Ако африканската чума по свинете се разпространи у нас, това

...
Ако африканската чума по свинете се разпространи у нас, това
Коментари Харесай

Ловът под въпрос за 5-7 години, ако чумата по свинете се разпространи

Ако африканската чума по свинете се популяризира у нас, това може да блокира лова на диви свине за интервал от 5 до 7 години. Това съобщи пред БНР ръководителят на Ловно-рибарския съюз у нас Асен Пиперков.
Припомняме, Министерството на земеделието, храните и горите издаде заповед, с която се лимитират ловните действия в регионите към река Дунав и Варна. Междувременно на 29 септември, събота, следва да бъде открит ловния сезон за диви свине.

Припомняме и че през вчерашния ден, 25 септември, ловци в Северна България стачкуваха против подготвяната възбрана за колективен лов на дива свиня. Недоволството спря придвижването на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле (Румъния).

Според протестиращите с готвената възбрана с нищо не се способства за намаляването на популацията на дивите прасета, които са главен източник на болестта с африканска чума (АЧС).

" Тук изниква един голям проблем, който никой не го разяснява: какво ще се случи, в случай че още на първия ловджийски ден паднат много животни, което нормално се случва. Кой ще ги изследва тези животни, защото лабораториите в страната са извънредно малко, които могат да изследват този вариант на болестта ", попита Пиперков.

По думите му с изключение на, че популацията няма да се понижи с подборен отстрел, забраняването на груповото ловуване единствено може да способства за по-сериозното разпространяване на болестта.

Пред публичното радио тематиката разяснява и ръководителят на УС на Ловно-рибарското сдружение в Никопол Красимир Халов. Той изясни, че след ползотворна двумесечна преписка сред ловците и държавните институции, внезапно тихомълком излиза заповедта на уеб страницата на Министерството, която озадачава ловците.

" Тази заповед ни споделя, че няма да излезем на лов. Тя е много спорна. Преди два месеца се разсъждаваше от способените органи, че популацията би трябвало да се понижава с отстрел, с цел да се спре разпространяването. Сега се разсъждава противоположното ", безапелационен е Халов.

Той разгласи, че е допустимо на днешния митинг още веднъж да се стигне до блокиране на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, макар оповестения кротичък митинг. " Ще бъдем на митинг, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, в случай че няма смяна. На 29 ще го открием (ловния сезон - бел. ред.) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и през днешния ден ще се стигне до тези дейности, тъй като мисля, че откликнахме на страната доста съществено, с дейностите, които направихме през тези два месеца ", добави ловецът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР