Ако автомобилът надвишава нормите за замърсяване, остава на трупчета, докато

...
Ако автомобилът надвишава нормите за замърсяване, остава на трупчета, докато
Коментари Харесай

Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера

Ако автомобилът надвишава нормите за замърсяване, остава на трупчета, до момента в който не покрие екоизискванията, планува планът за Закон за пътните транспортни средства

Купуваш кола от Перник, а живееш в София. Според в този момент настоящия закон би трябвало да смениш номерата със софийски. В новия проектозакон за пътните транспортни средства това обвързване отпада. Регистрационен номер се издава при първата регистрация на автомобила в България и тя е по непрекъснатия адрес на притежателя. След това може да си купиш кола от търновец, а да си от Пловдив, само че ще имаш право да продължиш да я караш с “ВТ ”, в случай че искаш. Това изясни за “24 часа ” Бойко Рановски, шеф на изпълнителна организация “Автомобилна администрация ”.

Имаше концепция двете букви в номера да са безусловно инцидентни.

Тя обаче е

отпаднала, така

като би трябвало да

се сменя БДС

за номерата

“А и всички номера в България ли да сменяме. Така те и ще нарастнат ”, споделя Рановски.

Както в. “24 часа ” нееднократно е писал, Законът за придвижване по пътищата се дели на 3 - Закон за придвижване по пътищата, който е на Министерство на вътрешните работи, Закон за пътните транспортни средства и Закон за водачите. Последните два са на министерството на превоза. Законът за водачите е приключен, а в Закона за пътните транспортни средства остава дефинитивно да се посочи наказателната част. Проектът за Закона за придвижване по пътищата не е завършен, защото в него ще би трябвало да влязат текстове за новата държавна организация за пътна сигурност.

Новост при

пътните транспортни

средства са

пунктовете за

идентификация

на колите

Минаването на колата на обзор през тях е първото условие при регистрация на импортиран в България автомобил. Досега това се правеше от КАТ, планува се да премине в частни ръце.

Пунктовете за идентификация са нещо като тези за механически обзор, само че към тях има спомагателни условия към експертите, които ще правят тази активност.

В момента в София има един подобен пункт - в КАТ, и това прави опашките. В страната за 32. Възможно е в столицата да се записват 10 такива пункта и хората ще могат да избират къде да вкарат колите си. Отпада и условието за наложително слагане на номерата. Хората ще могат да си ги получават и да ги слагат сами.

За КАТ ще останат полицейските действия -

да се ревизира

колата дали не

се търси в

шенгенските и

интерполските

системи

Накрая Министерство на вътрешните работи издава свидетелството за регистрацията на автомобила, това е единствено един документ и КАТ има потенциала да се оправи, споделя шефът на автомобилната администрация.

Имаше концепция цялата регистрация на колите да мине към превоза, само че поради инспекциите в полицейските системи, до които достъпът е стеснен, остава ролята на КАТ.

На наложително прекосяване през пунктове за идентификация подлежат и коли, които нямат механически паспорт или пък по тях са направени промени в структурата.

Собственици на пунктове - за механически обзор и идентификация, на автошколи и психолаборатории,

няма да могат по

свое предпочитание да

прекратят

активността си,

когато е почнала процедура за лишаване на разрешителното им или за заличаването им. В момента нормите разрешават един пункт, против който тече инспекция, да приключи самичък активността си. На другия ден притежателят му отваря нова компания и си вади ново позволение и продължава активността си с новото име.

Друга смяна при техническите прегледи е, че се залагат минимални и оптимални правила на отделяните газове. Ако автомобилът, който минава на механически обзор, надвишава заложените правила, то системата, а не пунктът, не разрешава той да получи документ, че е минал. Така колата остава на трупчета, до момента в който не извърши екоизискванията.

За първи път в закон се вкарват и сервизите, които влизат наложително в указател. При ремонт на автомобил се нанасят данни какво тъкмо му е правено, какви елементи са употребявани.

Данните отиват в указател на автомобилната администрация и оттова в техническия паспорт на автомобила.

Така се обезпечава

проследяемост

както на

ремонтите, по този начин

и на частите,

които се влагат

в колата

Предвижда се и режим на магазините, които търгуват с елементи втора ръка. Площадките за разкомплектоване на коли получават разрешителни от Министерството на околната среда и водите. Търговските обекти за елементи втора употреба сега са отвън надзор и в случай че един автомобил е откраднат и разкостен, частите му могат да се пласират без проблем.

С новия план за закон се планува кметовете с комисия да записват въпросните търговски обекти за елементи втора употреба. А притежателите им ще би трябвало да водят документи от кое място са купени частите, на кого са продадени. А в случай че купувачът е сервиз, то при влагането на част втора ръка в автомобил, тя ще се появи в регистъра на “Автомобилна администрация ” и в техническия паспорт на колата.

Това е метод

да ограничим

кражбите на

коли,

споделя още Рановски, който е и някогашен началник на КАТ.

Техническият указател на “Автомобилна администрация ” включва данни от идентификацията на автомобила, какви поправки са му правени, какви промени има по техническите му характерности. Влизат и данни от застрахователите, в случай че има вреди.

“Ще измислим по какъв начин хората да имат достъп до техническия паспорт, с цел да могат да ревизират какво се е случвало с тази кола, в случай че решат да я купуват ”, споделя шефът на “Автомобилна администрация ”.

От 2020 година влиза нов правилник за одобрение на транспортните средства. Авансово условията му се вкарват в новия закон. Въвежда се по-сериозен надзор на коли, които севнасят. Ще се ревизират освен по документите, а и дали това, което е заложил производителят е по този начин - изгорели газове, разход на гориво и други. Това е поради абсурда с емисите от дизелови коли на “Фолксваген ”.

От 2019 година България пък влиза в пилотен план на Европейска комисия за обмяна на данни за километражите на колите, заяви Дамян Войновски, зам.-шеф на “Автомобилна администраия ”. Държавата ни е изразила предпочитание да е измежду страните, които желаят да тестват по какъв начин ще става този продан на информация.

Когато системата бъде подготвена и всички страни са в нея, тогава ще може да се обменя информация за кола, доставена в България, какви са били данните на километража, когато е била благосъстоятелност на немец, по какъв начин се трансформират през годините и дали уредът не е превъртан.

По-малко въпроси в листовките, тестват реакциите на водачите в рискови обстановки с клипове

По-малко въпроси ще има в листовките, само че пък в подмяна на това в изпита за брошура ще влязат клипове, с които ще се ревизират реакциите на претендентите в рискови обстановки.

Това се назовава инспекция на усещанията и държанието на претендента посредством интерактивни видеоклипове.

В теоретичния изпит с реакцията на обстановки в клипове се ревизира зоркост, време за реакция, взимане на решения, отражението на физическото и психическо положение на претендента за шофьорска брошура.

“Решаването на тестванията и на тези видеоклипове ще би трябвало да докара до решение дали претендентът е придобил тези умения. Пускаме клип и изпитваният ще има време за реакция, с цел да не се случи случай на пътя. Ако реагира в границите на нормата, значи възприема вярно нещата, в случай че не - значи излезе ли на пътя, той е евентуална опасност ”, споделя шефът на “Автомобилна администрация ” Бойко Рановски.

В плана за закон са вкарани и условия изпитът да се организира и на образователна площадка (тъй наречения “полигон ”). Ще се изпитва и на кормуване отвън обитаемо място. Не е записано “магистрала ”, защото има градове, край които няма аутобани.

При изпита по процедура ще се набелязват авансово направления, по които ще се движи автомобилът. Те ще бъдат утвърдени от “Автомобилна администрация ”. Преди кандидат-шофьорът да стартира да кормува, дружно с изпитвач, системата ще предлага един от маршрутите. Целта е и изпитващият да не знае авансово по кой маршрут ще се минава по време на изпита.

Режимът за образователните центрове към този момент не е позволителен, а регистрационен. Въпреки по-облекчената форма за пускане на активност за автошколите не отпада инспекцията на място - на самия образователен център, както е на автомобила, на който ще се образоват курсистите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР