според отчета бизнес стратегиите са нееднородни, не дават отговор на нормативните условия, нямат описателни или аналитични елементи, имало стратегии от по една страница в табличен тип.

Публичност, доколкото е преференциално

Неслучайно картината с ръководство на държавните компании е замазана – когато не искаш да си транспарантен и това е желанието и на принципала, няма по какъв начин някаква външна организация да усъвършенства обстановката, а методите официално да изпълняваш условията са доста. Прозрачността и задължението за обявяване се съдържат още в първия член на новия закон за обществените предприятия, само че тук аршинът е много еластичен. 

Че практиката е разнопосочна и отговорностите за обявяване и гласност се извършват единствено отчасти признава  и организацията за обществените предприятия и надзор. Доста по-добре работи платформата за продажба на парцели на държавните сдружения с над 50% държавен дял в капитала. Тази платформа също се поддържа на уеб страницата на организацията за обществените предприятия и надзор и е релативно лесна за прилагане.

Реклама

Проследяването и контролът на всички тези процеси не е елементарно и поддържането на положителни бази данни е основно. Много по-важно е обаче откровеното предпочитание държавните компании с над 50% държавно присъединяване в капитала – общо 265 на брой с капитал от 26,8 милиарда лева, да работят за публичния интерес.

Уви, след всяка промяна на политическия часовой се следят непрекъснато противоположни завои и се вадят информации за злоупотреби в сдруженията и безпринципно кадруване.

Така новата нормативна уредба, шита по поръчка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, стои на първо място като лъскава обвивка, прикриваща остарели и срамни практики.

ИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ В БОРДОВЕТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, 2020/2021  г.*

ДКК – 195 534 лева – 3-членен борд/ 377 000 лева – 5 членен ръб

Кинтекс ЕАД – 286 000 – 5-членен борд/403 261 лева – 5 членен ръб

ВМЗ ЕАД – 181 000 лева – 4-членен борд/218 028 – 5-членен ръб

Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “ – 187 898 лева – 3-членен борд/208 890 лева – 3-членен ръб

БЕХ ЕАД – 231 000 лева – 3-членен борд/375 000 лева – 9-членен ръб

АЕЦ Козлодуй ЕАД – 385 000 лева – 3-членен ръб /668 000 лева – 5-членен ръб

НЕК ЕАД – 250 717 лева – 3-членен борд/261 163 лева – 5-членен ръб

ЕСО ЕАД – с двустепенна конструкция – 497 000 лева – 5-членни Народно събрание и УС/455 000 лева 5-членен Народно събрание и 3 – УС

Мини Марица Изток – 241 000 лева.  – 3-членен борд/318 701 лева 5–членен ръб

Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 – 173 954 лева – 3-членен борд/350 967 лева 5-членен ръб

Булгаргаз – 305 000 лева – 3-членен борд/406 000 лева 5-членен ръб

Булгартрансгаз – двустепенна конструкция – 645 000 лева – 5-членни Народно събрание и УС/ 727 000 лева 5-членен Народно събрание и 3 – УС

Директива за птиците РВД – 394 000 лева – 3-членен УС/279 000 лева 3-членен УС

Списъкът не е обстоен. Заплатите са обвързани с размера на компаниите и финансовите им резултати.     

* Сравненията са сложни поради липса на информация в кой тъкмо миг има назначавани нови членове в бордовете.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР