Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение

...
Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение
Коментари Харесай

МУ-Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

 Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. понижи увеличените с изменението на Закона за висшето обучение (обн. Дъждовни води бр.17 от 25.02.2020г.) такси за всички студенти, учащи се против възнаграждение по чл.21, ал.2 от ЗВО, признати в предишни години. Намалението стана факт с помощта на положените старания и устойчивата поддръжка на управлението на университета към студентите, които изменението на Закона слага при изменени условия и значително по-високи такси.

Всички студенти, учащи се против залащане, още при записването си в университета подписват контракт, според който годишната такса за образование се дефинира по законодателен ред и може да бъде друга за всяка образователна година. Годишната такса се внася на две равни вноски в период до две седмици от началото на семестъра.

Проявявайки схващане към вероятните усложнения, които студентите могат да срещнат при възнаграждение на увеличените по отношение на миналата година такси, още с влизане на изменението на ЗВО управлението на университета насочи запитвания, в това число и писмени оферти до МОН, по отношение на законосъобразна опция за опазване на таксата за образование против възнаграждение на признатите към този момент студенти в размера, при който са почнали образованието си. Тази връзка продължи до разрешаване на казуса. Ръководството на МУ-Варна изрича признателност към министъра на образованието и науката, който откликна на основаното напражение измежду студентите. Със свое писмо от 06.08.2020г. министър Красимир Вълчев поддържа предлагането на МУ – Варна за понижаване на таксите и удостовери неговата легитимност.

Намалението е оптимално вероятното и е по отношение на чл.95, ал.2 от ЗВО, според който за избрана категория студенти Академичният съвет на висшето учебно заведение може да дефинира такси в понижен размер от одобрените от Министерския съвет.

Така, увеличените такси за студентите, учащи се в платена форма и признати преди образователната 2020/2021г., понижат значително, като за редица специалности резервират размера си от предходните години. Има специалности в задочна форма на образование, за които годишната такса за платено образование е по-ниска спрямо миналата  година. Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на университета.

Преди началото на академичната година казусът с нарастването на таксите за платено образование на студентите, признати в предишни години в Медицински университет – Варна откри задоволително, заслужено и законосъобразно решение със взаимните старания на студенти и техни представители, управлението на университета и Министерството на образованието и науката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР