Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет, който

...
Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет, който
Коментари Харесай

Каримански: Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет |

Ако бъдем въвлечени в спора, отиваме към военновременен бюджет, който ще е напълно друг. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

„ България би трябвало да е адаптивна от позиция на опциите и от позиция на това да има доста ясни стратегически проекти, които да извършва. Затова е належащо Народното събрание да има проследимост на процесите ”, добави той.

Според Каримански задачата на Запада е да притисне Русия да избира дали „ да спре кранчето ” или да има финансови средства.

„ SWIFT системата, в случай че блокира няколко банки и те нямат опция да се разплащат в Русия, следва една верижна реакция на банки, които ще бъдат задръстени с претенции за кеш ”, посочи той.

Председателят на бюджетната комисия изясни, че въпросът е, че не е ясно какъв брой са недекларираните запаси на Руската федерация.

„ 630 милиарда са явните. Недекларираните има опция да бъдат проследени през страните, които биха подкрепили Русия ”, добави той.

Каримански посочи, че изключването на седем съветски банки от системата SWIFT не е последна мярка.

„ Ако трябваше да бъде такава, трябваше да бъде изключен целият SWIFT - всички банки. Това е крайното равнище, в което евентуално ще се премине, когато се спре кранчето на газа ”, уточни още специалистът.

Компаниите за обработка на картови заплащания MasterCard и Visa блокираха достъпа на голям брой съветски финансови институции до платежните им мрежи в следствие от глобите, наложени на Русия болести нашествието в Украйна.

„ Това значи, че всички тези банки, включени в тези две системи, не могат да се разплащат. Разбира се, картови схеми, които са отвън обсега на MasterCard и Visa, евентуално могат да действат все още ”, изясни той.

Икономическата обстановка в България

Каримански уточни, че дългът ни към 1 март понижава, в съпоставяне със същия интервал през предходната година.

„ На база предходната година консолидираната фискална стратегия демонстрира доход за първите два месеца 697 млн., спрямо 24,3 млн. през предходната година. Разликата е огромна ”, цитира данни той.

Експертът уточни, че няма по какъв начин да се мери резултатът от войната върху стопанската система.

„ Един рисков модел с толкоз доста незнайни е неосъществим да обхване всичко това, което може да бъде ръководено. Страната е належащо да има. До този миг изисквам и не съм чул да имаме явен проект за непрекъсваемост на дейностите в България по време на война ”, сподели Каримански.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР