Акад. Николай Денков е на Продължаваме Промяната“, съобщи на брифинг

...
Акад. Николай Денков е на Продължаваме Промяната“, съобщи на брифинг
Коментари Харесай

Кой е акад. Николай Денков - кандидатът за премиер на Продължаваме Промяната

Акад. Николай Денков е на „ Продължаваме Промяната “, заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кой е акад. Николай Денков?

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 година в Стара Загора. През 1987 година приключва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, от 2007 година е лекар на химическите науки, от 2008 година е професор по физикохимия. От 2004 година до 2008 година е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е началник на Катедра „ Инженерна химия “. От 2017 година е началник на лабораторията „ Активни формулировки и материали “ към факултета. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. 

През 2018 година Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. През 2021 година Събранието на учените на Българска академия на науките го избира за учен в региона на природоматематическите науки, направление „ Химически науки “. От 2019 година акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „ Academia Europеa “.    

От 12 август 2014 година до 5 април 2016 година Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето обучение и европейските структурни фондове. Той е длъжностен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 година до 4 май 2017 година в държавното управление на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 година е длъжностен министър на образованието и науката в двете служебни държавни управления на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на образованието и науката в държавното управление на Кирил Петков.

В класацията на Станфордския университет в Съединени американски щати, за 2021 година, в която попадат 73 български учени,  акад. Николай Денков е на 727-о място в „ Химическа физика “. Класацията на Станфордския университет групира всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти.

Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. 

Акад. Николай Денков е разгласил над 175 научни публикации и обзори. Неговите разработки са представени над 8500 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Има 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични. 

Ръководил е повече от 50 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании. Работил е като водещ академик в изследователските институти на компаниите „ Юниливър “ (САЩ) и „ Rhone-Poluenc “ (Франция). Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция). 

За своите научни достижения Николай Денков е почетен с редица награди, измежду които грамота от Японската организация за проучвания и развиване (1995), Голямата премия " Питагор " на Министерството на образованието и науката за 2010 година, на Почетния знак със синя лента на СУ „ Св. Климент Охридски “ (2013), на Голямата премия на СУ „ Св. Кл. Охридски “ за високи научни достижения (2016),  на годишната премия „ Солвей “ за високи научни достижения на Европейското сдружение по колоиди и повърхности (2019) и др. 

На 25 октомври 2022 година с декрет на президента е почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за заслуги в региона на образованието и науката. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР