Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед или продължаваме да

...
Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед или продължаваме да
Коментари Харесай

Производител: Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед, олиото ще поскъпне

Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед или продължаваме да вършим спомагателни разноски, олиото ще нарастне. Намираме се в свободен пазар. Камионите престояват по 10-15 дни, в които се вършат разбори. Ако не можем да произведем конкурентно олио, то ще бъде импортирано, а ние ще спрем да произвеждаме. Това сподели за " Денят онлайн " Яни Янев - ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.
Прочетете още
Според него цената на слънчогледа у нас е въпрос на съглашение. " Производителите изчакват по-висока цена. Решението за възбрана на украинско зърно беше много изненадващо за нас. Това не е пазарен метод, не са ясни задачите и следствията. Във всички случаи желаеме да купуваме български слънчоглед, само че към този момент имаме мощности за  3,5 млн. тона, а България създава към 2 млн. За вътрешна консумация като олио са нужни 250 000 тона ", разяснява той. 

По думите му олиото от Украйна е създадено от на ниска цена слънчоглед, само че идва с всички транспортни разноски. " Контролът на вноса на слънчоглед е на доста стадии - още при товаренето се изискват документи. Не знам за върнат камион с некачествено зърно. Никой не може да си разреши да внесе такова, тъй като той би трябвало да създаде качествена продукция, която да осъществя ", акцентира Янев. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР