Ако бъде приет втория предложен вариант за здравно осигуряване, всеки

...
Ако бъде приет втория предложен вариант за здравно осигуряване, всеки
Коментари Харесай

Жени Начева: За задължително здравно застраховане може да се доплащат 12 лв.

Ако бъде признат втория препоръчан вид за здравно обезпечаване, всеки от нас ще заплаща наложителна здравна застраховка. Прогнозната сума на Министерството на здравеопазването е 12 лева на месечна база. Това изясни зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева в студиото на „ Лице в лице”.

Днес здравният министър Кирил Ананиев показа два вид за промяна в здравноосигурителния модел у нас. Първият планува здравната каса и застрахователите да се конкурират, като хората да избират къде да отиде 8-процентната им вноска. При втория – 8-процентната вноска ще отива в касата, само че ще има и наложителна здравна застраховка, която ще се заплаща от пациента.
Два различни модела за здравно обезпечаване предложи Кирил Ананиев НЗОК и здравни застраховки или цялостна демонополизация
„ Тази сума следва да се дискутира”, разяснява още Начева.

„ Нашето предложение с доплащането е обосновано само от желанието ни пациента да има персонална отговорност и надзор за болничната и доболничната помощ”, сподели още зам.-министърът.

Тя посочи, че цените на медицинските действия и при двата разновидността ще продължат да се дефинират национално годишно по параметрите на бюджета и опциите на популацията.

Начева е безапелационна, че ще има таван на цените на медицинските действия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР