Ако 2017 г. бе годината на ръста и популяризирането на

...
Ако 2017 г. бе годината на ръста и популяризирането на
Коментари Харесай

Тези страни са раят на криптоиндустията в Европа!

Ако 2017 година бе годината на растежа и популяризирането на криптовалутите, 2018 година определно е годината на регулациите и съзряването в бранша. Тази нова промишленост за първи път разпери криле през предходната година, само че полетя прекомерно покрай слънцето и в този момент държавните управления по целия свят концентрират регулаторните си старания в това да основат по-сигурна и по-зряла промишленост на криптовалутите, написа profit.bg.

Съединени американски щати работи по-скоро постепенно по отношение на налагането на повсемествни стандарти или регулации в това отношение. Няколко щата започнаха стъпки към това да станат по-гостоприемни към бокчейн промишлеността (като Ню Йорк с BitLicense), само че като цяло страната не съумя да сътвори регулаторна основа, която да е задоволително плодородна за сформирането на локална блокчейн промишленост.
В Европа ситуацията е изцяло друго. Смята се, че защото обособените страни в Европейски Съюз имат свободата да работят по-независимо, в сравнение с обособените щати в Съединени американски щати, регулаторните органи могат да бъдат по-гъвкави в приемането на нови промишлености.
Такава е историята на блoкчейн промишлеността в доста страни от Европейски Съюз. Докато Съединени американски щати се затрудняваха да основат дейно законодателстево в поддръжка на растежа на промишлеността на криптовалутите, избрани държавни управления в Европейски Съюз нареждаха законодателството си като извънредно отзивчиво към бокчейн технологията.
Ето и кои са най-дружелюбните към криптовалутите страни в Европа:
1. Швейцария
Първата страна, която в действителност се очерта на картатата като световен център на блокчейн промишлеността, е Швейцария. Страната е дом на огромен брой компании и организации за криптовалути, включително Ethereum Foundation, Ethereum Enterprise Alliance, Bitcoin Suisse и доста други. Смята се, че в последните няколко години Швейцария е съставлявала 14% от ICO пазара в международен мащаб.
Рони Берковиц, експерт по финансово и банково право, също по този начин гледа на Швейцария като на “лидер в регулаторната сфера.” Уникалната система на ръководство на страната, разрешава на локалното ръководство тук-там като кантона Цуг да се приспособява бързо към потребностите на блокчейн промишлеността.
Освен това финансовият регулатор на Швейцария е един от първите, които се заемат с въпроса за класификациите на валутите при ICO-та, като поубликува формалната си позиция по-рано през годината. Регулаторът сега предлага клеймо за достоверност за ICO-тата, които сполучливо минават инспекция.
Според Берковиц Швейцария “използва развитата си финансова промишленост и отвореността си към новаторски технологии, което ще се отрази на финансовите пазари. Не единствено това, само че наподобява, че финансовите органи в страната интензивно промотират тази промишленост и обезпечават явен път към развиването на разнообразни инициативи в тази сфера.”
Базираната в Швейцария Hypothekarbank Lenzburg разгласи неотдавна, че ще стане първата банка, която ще предлага публично бизнес сметки на компании от сферата на блокчейн технологиите и криптовалутите.

2. Малта
Малта, която е с население под 500 000 души, попадна в новините при започване на май, когато регистрира най-високи размери на търговия с криптовалути в света.
Това бе вследствие на обстоятелството, че Binance, най-голямата борса за търговия с криптовалути, неотдавна се бе преместила в страната.
Все по-голям брой известни блокчейн компании и стартъпи се местят в Малта поради удобното законодателство. Наскоро страната направи три законодателни промени в поддръжка на растежа на криптоиндустрията: “Законът за виртуалните финансови активи,” който има за цел да направи ICO-тата по-безопасни за инвеститорите; основаване на орган за контролиране на цифровите нововъведения, с което регулирането на криптоиндустрията стана официално; и нов закон за новаторските технологии, който обезпечава насоки за регистрацията и узаконяването на доставчиците на софтуерни услуги.
Всичко това, в композиция с ефикасния данъчен режим в Малта и банковата система, предлага на фирмите комфортни решения за стартирането на активност,” споделя Стани Кулечов, създател и основен изпълнителен шеф на ETHLend.
3. Естония
Кулечов споделя пред Finance Magnates, че неговата компания възнамерява да се записва в Естония, тъй като страната рапзолага с “ една от най-конкурентните данъчни системи в района, оперативите разноски са ниски, а правните управляващи са налични и дружелюбни.”
Той също по този начин показва и напредничавата стратегия за електронно жителство на Естония. Това е стратегия посредством която хора и компании могат да се записват като поданици в Естония без даже да стъпват в страната.
В Естония обаче има и няколко пречки, свързани с криптовалутите. Всяка трансакция на стойност над 1 000 евро изисква идентификация на клиента. Страната също по този начин бе мощно разкритикувана от общността на криптовалутите, когато държавното управление реши да закрие борсата Btc.ee преди няколко години.
4. Франция
Франция бе релативно непретенциозно показана в блокчейн пространството, само че в последно време страната става все по-атрактивна за криптокомпаниите. Според Кулечов “много страни са оповестили война на ICO-тата, до момента в който Франция подхваща друг метод - те работят върху това да трансфорат Париж в столица на ICO-тата.”
Френското министерство на финансите разгласи през март, че работи по законодателни ограничения за регулацията на ICO-тата. “Тази правна рамка евентуално ще разреши на ICO-тата да избират дали да аплайват или не за лиценз от френския регулатор на финансовите пазари,” споделя Кулечов.
Страната също по този начин обмисля данъчни облекчения, с които да притегля играчи от промишлеността на криптовалутите.
“Нашата цел е елементарна: да влезем в света на финансите на 21-ви век, като подсигуряваме на всички играчи нужната сигурност за тяхното развиване … не би трябвало да пропущаме революцията в блокчейна,” съобщи през март френският финансов министър Бруно льо Мер.

5. Германия
Германия е следващата страна, която не попада постоянно в новините по отношение на промишлеността на криптовлутите. Това обаче може би е в резултат на незадоволителната реклама – данъчните закони в страна са едни от най-благоприятните по отношение на облагите от криптовалути в света.
“Германия е данъчен парадайс за криптовалутите,” споделя Кулечов пред Finance Magnates. “Германското държавно управление ползва удобни за криптовалутите закони, като едни от тях са 0% налог върху рапзлащанията с криптовалути, както и 0% налог върху притежанието на какъвто и да било цифров актив за повече от година. Биткойнът пък е считан за законна валута за заплащане на налози и търговия в страната.”
Въпреки обстоятелството, че криптовалутите са широкоизползвани в Германия, “местните финансови регулатори към момента не са изготвили особено законодателство за блокчейн технологията и криптовалутите.” Компаниите, които оферират услуги в областта на криптовалутите, би трябвало да бъдат лицензирани от локалния финансов регулаторен орган. В страната обаче няма специфичен лицензионен режим за фирмите за криптовалути. Те просто аплайват за по-общ финансов лиценз.
6. Беларус
“Правителството на Беларус предлага на обвързваните с блокчейн технологията компании освобождение от налози за години напред,” споделя Берковиц. Освен това обаче страната не може да предложи съвсем нищо друго на фирмите от бранша, поради нейната известност и неналичието на поддържаща инфраструктура за блокчейн фирмите (банкиране, консултантски услуги, работна мощ и т.н.).
Въпреки това, освобождението от налози може да е задоволително за привличането на компании най-малко в идващите няколко годйни. Данъкът върху криптовалутите е 0% до 2023 година, което дава успокоение на прителжателите на цифрови валути и сигурност в бъдещето,” изяснява Кулечов.
Със специфичен декрет за развиването на цифровата стопанска система президентът на Беларус узакони търговията с криптовалути.
7. Гибралтар
Гибралтар също съумя да излезе на картата като международен център за криптовалути. Чрез разнообразни законодателни инциативи Гибралтар съумява да предложи на обвързваните с блокчейн технологията компании цялостна екосистема, състояща се от съответно финансово лицензиране, положителни консултанти и даже локална борса за търговия, съгласно Берковиц.
Кулечов прибавя, че “най-привлекателната линия на Грибралтар е неналичието на налог върху финансовите облаги и налог добавена стойност. Предприемачите би трябвало да заплащат налог само върху приходите си “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР