"АКБ Корпорация" ХАД e поредният бивш приватизационен фонд, който напуска

...
"АКБ Корпорация" ХАД e поредният бивш приватизационен фонд, който напуска
Коментари Харесай

АКБ Корпорация се спаси от акционерите си

"АКБ Корпорация " ХАД e следващият някогашен приватизационен фонд, който напуща Българска фондова борса.

През юли Комисията за финансов контрол отписа сдружението и издадената от него емисия на акции от обществения указател. Основанието за това бе окончателното прекъсване на търговията с книжата, издадени от "АКБ Корпорация ", от началото на април тази година. А повода за тази последна мярка е неизпълнението на отговорностите на компанията в продължение на повече от една година да показа удостоверен от регистриран инспектор годишен финансов доклад, както и нежеланието й да организира постоянно годишно общо заседание на акционерите.

Софийският холдинг е обществено сдружение от юни 1998 година, само че през годините намерено не се съобразяваше с условията, които му постанова това състояние. От наличната информация в КФН, в "БФБ-София " и в Търговския указател се вижда, че последният му годишен доклад е този за 2010 година. По партидата на компанията в надзора е разполагаем протокол от постоянно годишно общо заседание, извършено през юни 2012-а. Дружеството не е намерено и на оповестения адрес за преписка.

Мечтата на над три милиона българи за благоденствие, чийто знак през деветдесетте години беше зелената бонова брошура, се сбъдна единствено за някои от тях. Богатството, което се очакваше да им донесе тя, да вземем за пример като дивиденти, по този начин и не стигна до новоизлюпените акционери. През миналите от този момент години действителността за множеството от тези мечтатели се оказа доста по-различна. Ентусиазирани, те трансферираха боновете си в особено основаните тогава приватизационни фондове. След две години те бяха преобразувани в холдингови сдружения и стартира търговия с техните акции на "БФБ-София ". Не всички компании и мениджъри обаче се оказаха готови за новите пазарни условия и последователно някои от тях изчезнаха от корпоративния небосвод. А с тях и фантазиите за замогване на повярвалите им. И през днешния ден още има притежатели и мениджъри, които карат вложителите да съжаляват, че са избрали скъпи бумаги на техните компании. Сред тях е и "АКБ Корпорация " ХАД, който се управлява от бизнесмена Николай Банев. Бизнесменът беше подсилен от чешката "Форес банк " с над 3 млн. $ и бе основан едноименният приватизационен фонд. "Инициативността " на Банев след това го скара с вложителите и в този момент чехите са уверени, че е немислимо да си върнат даже и част от парите. ПФ "АКБ Форес " бе измежду най-скандалните приватизационни фондове, пръкнали се в всеобщата приватизация. Дружеството стана известно с нападателната си рекламна акция в интервала, когато се акумулираха капиталови бонове - през 1996 година. Благодарение на това съумя да притегли 114 хиляди акционери. Тогава то направи и най-големи разноски по отношение на набрания капитал. През 1998 година се преобразува в "Холдингово сдружение АКБ Корпорация ". Днес надали някой от притежателите на такива акции е удовлетворен. Въпреки атрактивния портфейл, в който бяха включени предприятия от химията, машиностроенето и туризма, финансовите резултати на холдинга са плачевни. Ще бъде запомнен с метода си на ръководство в миналите години: нито един заплатен дял, източване и банкрутиране на дъщерните компании, а холдингът е сред най-санкционираните сдружения, защото не показва постоянно счетоводните си доклади.

По стъпките на този "грешник " върви още един от някогашните приватизационни фондове - "Югоизточен холдинг " АД - София. И върху това сдружение тегне наложената му мярка за окончателното прекъсване на търговията с негови акции от началото на месец май тази година. Но логиката на Закона за обществено предложение на скъпи бумаги планува и идната стъпка - за отписване на компанията от регистъра на обществените сдружения. Това се случи на 28 август. А повода за тази последна мярка още веднъж е неизпълнението на отговорностите на компанията в продължение на повече от една година да показа удостоверен от регистриран инспектор годишен финансов доклад.

Софийският холдинг (наследник на "Югоизточен приватизационен фонд " АД - Нова Загора) е вписан като обществено сдружение през юни 1998 година и акциите му са позволени за търговия на контролирания пазар, проведен и поддържан от "БФБ-София ". Справката в интернет страницата на КФН, БФБ-София и Търговския указател демонстрира, че последният годишен доклад, показан в регулатора, е този за 2013 година. Дружеството също не е намерено на оповестения адрес за преписка, като известието за глобата е върнато с бележката "непотърсено ". "Югоизточен холдинг " АД е разпределял за финален път дял за своите акционери през 1998 година. Той е бил по 0.47 лева на акция.

Спирането на търговията с акциите на "АКБ Корпорация " ХАД и на "Югоизточен холдинг " АД остави доста акционери с акции без стойност. Това не е най-лошият вид. Все отново компаниите не престават да съществуват, макар че книжата им не се търгуват на фондовата борса, т. е. не са обществени. В този случай няма по какъв начин да се разбере нито цената на акция, нито дали някой от другите акционери има предпочитание да купи дяловете на останалите съсобственици. Единственият метод да се продадат тези бумаги е да се предложат на другите акционери. Може и да се задържи делът и да се завоюва, когато сдружението разпределя дял.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР