Ако бъдат приети предложените промени в Конституцията, България може да

...
Ако бъдат приети предложените промени в Конституцията, България може да
Коментари Харесай

ПРОМЕНИ: България се събужда с двама премиери и два парламента

Ако бъдат признати препоръчаните промени в Конституцията, България може да се окаже с двама министър председатели, с два Народното събрание, с депутати и министри с множествено поданство, оповестиха пред “Труд news ” адвокати. Конституционалисти считат, че въвеждането на така наречен самостоятелна тъжба ще трансформира Конституционния съд в бюро “жалби ”, а повода е, че на никое място не е казано по какви въпроси е възможно юридически лица да се обръщат към Конституционен съд.

Внесените промени в главния закон плануват Народното събрание да работи със длъжностен кабинет и да излезе във почивка месец преди производство на изборите.

Разпускането на остарялото Народно заседание става с конституирането на новоизбраното. “Не е ясно по кое време се счита за конституирано новото Народно събрание. В момента, президентът с декрет дефинира от коя дата се разпуска ”. Така доцентът по конституционно право Наталия Киселова изясни за какво е изцяло допустимо да се окажем с два Народното събрание.

А с двама министър председатели може да се сдобием тъй като има седем дни в които е избран длъжностен министър-председател, само че не е ясно той единствено избран ли е, или към този момент е назначен. Конституцията планува служебното държавното управление и министър председател да бъдат назначени по едно и също време. Не се знае и какво става, в случай че Народно събрание при отвод на президента, не успее да избере служебно държавно управление по предложение на избрания длъжностен министър председател, разяснява още Киселова.

Реклама

Докторът по конституционно право Борислав Цеков пък е безапелационен, че за измененията във Висш съдебен съвет е належащо Велико национално заседание.

Професор Огнян Герджиков попита кой ще дефинира какви нравствени качества би трябвало да имат магистратите във Висш съдебен съвет.

Професорът по конституционно право Пламен Киров предизвести, че всеки парламент ще може да стеснява или уголемява кръга от случаите за така наречен самостоятелни тъжби до Конституционен съд. Според него изискванията би трябвало да бъдат планувани в самата Конституция.

Прогнозите са, че предстоят яростни разногласия по предлаганите промени, които трите партии вносители считат да се гледат в правна комисия още при започване на есенната сесия на Народното събрание. В конституцията е записано, че предложенията се преглеждат от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването им.

Вече се разбра, че бърза процедура за приемане на предложенията е невъзможна, защото няма обезпечени 180 гласа. Ако текстовете получат по-малко от три-четвърти или 180 депутати, само че не по-малко от две-трети или 160 от гласовете на всички народни представители, предлагането може да бъде обсъждано още веднъж след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР