Академичната теория за типовете и нива култура – или поне

...
Академичната теория за типовете и нива култура – или поне
Коментари Харесай

Aniventure Comic Con – празникът на попкултурата в България

Академичната доктрина за видовете и равнища просвета – или най-малко тази, която ми преподаваха в университета – прави разделяне сред висока, известна и всеобща просвета. И подредбата не е инцидентна. Популярната просвета – или в резюме попкултурата – е мястото, където другите две се срещат.

Това е златната среда. Някъде сред гледането на филми на Ларс Фон Триер и следенето на риалити формати от рода на The Jersey Shore и еквивалентите му по необятния свят, се намира попкултурата.

Тя е по едно и също време налична и необятно публикувана, само че и заредена с будна хужожествена мисъл и бездънен смисъл. Тя непроменяемо улавя духа на епохите посредством своите създатели, потребители и критици. Тя се помни и се предава от потомство на потомство.

Конвенциите Comic Con са международните празници на този вид просвета по цялата планета.

И откакто много време в България сходни събития бяха с прекомерно стеснен мащаб или асоциирани прекомерно тясно с поклонничеството към японската просвета, да вземем за пример годишния AniFest във Варна - тази година е втората поредна, в която в родната ни страна се организира Comic Con.
 Мария Братоева и Георги Петров в функциите на Харли Куин и Жокера Мария Братоева и Георги Петров в функциите на Харли Куин и Жокера
А цялостното преживяване, което Aniventure Comic Con предлага на хората, изповядващи попкултурата или елементи от нея съвсем като вяра, е незабравимо. На събитието се срещнаха почитатели на западната и източната попкултура, косплейъри, почитатели на известното кино, телевизия, литература, комикси, артисти, художници и, несъмнено, геймъри.

Проведоха се шампионати по игри като Fortnite и FIFA 18 редом с косплей ревюта, демонстрации на източни бойни изкуства и срещи с известни в интернет персони. Имаше безусловно за всекиго по нещо, с което Aniventure Comic Con изрази и най-красивата линия на попкултурата.

За следващ път косплейъри смаяха всички присъстващи с изключителните си умения да влизат образно под кожите на своите обичани персони, без значение от коя сфера на културата и всекидневието са те, до последния вероятен подробност.

Мария Братоева, една от най-хубавите косплейърки в България през последните години, не направи изключение.
 Мария Братоева Мария Братоева
Мария засвидетелства за следващ път любовта си към жанра на метъл музиката с безукорен косплей на вокалиста на групата Ghost, Тобаяс Фордж, и по-конкретно на театралното му амплоа, известно като Papa Emeritus. В костюма и мъртвешкия си грим тя беше изцяло неузнаваема.

Но ползата на косплейърката към попкултурата надалеч не се лимитира до метъл музиката и с това тя значително е персонификация на духа на Comic Con. Други нейни безупречни превъплъщения от близкото минало са били Сири от хитовите видеоигри The Witcher, които следва да бъдат приспособени в сериал на Netflix с Хенри Кавил в основната роля, и общоизвестната Харли Куин от DC Comics.

Но на посетителите на Comic Con, които не са толкоз изобретателни или положителни в шивашкото изкуство и гримирането, им беше разрешено да бъдат и просто почитатели, които получиха опция да се срещнат с някои от своите идоли.

Гости на събитието бяха художникът зад комиксите „ Cyanide and Happiness “, който нарисува по нещо на всеки човек, отишъл да вземе подпис от него, две актриси от сериала „ Викинги “ и, несъмнено, трима артисти от световния феномен „ Игра на тронове “.

Даниел Портман, Владимир Фурдик и Крисчън Найрн, познати надлежно като Подрик Пейн, Нощният крал и Ходор в мегапродукцията на НВО, отговаряха на въпроси на почитатели в специфичен обществен панел, снимаха се с редица от тях и разговаряха с публицисти на закрита конференция. Найрн несъмнено се появи като най-сърдечен и разговорлив измежду тримата.
 Ходор Ходор
Въпросите към тях варираха в своя звук и засягаха разнообразни аспекти от работата им по сериала. На въпрос на Vesti.bg по отношение на процеса му на влизане в ролята на Ходор, Найрн отговори, че през първите сезони постоянно е имал потребност от упътвания от страна на режисьорите и сценаристите в своите подиуми като големия приветлив персонаж, кадърен да произнася единствено една дума.

Стоките за закупуване на Comic Con също бяха в обилие и посетителите бяха зарадвани с комикси и графични новели на промоционални цени, ваучери за кино и доста разнородни награди, идващи с тях. Но повече от всяка една материална движимост на събитието, духът на споделена пристрастеност и обич към другите известни и колоритни субкултури способства за позитивната атмосфера на събитието.

Това е и чертата на Comic Con конвенциите по целия свят, която гостуващи звезди в никакъв случай не пропущат да бележит. А в днешния свят, изпълнен с разделяне по повече параграфи, в сравнение с сме способни даже да изброим, няма нищо по-хубаво от нещо сходно, към което да се обединим. Това е хубостта на попкултурата и в България тя най-накрая има своя годишен празник на Aniventure Comic Con. Не ще и дума, че нямаме самообладание за следващата година.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР