Академията по изкуствата в Пловдив ще бъде наречена на своя

...
Академията по изкуствата в Пловдив ще бъде наречена на своя
Коментари Харесай

Кръщават АМТИИ на проф. Асен Диамандиев

Академията по изкуствата в Пловдив ще бъде наречена на своя създател проф. Асен Диамандиев. Министерският съвет внесе предложение за преименуването в Народното събрание, който следва да го гласоподава. Новото наименование ще бъде АМТИИ „ Асен Диамандиев “. То се дава в символ на самопризнание към делото на професора и неговия принос за висшето учебно заведение и е по предложение на Академичния съвет.

Легендарният проф. Асен Диамандиев (1915 - 2009 г.) посвещава цялата си креативна кариера на музикалното и личностното образование на генерации млади гении. Като употребява личния си престиж, през 1964 година реализира замисъла си в Пловдив да се открие първото извънстолично звено за образование по музика.

Академията започва като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните учебни заведения към Държавната консерватория.

През 1972 година се преобразува в независим Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил национално пеене и проучване на национални принадлежности. През 1995 година става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 година се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР