Ако антиевропейците и евроскептиците се обединят може да видим блокиране

...
Ако антиевропейците и евроскептиците се обединят може да видим блокиране
Коментари Харесай

Видяхме ли новия председател на ЕК в лидерския дебат, обсъждат експерти

Ако антиевропейците и евроскептиците се обединят може да забележим блокиране на Европейски Съюз за месеци и дори по-дълго време, тъй че не би трябвало да се подценява тази заплаха. За това предизвести Весела Чернева, шеф на софийския клон на Европейския съвет за външна политика при осъждането в Дома на Европа на снощния лидерски спор сред претендентите за поста ръководител на Европейската комисия. Основното обръщение от дебата нощес и от разискването през днешния ден, съгласно Чернева е тези жители, съгласно които не е толкоз значимо да гласоподават на 26 май да помислят още един път, поради високия залог в последна сметка. По думите й посланията от нощес на претендентите за лидерския пост в Европейска комисия са " покана за диалог с хората - нещо, което в нашите акции не виждаме, защото тук фокусът е тук, в този момент и през вчерашния ден ". Европейците желаят смяна и за тази смяна би трябвало да приказваме, безапелационна е Чернева.
За интензивно присъединяване в изборите приканиха и ръководителите на представителството на Европейска комисия у нас Огнян Златев и на Бюрото на Европейския парламент Теодор Стойчев, както и останалите участници в разискването на снощния спор Владимир Шопов, политолог и Боряна Димитрова, шеф на организация Алфа Рисърч. " Засега отчитаме релативно ниско присъединяване към 35%. Около 2.2 млн. души евентуално ще има сигурни участници в изборите у нас ", предвижда Боряна Димитрова.
Видяхме ли нощес новият водач на Европейска комисия?
Отговор на този въпрос съгласно Огнян Златев би могло да има чак на 29 май, тъй като 28 май вечерта има неофициална среща на водачите на Европейски Съюз и един от въпросите по които ще търсят консенсус е управленията на европейските институции след изборите.
И съгласно наблюдаващите на дебата сред претендентите нощес мъчно може да се каже, че европейците са видяли новия водач на Европейска комисия. Дебатът е единствено откъс от политическото наличие на претендентите, означи Владимир Шопов. " Те скриха част от действителните си позиции по значими тематики, които могат да бъдат чути в техни други участия ", разяснява той и разясни - ПЕС явно извървяха избран път към по-рестриктивното отношение към миграцията и това е видно в  скандинавските страни и в Испания; в същото време представителят на ЕНП през вчерашния ден скри част от доста по-амбициозния и демократичен стопански и търговски дневен ред, който партията поддържаше в предходния мандат и явно ще продължи да поддържа и в новия Екологичен потенциал.

„ Очевидно е, че ще имаме доста по-фрагментиран Екологичен потенциал, че ще имаме най-малко 3 партийна коалиция “, означи Владимир Шопов. „ Имаме смяна в профила на либералите в тяхното наличие, упоритост и държание, ненапълно поради вливането на партията на Макрон в демократичната фракция$, уточни той и допусна, че договарянията с тях ще бъдат доста по-трудни, в сравнение с се чака. По думите му има голям брой салда, на които би трябвало да бъде отговорено до момента в който се стигне до действителното избиране на ръководителя на Европейска комисия и е доста значимо коя от партиите защо в действителност ще упорства. „ Председател на Европейска комисия е функционалност с намаляваща значимост “, безапелационен е той и изясни - в случай че желаете да наложите огромна част от личния политически дневен ред, преди всичко ще настоявате да контролирате Европейския Съвет, на второ място към този момент – Европейската централна банка, тъй като доста от разногласията към този момент ще минават през държанието на ЕЦБ.
Темите и уговорките

Видяхме всички огромни тематики в лидерския спор през вчерашния ден – стопанска система, климат, миграция, външна политика на Европейски Съюз, търговия... - всички тези тематики попадат в терзанията и желанията на европейските жители, само че в друга композиция, уточни Весела Чернева. Темата за миграция, да вземем за пример в другите страни има разнообразни нюанси и мисля, че по тази причина нощес претендентите не задълбаха в нея, разяснява тя и добави, че в доста страни съществена угриженост на хората е че техни съграждани емигрират към индустриалните центрове, в сравнение с, че влизат чужденци при тях.
Боряна Димитрова посочи ясния ангажимент на претендента на ПЕС Тимерманс за 18 % корпоративен налог. „ Той сподели може повече, само че не по-малко “, посочи тя и правейки паралел с България, където имаме 10% с всички последствия от това повдигна въпросът по какъв метод би ни повлиял декларирания от Тимерманс ангажимент. „ Ето един ангажимент, който не може да остане необмислен “, акцентира социоложката.
Тя показа, още че е останала доста сюрпризирана от декларираната позиция от претендента на от Алианса на европейските консерватори и реформисти в Европа Ян Захрадил за дотациите за селското стопанство. „ Той имаше доста ясната теза, която не знам по какъв начин ще се схване в България – да се спрат дотациите просто за произвеждане и да се пренасочат за екологично земеделие. Не чаках от това политическо семейство. Ще се появяват разлики, които ще изискват консенсуси..... "
От Екологичен потенциал не зависят толкоз доста неща, вметна Весела Чернева и напомни, че решенията за корпоративния налог няма по какъв начин да се случат отвън Съвета, както и решенията по миграционните въпроси. " Но Екологичен потенциал може да блокира решения и тук е допустимо да забележим блокиращо антиевропейско малцинство от най-малко 132 души и може би повече ", уточни още тя.
Въпросът за връзката сред стабилно развиване в бъдеще и цена, която се заплаща тук и в този момент е доста значим въпрос и по този начин подложен той вълнува и българското общество, акцентира Боряна Димитрова. " Темата за приходите звучи доста остро в България, само че също и във Франция, има базисни неща, които са общи за всички страни. Проблемът за климатичните промени у нас не звучи мощно, просто тъй като имаме доста по-належащи проблеми, само че това е и тематика за връзката по какъв начин да имаме стабилно екологично развиване без да се заплаща такава цена, която избрани обществени групи, в това число и страни не могат да си разрешат ", означи Димитрова.
Трудният консенсус
Ако има единогласие за граничния надзор, няма единодушие какво тъкмо прави тази гранична полиция на Европейски Съюз и няма изясненост в границите на този парламент по какъв начин ще излезем от задънените улици по доста от тематиките – освен по въпросите на миграцията, означи Владимир Шопов и видя позитивното в очертаващата се фрагментация в новия Екологичен потенциал. " Именно фрагментацията на Екологичен потенциал ненапълно ще отпуши законодателния развой. Ще имаме 3 обединения по едно и също време и още 2 обединения, които ще се пробват да намерят болшинства по част от вероятните решения по тези рецесии. Нямам подозрения че ЕНП ще си сътрудничи с евроскептичните партии за миграцията, а левицата ще би трябвало да търси обединения със зелените и с част от либералите. Това сме го виждали само че в дребен мащаб. Предстои това да стане норма и може да се окаже механизмът, който да трансформира консенсуса по тематиките в консенсус по решенията и инструментите ", допусна Шопов.
Българска специфичност

В България мейнстрийм партиите съумяха да интегрират в себе си популистки крила, означи Боряна Димиторва. " Това можем да го забележим в Българска социалистическа партия с двете крила – към Сергей Станишев, ръководителя на ПЕС, което е по-близко до европейските социалисти и е по-либерално и по-национал-популисткото крило, представлявано от госпожа Нинова. Това може да го забележим и в ГЕРБ – член на ЕНП, дясноцентристка партия, която също има два гласа – има гласове, които са доста ясно проевропейски и има и една опция да кооптира политики, които се съставляват от други партии. Виждаме го и най-ясно изразено в група на Обединените патриотите, при които има мощни вътрешни разделения ", уточни Димитрова. Това съгласно нея изяснява за какво в България не се получи мощна антиевропейска вълна.
" Ако доста европейски страни приказват за тиранията на бюркселските правила, в България разчитаме на брюкселските правила да въздържат недобри практики, ние разчитаме на Еврофондовете, разчитаме на правила, разчитаме на Европа като на източник на нашите приходи – дали посредством емиграцията, дали посредством вложения ", уточни Димитрова. По думите й не може да се образува към този миг мощна националистическа антиевропейска популистка вълна у нас тъй като нямаме задоволително запас сами да се оправим, а политически другите партии имат крило, което е проевропейско, само че имат и втори гласове, които поемат част от тази външна страна, непозволявайки да се събере в една мощна мощна популистка партия.
Припомняме, че процедурата за избор на ръководител на Европейска комисия е следната - откакто бъде определен новият Европейски парламент (ЕП) и бъдат образувани политическите фамилии в него, следват съвещания сред ръководителя на Екологичен потенциал и всички фамилии. След тях ръководителят предлага претендент пред Европейския съвет, а той би трябвало да го утвърди с квалифицирано болшинство. След това има гласоподаване в Европейския парламент, като би трябвало претендентът да бъде подсилен от най-малко 376 евродепутати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР