Акад. Николай Денков от ПП връща в понеделник като неизпълнен

...
Акад. Николай Денков от ПП връща в понеделник като неизпълнен
Коментари Харесай

ПП връщат неизпълнен мандата в понеделник

Акад. Николай Денков от Политическа партия връща в понеделник като несбъднат втория мандат за сформиране на правителсво.

 

На 9 януари, понеделник, от 10.00 часа на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев ще одобри претендента за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание – „ Продължаваме промяната “, на който според конституционната процедура връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент, оповестиха от пресофиса на президента.

 

От " Продължаваме промяната " обявиха, че са подготвени да върнат досието с неизпълнения мандат още през днешния ден, в случай че президентът ги одобри.

Изявлението пристигна, откакто Народното събрание отхвърли управническата декларация на " Продължаваме Промяната " с управнически цели. 

 

От партията са се свързали с администрацията на президента, с цел да ревизират опциите съгласно графика на президента, след което са получили покана за понеделник от 10.00 часа. 

 

От Политическа партия към този момент няколко пъти оповестиха, че в случай че тази декларация не бъде подкрепена от болшинството в Народното събрание, те ще върнат несбъднат мандата.

 

Декларацията с целите на Политическа партия беше гласувана без никакъв спор. След като претендентът за министър председател Николай Денков показа главните цели в декларацията и претекстовете за написването ѝ, никой от присъстващите в залата не взе отношение, без значение, че председателстващият Росен Желязков на няколко пъти ги подкани.

 

Tака де факто спор не се заформи, в това число от страна на групата на Кирил Петков и Асен Василев да защитят целите, показани в декларацията. Председателстващият съвещанието Росен Желязков закри опцията за полемика и непосредствено пристъпи към гласоподаване.

Малко по-късно пък Жечо Станков от ГЕРБ съобщи, че желае смяна в правилника на Народно събрание по този начин, че всяка импортирана декларация в деловодството за гласоподаване от залата да бъде съпроводена настрана от претекстове за какво е импортирана.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев и акад. Денков отвърнаха, че всички те са били изложени при започване на текстовете, препоръчани от тях.

А Тома Биков загатна за разделяне в групата на Политическа партия, откакто от гласувалите през днешния ден нейни 53-ма представители, едвам 22 в действителност се подписали под декларацията при внасянето й. " Защо Бойко Рашков не е поставил своя автограф, да вземем за пример? ", пипита той.

Кирил Петков пък, от своя страна, благодари на проектопремиера за добре свършената работа в границите на конституционната процедура по втория мандат, връчен от президента и за това, че е сложил националните ползи над партийните.

Така се стигна и до гласуването - срещу бяха от ГЕРБ-СДС и " Възраждане ". Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " гласоподаваха " въздържал се ". Декларацията беше подкрепена единствено от Политическа партия и Демократична България.

Николай Денков, претендент за министър председател на " Продължаваме промяната ": " Обединението към тези национални цели би ни доближило до нашата общо цел развиване на БГ като обективна страна с висок витален стандарт, новаторска и конкурентна стопанска система, подкрепена от високо образовано, крепко, съзидателно общество от свободни жители. Предлагаме ви да подкрепите тази декларация, тъй като тя отразява общонационалните ни цели. Сега е моментът дали 48-ото Народно събрание е на висотата да се обедни към такива дълготрайни общонационални цели.

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: " Не е подкрепена от хората, които настояват, че другояче я поддържат - това са към 10-ина - 15 души от партиите, които са оповестили, че я поддържат. Към вас и управлението на Народно събрание ви предлагам да не губим времето на Народното събрание с сходни действия ".

 

Малко по-късно Радев разгласи, че няма да бърза с връчвaнето на третия мандат за сформиране на държавно управление. " Не желая да приказваме за трети мандат, преди да сме изчерпили всички благоприятни условия за втория. Това бе един опит на Политическа партия посредством тази декларация да се потърси по-широка поддръжка. Ще разглася решението си за третия мандат, в случай че стигнем до подобен, в период ", сбит бе президентът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР