Ако бъде подписан в предложения вариант, националният рамков договор за

...
Ако бъде подписан в предложения вариант, националният рамков договор за
Коментари Харесай

НЗОК отново иска да ограничи лекарствата на хронично болните

Ако бъде подписан в оферти вид, националният рамков контракт за 2020 година ще принуди хиляди пациенти с хронични болести да заплащат медикаментите си от следващата година, предизвести в отворено писмо сдружението на общопрактикуващите лекари. Според лекарите НЗОК предлага от идната година те да могат да изписват не повече от 3 препарата за всяко заболяване, а когато се употребяват комбинирани лекарствени артикули - не повече от два медикамента. НЗОК обаче ще заплаща на аптеката не повече от 1 смесен лекарствен артикул, показват от сдружението. Над 1.5 млн. българи употребяват медикаменти за домашно лекуване на хронични болести и ще бъдат наранени от измененията.

Хората с тежки болести като диабет, сърдечна непълнота, по-тежките форми на хипертония ще би трябвало да закупуват по-голямата част от нужните им лекарства на свободни цени, предизвестяват медиците. Те дават образец с две необятно срещани у нас болести. Сърдечна непълнота, според европейските управления за държание, се лекува с диуретици, съдоразширяващи лекарства, АСЕ инхибитори, лекарства за понижаване на сърдечната периодичност и лекарства за понижаване на съсирването на кръвта. Съгласно плана за НРД 2020 НЗОК ще поеме отчасти единствено 2 от тези 5 съществени лечебни групи, останалите ще се закупуват от обезпечените без понижение. Подобно е ситуацията и при лекуването на захарен диабет. Съвременните управления за държание предлагат включване на лекарства от разнообразни групи, настоящи на разнообразни равнища, за да се реализира оптимално добър надзор на болестта и да се отсрочи оптимално развиването на затруднения. В изискванията на НРД 2020 това няма да бъде допустимо, така като само един смесен препарат ще изчерпи записаните в НРД благоприятни условия за лекуване, считат общопрактикуващите лекари.

Сдружението стачкува и против текста, съгласно който НЗОК ще заплаща до три лекарствени продукта, принадлежащи към до две съществени лечебни групи, като това ограничаване важи и за комбинираните лекарствени артикули. Оттам упорстват да отпадне ограничаването " до две съществени лечебни групи " или най-малко да бъде променено на " до четири групи ". 

Против новите ограничавания се разгласи и Българският лекарски съюз, който през днешния ден би трябвало да утвърди националния рамков контракт на ексклузивен събор.  " Ние настояваме пациентите да получават три хапчета, а не три монопродукта. В реимбурсната листа съществуват и така наречен закрепени комбинации, при които в едно хапче има два или три продукта, които синергично работят по-добре на пациента. Въпреки това и те могат да се окажат незадоволителни и лечението би трябвало да се добавя и с други групи лекарства. Нашето гледище е този член от НРД да не бъде променян “, разяснява зам.-председателят на съсловната организация доктор Николай Брънзалов.

От касата отхвърлиха да разясняват съответните текстове с обяснението, че всички тълкования преди разглеждането и окончателното приемане на рамковия контракт са несъстоятелни. Оттам обаче увериха, че " НЗОК няма да допусне да се одобряват текстове, които да нарушат или да лишават права на здравноосигурени лица с хронични болести ". Очаква се през днешния ден планът да бъде прегледан от надзорния съвет на касата, след което ще бъде оповестен за разискване. Днес той ще бъде обсъждан и от събор на Българския лекарски съюз.

 

РАЗМОТАВАНЕ

Пациентите ще бъдат затруднени и по друга линия. Според плана на нов рамков контракт болните хора ще би трябвало да се разкарват по няколко пъти в месеца до персоналния си доктор, тъй като се отнема съществуващата в този момент опция на една рецепта или един откъслек да се изпишат медикаменти за повече от 30 дни, които да се компенсират при идващото изписване. Например в случай че лекарството е за 20 дни, не можем да изпишем на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е допустимо по разпоредба 4). В този случай пациентът би трябвало да идва за рецепта тогава, когато свърши всички изписани лекарства, т.е. на 40-ия ден в нашия образец, изясняват джипитата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР