Акне (acne vulgaris) представлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се

...
Акне (acne vulgaris) представлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се
Коментари Харесай

Медици съветват как да се заличат белезите от акне

Акне (acne vulgaris) съставлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се главно сектори от кожата с по-голямо количество на мастни жлези, каквито са региона на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Акнето визира хора от разнообразни раси и възрасти, само че в най-голяма степен страдат подрастващите. Счита се, че към 80% от хората имат припадък на акне в един или различен миг от живота си, като най-често това е във възрастта сред 11 и 30-годишна възраст. При множеството лица кожното заболяване изчезва преди навършване на 30 години, въпреки и по-рядко при някои казусът може да продължи и по-късно в продължение на години, написа Пулс.бг.

При подрастващите акнето визира по-често мъжкия пол. Но за разлика от това при възрастните се визира доста по-често женският пол.

Важна роля в проявата на акнето имат андрогените (мъжките полови хормони). По време на пубертета тези хормони се усилват както при момчетата, по този начин и при девойките. Под тяхното въздействие мастните жлези усилват своя размер и надлежно създават по-голямо количество секрет (себум).

Хормоналните промени по време на бременност или банкет на противозачатъчни средства също могат да влошат и задълбочат деянията на акне.

Себумът, който обикновено се „ избутва “ до повърхността на кожата, през космените фоликули, при акне се натрупва и подкрепя развиването на бактерии. Като най-често изолиран извършител се показва Propionibacterium acnes, който обикновено населява кожата, само че при подобаващи условия се развъжда в запушените от мастен секрет фоликули.

Propionibacterium acnes е микроорганизъм, който се открива в доста от лезиите при акне. Въпреки че рядко се открива в новопоявилия се акнеиформен обрив, съществуването му в късните лезии е наложително.

Различни козметични средства могат както да провокират появяването на акне, по този начин и да усложнят акнеиформения обрив. Някои лекарства също могат да предизвикат появяването на акне – медикаментозно. Такива са кортикостероидите, литиевите соли, някои антиепилептични средства и йодни препарати. При разнообразни ендокринни и някои гинекологични болести хиперплазия, при които се следи хиперсекреция на андрогени, също имат отношение към развиването на акне.

Акнеиформени лезии могат да са налице и при новородени. Проявата им е през първите няколко седмици и месеци от раждането, а повода е въздействието на майчините хормони, които са минали с кръвта през плацентата.

Акнето е относително постепенно повлияващо се заболяване. Важно е всеки пациент да бъде наясно с това, за демонстрация на самообладание във връзка с резултатите от лекуването. Статистически информации сочат, че лекуването в границите на един месец води до усъвършенстване на акнеиформения обрив едвам 5%. До края на четвъртия месец от лекуването се следят доста по-сериозни резултати - постигане до 60%, а в края на шестия месец и до 80% изчистване на лезионните огнища. Важно е да се подчертае, че тези проценти важат единствено при уместно определено лекуване. Локалната терапия е нужна при всички заболели с акне и при огромна част от тях трае по-продължително време.

С оглед положителното “напасване ” на лечението, с изключение на първичната консултация със специалист-дерматолог са от голяма важност и регулярните контролни прегледи през период от един-два месеца.
Ранното лекуване е най-хубавият метод за попречване задълбочаване на забоялването и развиването на затруднения (например белези). При към този момент формирани белези (цикатрикси) има разнообразни способи за тяхното лекуване и понижаване. Цикатриксите могат да бъдат третирани с лазер, микродермабразио, а при доста дълбоки белези - преместването на мастна тъкан от друга част на тялото на мястото на белега, както и инжектиране на синтетичен пълнител под белега, с цел да се усъвършенства типа му.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР