Ако бъдат приети предложенията за бюджета на Държавното обществено осигуряване

...
Ако бъдат приети предложенията за бюджета на Държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Работодателите ще плащат годишно почти 1500 лева повече за всеки служител, осигуряван на максимума

Ако бъдат признати предложенията за бюджета на Държавното публично обезпечаване и оптималния застрахователен предел доближи 3750 лв., а работодателите решат да запазят чистото заплащане на чиновниците си, които получават най-малко толкоз на месец, това ще им коства тъкмо 1465.92 лв. на година.

Увеличението в разхода би се дължало на растежа в осигуровките, както за сметка на работодателя в размер на 794.64 лв. годишно, по този начин и за сметка на служителя в размер на 578.76 лв. годишно. Това съставлява 2.8% растеж на разноските за хонорари от страна на работодателя, без служителят да получава повече пари.

Това е по-вероятният сюжет на пазара на труда, изключително поради дефицита навръх висококвалифицирани експерти, които най-често получават по-високи хонорари.
 Вдигат оптималния застрахователен приход?
Вдигат оптималния застрахователен приход?

Сега индикаторът е 3400 лв. от близо две години

Ако въпреки всичко, ако след нарастването на оптималния застрахователен предел чистото заплащане на служителя не бъде индексирано, той ще получава с 520.86 лв. по-малко годишно. А разноските за работодателя за всеки чиновник ще набъбнат със 794.64 за календарна година. Това съставлява 1.5% растеж на разноските за хонорари от страна на работодателя, само че за сметка на това служителя ще получава по-ниска заплата.

Тук бихме желали да напомним, че за седем години растежът в оптималния застрахователен приход би бил близо 168%. Ако през 2007 чиновник е получавал 3750 лв. главно заплащане, неговата чиста заплата тогава би била 3062.84 лв.. През 2024 за същата съществена заплата би получавал 2909.93 лв. нето или с близо 1834.98 лв. по-малко годишно, които страната иззема под формата на осигуровки.
анкета
Трябва ли да бъде повишен оптималния осигурилетен приход?
Да, порастват приходите, порастват и осигуровките Не, таванът от 3400 лв. сега е задоволителен
Да, порастват приходите, порастват и осигуровките

Не, таванът от 3400 лв. сега е задоволителен

В условия на увеличаващите се лихвени проценти, растеж на приходите изпреварващ растежа на стопанската система, както и от ден на ден автоматизации въвеждани от фирмите, следващия внезапен скок в данъчно-осигурителното задължение, рискува да трансформира икономическите браншове с най-голяма добавена стойност и най-високи заплати в неконкурентноспособни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР