Ако американският президент Джо Байдън си навлече критики заради юмручния

...
Ако американският президент Джо Байдън си навлече критики заради юмручния
Коментари Харесай

Когато Алжир измести Русия: газът сближи Европа и арабските лидери

Ако американският президент Джо Байдън си навлече рецензии поради юмручния привет със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман (по-лош от здрависване, споделят критиците), какво да каже френският президент Еманюел Макрон за наздравицата си в Париж с водача на безспорната монархия, наречена Обединени арабски емирства?

Германският канцлер Олаф Шолц предложения египетския президент Абдел Фатах ас Сиси на специфичен конгрес, седмица откакто одобри султана на Оман и два месеца откакто посетител му бе емирът на Катар. А италианският министър председател Марио Драги употребява може би последните си часове на власт, с цел да формализира газов контракт за милиарди от постоянна, само че ръководена със здрава ръка страна, която не е Русия.

Публичният дискурс в Европа, сходно на този в Съединените щати, постоянно свързва Близкия изток и Северна Африка с две думи: автокрация и нефт. Смазан от тежестта на задаващата се енергийна рецесия поради войната в Украйна, Евросъюзът, колкото и да мисли себе си като " обединяване на полезности ", загърбва първата дума и преглежда единствено втората. Дори искащите да изпращат послания на непосредственост с Русия Сърбия и Унгария по какъв начин да диверсифицират доставките си, до момента в който Москва се трансформира от поръчител на енергийна сигурност в опасност за физическата на втората по величина европейска страна.

Още в първите седмици на войната звук зададоха редица европейски страни - Германия изпрати министър на обиколка в Персийския залив, а плодове даде три месеца по-късно стихотворец ангажимент за доставка на природен газ от Катар. Европейската комисия: първата страна транспортира към Европа газ от втората, откакто бъде полутечен. Газ, нефт и чиста сила: страните в блока мислят за всички благоприятни условия, които ще им дадат енергийна сигурност.

Месец по-късно ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Дипломатическа интензивност като следената в последната седмица сред европейски и арабски водачи обаче е необичайност, само че и знак, че поради несигурността на съветските доставки - - и декларираната цел за поетапен отвод от съветски газ Европа от ден на ден се притеснява от задаващата се тежка зима.

Италия: покупко-продажбите започнаха през април

Часове преди речта в Народното събрание, с която тази заран ще отбрани оставката си, италианският министър председател Марио Драги завърши съглашение, подготвяно от месеци. С делегацията, в която участваха министрите на вътрешните и външните работи, на правораздаването и на екологичния преход, Драги контракти увеличението на доставките на газ от Алжир за сметка на Русия.

Съгласно подписаната през днешния ден договорка италианската компания " Ени " дружно с няколко други френски и американски компании ще влага в находище в северен Алжир, с цел да създаде изкопаеми горива в размер 1 млн. барела петролен еквивалент.

" Алжир способства в решаваща степен за дейностите на италианското държавно управление да диверсифицира източниците да доставки, ставайки главен снабдител на газ за Италия през последните месеци ", заяви канцеларията му. Заедно с алжирския президент Абделмаджид Тебун - и във формат на междуправителствено съвещание - Драги подписа 15 съглашения в разнообразни области, от енергетиката (включително възобновимите източници) до устойчивото развиване, правораздаването и микропредприятията. Изданието Arab News италиански източник, съгласно който въпросът не бил единствено в газа, а в " установяването на нови връзки със страна, която постоянно е била близка до нас ". както и миграцията.

 Италианският министър председател Марио Драги с алжирския Айман Абдеррахман
© Reuters

Италианският министър председател Марио Драги с алжирския Айман Абдеррахман

Алжирският държавен петролен и газов производител Sonatrach в това време разгласи, че следва (преди зимата) доставката на 4 милиарда кубични метра газ за Италия. Тогава двете страни се договориха доставките по газопровода сред двете страни последователно да се усилят до 9 милиарда кубични метра за 2023-2024 година Италианското държавно управление възнамерява газохранилищата в страната да са запълнени до минимум 90% от потенциала до ноември в благозвучие с европейска цел.

Пред кореспонденти Драги разгласи, че Алжир към този момент се е трансформирал в последните месеци във водещ снабдител на природен газ за Италия. По данни на италианското държавно управление още преди последната договорка се очакваше Алжир да даде 23 милиарда кубични метра газ на Италия за тази година. Преди войната съветските доставки възлизаха на 29 милиарда куб. м годишно, само че след нея понижиха. До 2024 година се чака доставките от Алжир да се усилят с общо 9 милиарда кубични метра по отношение на предходната година.

Германия: ангажимент за водород, поръчка за газ

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси посети през вчерашния ден Германия, преди да продължи към Сърбия (Белград е обичаен сътрудник на Кайро в области като защитата още от времето на Йосип Броз Тито). Липсваха съответни задължения за газ, въпреки Сиси да изрази готовността на страната си да помогне за превоза му към континента и опцията налични находища от Източното Средиземноморие да бъдат изнасяни към Европа. Сиси обаче даде и сигнал, че се нуждае от европейска помощ за справяне с рецесии като продоволствената, отприщена от войната в Украйна. За разлика от Европа Египет не може да си разреши жителят да понесе цената на инфлацията, защото това би довело до неустойчивост, сподели египетският президент.

 Германският канцлер Олаф Шолц и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.
© Reuters

Германският канцлер Олаф Шолц и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Канцлерът Олаф Шолц посочи съглашението за създаване на водородната стопанска система на бъдещето по време на взаимната им конференция. " За трансформацията на промишленостите в страни като Германия електричеството и водородът ще са жизненоважни ", сподели немският водач. " Повечето от този водород ще бъде импортиран ", а това е " доста огромна опция " за другите страни, сподели Шолц.

Ако можем да изиграем роля за преодоляването на рецесията, бихме го създали неотложно.
Адбел Фатах ас Сиси за енергийната обстановка

На същата среща Сиси изясни, че Египет е " изцяло подготвен " за дълготрайно партньорство с Германия в енергетиката като част от визията на Кайро за преобразяване в хъб за продукция и експорт на чиста сила. Много преди тази среща Египет разгласи проект за създаване на мощности за чист водород - по тематиката Европейският съюз.

Франция: проуччване на опциите

За президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед визитата, почнало в понеделник и завършило през днешния ден, бе и първото в чужбина, откогато. От 10 съглашения, които бяха подписани за тези дни, едно бе изключително значимо за Европа.

 Френският президент Еманюел Макрон с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян.
© Reuters

Френският президент Еманюел Макрон с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян.

В понеделник, първия ден от визитата на шейх Мохамед бин Зайед, Франция и ОАЕ подписаха съглашение за съдействие в енергетиката в търсене на взаимни планове в за водород, възобновима и нуклеарна сила.

I witnessed alongside President Macron an MoU signing to establish a strategic energy partnership between the UAE & France – advancing our collaboration in this priority sector. Through such sustainable economic ties, we continue to strengthen the bonds between our two nations.
— محمد بن زايد (@MohamedBinZayed)

Според известие на френското държавно управление " в настоящия нерешителен енергиен подтекст това съглашение ще отвори пътя за стабирлна дълготрайна рамка за съдействие " и ще " отвори пътя за нови индустриални контракти ". Днес френската компания TotalEnergies разгласи разширението на стратегическото партньорство с Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) за да се изследват нови области на съдействие - да вземем за пример доставката на дизел от ОАЕ за Франция.

Критика

Към срещите предстоящо има доста рецензии: да вземем за пример на " Хюмън райтс уоч ", която предлага на Макрон да не не помни за положението на човешките права в ОАЕ - страна, в която властта на монархията е безспорна. " Докато ОАЕ поставиха значими старания да се показват като уважаващи права, действителността е доста по-различна ", се споделя в известието. " Не може нарушаванията да се замитат под килима. "

И " Шпигел ", че тематиката не е била високо в дневния ред на срещата.

Европейските водачи обаче са принудени да търсят сила и от страни, където човешките права не са на респект даже на думи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР