Акад. проф. д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г

...
Акад. проф. д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г
Коментари Харесай

Акад. Славов: Една от причините за ордена ми е, че съм спестил 10 млн. лв. на държавата

Акад. проф. доктор Чавдар Славов е роден през 1953 г в София. През 1979 г приключва медицина в Медицинска академия в София, а през 1984 г придобива и компетентност „ Урология “. От 1988 г е претендент на медицинските науки, като през 1995 г става доцент по урология, завеждащ бранш. От 2007 г е лекар на медицинските науки, а от 2008 г е професор по урология. През 2010 година получава степен магистър по „ Здравен мениджмънт “ в УНСС. От 2009 до 2013 г е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД, София. 2013 г – 2014 година е зам.-министър на опазването на здравето. В момента е шеф Клиника по урология с осъществяване на характерна активност по андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “-София. Национален съветник по урология.

Бил е зам.-декан на МФ при МУ София и дълготраен член на Факултетния и Академичния препоръки при МУ София. Член на редица интернационалните и наши научни организации – AUA, EUA, SIU, БУД и други

Акад. проф. доктор Славов е лекарят, който за първи път вкарва у нас реконструктивната хирургия на пикочните пътища и пикочния канал, при които засегнатите сектори се заместват с тъкан от устната празнина, да вземем за пример при хирургично лекуване на заболяването на Пейрони, което е патент на клиниката. За многочислените си достижения в региона на урологията той е почетен през 2018 година от президента Румен Радев с най-високото държавно отличие – Орден „ Стара планина “ първа степен.

С акад. проф. доктор Славов беседваме за реконструктивната пластика на дефектите с букална или лингвална лигавица, за лекуването на заболяването на Пейрони и за удоволствието от благодарността в очите на пациентите.

Акад. Славов, какво съставлява уретропластиката?

Използване на еластичен материал, който може да бъде от бузата, може да бъде и от езика за няколко интервенции. На първо място интервенции върху пикочния канал, най-често стеснения на уретрата, на които по този начин съумяваме да му възстановим потенциала. Този способ се ползва повече от 23 години към този момент в България, а в УМБАЛ „ Царица Йоана – ИСУЛ “ се намира единственият център, в който сега рутинно се правят тези интервенции. Когато ги въвеждахме преди време, България беше една от първите страни в света, която използваше метода на заменяне на пикочния канал. Впоследствие натрупахме много материал, даже това беше тематиката на огромната ми докторска дисертация 2006 година, която опазих върху над 300 случая. Това е доста честа патология, като в множеството случаи е провокирана от контузии от погрешно боравене с хирургически ендоскопски инструментариум, така наречен ядрогенни структури. В последните 20-30 години се разшири размера на ендоурологията – интервенции на простатата и на пикочния мехур през пикочния канал, и доста постоянно каналът се наранява или при недобро окомплектоване с инсталация, или заради погрешно боравене с нея. Често аргументите са провокирани и от контузии при пътнотранспортни катастрофи – рухване или прилепяне на таза, който, чупейки се, срязва като с нож пикочния канал. В нашата процедура имаме случаи, в които хората са живели повече от 15 години с катетър, излизащ от корема, защото е изцяло затворен пикочният канал. Тази интервенция на процедура възвръща естествения метод на уриниране и положителното качество на живот при такива пациенти.

Трябва да отбележа, че тази интервенция е и много финансовоемка. В европейските страни междинната й стойност е сред 10 000 и 15 000 евро. В Англия е 15 000 паунда.

А каква е цената й у нас?

В България НЗОК до неотдавна я заплащаше по 1200 лева, в този момент, след десетгодишни старания най-сетне е увеличена на малко над 2000 лева Когато получавах ордена си „ Стара планина “, една от аргументите, която беше изтъкната е, че съм икономисал на страната близо 10 млн. лева На толкоз изчисляваме интервенциите, които сме създали, при междинна цена 10 000 евро. Ако не ги правехме тук, тези хора трябваше да бъдат лекувани в чужбина и страната да им заплати лекуването.

Колко души годишно се нуждаят от такава интервенция?

Средно я вършим на 60-70 пациенти годишно, макар че хората с такива контузии действително са доста повече. Колегите избират да вършат по-леките операции, само че те са многократни – вътрешна уретротомия или дилатация на канала, което обаче тежи на Здравната каса, тъй като са едни от най-често правените процедури. Това е икономическият резултат, само че мен ме интересува повече медицинският и качеството на живот на пациентите. Когато въвеждах този способ, тогавашния ми шеф сподели, че това са опити, които си върша с пациентите и надали не това е отречено, а няколко години по-късно се трансформира в „ златен стандарт “ в реконструктивната урология.

Когато се взима тъкан от бузата или езика, не остава ли дискомфорт у пациента?

За не повече от 48 часа. Тази тъкан се възвръща. Още на първия ден пациентът може да пие вода, а на втория ден – да се храни. Преди няколко години започнахме да използваме този еластичен материал и при стеснения на пикочопровода – каналът, който свърза бъбрека с пикочния мехур. Третият вид, при който използваме такава лигавица, е при заболяването на Пейрони, открита като заболяване при мъжа още през 1743 година Това е формиране на твърди фиброзни плаки, които водят до деформиране на члена в избрана посока. Това е и мъчително, и пречи на естествената полова интензивност, а оттова и на качеството на живот. За да се изправи половият член, тези плаки се постанова да се махнат, само че би трябвало да бъдат заместени с нещо. Бяхме едни от първите в света, които започнахме да употребяваме букална лигавица за заместването им, и сме единствените в България, които вършим тази интервенция. Пациентите са по-малко – 20-30-годишно, тъй като прецизно съблюдаваме индикациите за интервенция. Първо заболяването на Пейрони се опитваме да я лекуваме по закостенял метод, само че нормално резултатът е непълен. Четвъртият тип интервенции, при които използваме лигавица за заменяне на тъкани, е при рак на главичката на пениса. Обикновено вършим глансектомия – органосъхраняваща интервенция, и построяваме нова главичка, която я покриваме с тази лигавица и по този метод се резервира самочувствието на мъжа и той може да реализира естествен сексуален контакт. Това са извънредно скъпи интервенции, които се вършат по медицински аргументи, а не за хубост.

Каква част от интервенцията доплаща пациентът?

Няма огромно доплащане. Най-много може пациентът да си закупи катетър, който коства приблизително 30-40 лева, и при предпочитание за избор на екип. Няколко интервенции направихме на украински пациенти напълно гратис. Дори и избор на екип не са плащали. Не са парите водещият претекст за нас. Удоволствието от свършената работа и благодарността в очите на пациента са най-важни.

Колко време трае една такава интервенция?

Различно е, само че приблизително два-три часа. При актуалните условия, актуалните хирургични принадлежности и шевен материал, както и съществуването на добър екип, с който мога да се похваля, тези интервенции не са тежки, макар че изискват огромна точност.

Вашата работа наподобява доста на работата на скулпторите.

Безспорно. Ние се родеем с хората на изкуството и в частност на изобразителното изкуство. Аз съм познавач, групирам графични работи, демонстрирам ги като изложения и даже съм издал и азбучник с извадка на най-хубавите графици на България. Нося го по света, когато вървя по конгреси и в галериите на огромните градове на Съединени американски щати и Европа съм оставял по един подобен азбучник. Навсякъде бяха сюрпризирани по три аргументи – първо, че доктор е направил подобен азбучник, второ, че в България има толкоз положителни графици и трето – че се популяризира гратис.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР