Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски“ се разграничи

...
Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски“ се разграничи
Коментари Харесай

Академичният съвет на СУ се разграничи от изказванията на историка Дарина Григорова

Академичният съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ се разграничи от позициите на историка и учител във висшето образователно заведение Дарина Григорова.

Преди дни в интерю за Pogled.Info Григорова съобщи, че „ след денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И по тази причина бързат “, имайки поради подхванатите дейности по демонтажа на Паметника на Съветската войска.

„ Считаме, че материали с сходно наличие нагнетяват в допълнение съществуващото в страната публично напрежение и обслужват ползите на пропагандата, обвързвана с войната в Украйна. Изразената в изявлението позиция от Дарина Григорова е нейно персонално мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разсъдъка и академизма “, се споделя в.

Денацификацията е тип лустрация – дейности, осъществявани за изчистване на следвоенното немско и австрийско общество, просвета, стопанска система, обучение и политика от въздействието на нацистката идеология.

На 24 февруари 2022 година, съветският президент Владимир Путин предприе пълномащабна война против Украйна с претекста да „ демилитаризира и денацифицира “ страната.

Думите на Григорова предизвикаха вълна на отвращение в обществените мрежи, както и многочислени апели за нейната оставка.

„ Намираме за неприемливо сходно държание от страна на академични учител, още повече, че в изявлението се пропагандират намерено и политически хрумвания, които директно въздействат върху настоящия публичен живот в България и уронват престижа и престижа на най-старото висше учебно заведение в страната “, показва още Академичния Съвет на СУ.

В изявлението си докторантката по история на Русия в СУ “Св. Климент Охридски " споделя още, че " Те [тези, които режат паметника] не си дават сметка, може би, част от тях, само че тези, които са поръчители са наясно, че в Украйна, когато рязаха монументи, почнаха след това да режат хора, а в този момент се реже украинска територия. И тези, които скачаха на Майдана преди 8 години, младежи, в този момент мобилизирани принудително, тъй като не могат да избягат от страната, както биха създали, в случай че имаха благоприятни условия или каквито са децата на всички политици украински, няма нито един в армията, те се връщат, в случай че се връщат въобще с ампутирани ръце, крайници, в ужасяваш тип ".

Според нея " нашите неонацисти, и отново да кажа български антисемити и расисти, които сега вършат това с паметника, умерено биха го позволили в България.

Григорова не е първият академични учител, който провокира публично неодобрение.

През 2020 година Общото заседание на Софийския университет " Св. Климент Охридски " излезе с декларация във връзка настояванията за оставка на различен собствен представител - проф. Михаил Мирчев поради ксенофобски внушения по време на лекциите му пред студенти в курса му по " Социална работа с етногрупи ".

Казусът с лекциите на проф. Мирчев породи по сигнал на Студентското общество за тъждество при СУ, което даде серия от образци за " неприемливо нарушаване на правилата на академичността и обществото, в което живеем ".

Студентите приканиха ректора на СУ и управлението на Факултета по науки за образованието и изкуствата (в който преподава социологът) да отстранят Мирчев от курса му и да основат условия за недопускане на расизъм, сексизъм и ксенофобия в университета.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР