Ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на един

...
Ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на един
Коментари Харесай

Радев: Да се включим в инициатива за 1 млн. снаряда за Украйна, ще е грешка

„ Ако България се причисли към съглашението за даване на един милион снаряда на Украйна, ще бъде неточност “.

Такава позиция изрази президентът Румен Радев пред публицисти след откриването на тридневния конгрес " Зелена седмица 2023 ", отдаден на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната съгласуваност, зеленото финансиране и нововъведенията.

„ Докато представлявах България в Съвета на Европейски Съюз, отстоях това състояние – стана ясно, че България не е част от самодейността един милион снаряда за Украйна. Ако държавното управление вземе това решение, съгласно мен ще бъде неточност, сподели президентът. Виждате, че спорът ескалира, носи големи опасности, изтощава нашите стопански системи и обществени системи “, изясни Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ И в България, и в Брюксел съм твърдял, че страната ни не би трябвало да се намесва с даване на оръжия във войната в Украйна. Това не е методът за преустановяване на този спор “, съобщи президентът.

Пред " Политико " министърът на защитата на България Тодор Тагарев съобщи, че страната ни желае да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да достави Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, с цел да продължи борбата си против войските на Москва.

През май страните от Европейски Съюз завършиха съглашение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март идната година.

Те се съгласиха да дават боеприпасите неотложно от личните си ресурси и разноските на страните членки да бъдат отчасти възобновени.

Споразумението планува един милиард евро за тази част от проекта и още един милиард за стратегия за взаимно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на личните ресурси.

Европейската комисия също по този начин предложи самодейност на стойност 500 милиона евро за укрепване на европейските качества за произвеждане на оръжия и за реализиране на тези цели, добавя Българска телеграфна агенция.

Като част от тези старания Европейската организация по защита стартира план за взаимно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или непосредствено изпращане в Украйна.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР