Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски обсъди тази

...
Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски обсъди тази
Коментари Харесай

СУ поиска яснота по казуса с болница Лозенец

Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " разиска довечера проблема с превръщането на болница " Лозенец " в национална педиатрия. Той изиска повече изясненост за процедурата , съобщи БНР.

" Медицинският факултет е директно обвързван със своята учебно-клинична база болница " Лозенец ". Няма по какъв начин тази база да се замести с други бази, без това да провокира извънредно разтърсване на факултета. Софийският университет предлага в Закона за лечебните заведения да се допусне опцията лечебни заведения да бъдат излъчени за ръководства и на висши учебни заведения. И най-после - академичната общественост ще бъде в протестна подготвеност, до момента в който тези претенции бъдат изпълнени ", заяви ректорът проф. Анастас Герджиков.

Становището ще бъде показано на здравната комисия на Народното събрание преди утрешното ѝ съвещание.

Болницата е образователна база на Факултета по медицина към университета и преди няколко дни студентите показаха терзание, че трансформацията може да докара до лишаване на акредитацията на факултета.

 Кирил Ананиев успокоява студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета
Кирил Ананиев успокоява студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета

Има сигнал в Министерство на здравеопазването, че доктор Любомир Спасов е в спор на ползи

Няма заплаха да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и дипломите на студентите. В това увери преди дни студентите по медицина в Софийския университет " Св. Климент Охридски " здравният министър Кирил Ананиев.

" Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса дружно, тъй като търсим разговор, а не борба. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са освен да съхраним съществуващата база, само че и да я надградим ", съобщи Кирил Ананиев пред студентите на Медицинския факултет към СУ " Св. Климент Охридски " по време на среща с тях и с ректора на висшето образователно заведение проф. Анастас Герджиков .

Министърът акцентира, че Министерството на здравеопазването е взело всички ограничения за определянето на спомагателни клинични бази, в които да се организира образованието на студентите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР