Акад. Николай Денков - бивш министър на образованието и настоящ

...
Акад. Николай Денков - бивш министър на образованието и настоящ
Коментари Харесай

Николай Денков ще е кандидат-премиер на ПП, Радев ще забави още втория мандат

Акад. Николай Денков - някогашен министър на образованието и сегашен народен представител от Политическа партия - ще бъде претендент за министър председател в проектокабинет на " Продължаваме промяната ".

Информацията се чака да бъде доказана публично от партията на конференция в четвъртък - ден откакто номинираният от ГЕРБ проф. Николай Габровски не съумя да събере болшинство в Народното събрание за своя екип.

От Политическа партия договарят с " Демократична България " за лъчение на състав на държавно управление на малцинството, като вид за постоянен кабинет с втория мандат - макар че вероятностите за сходен избор са доста ниски, имайки поради позициите на останалите парламентарни групи.

Акад. Денков беше министър на образованието в три държавни управления - постоянния кабинет на Кирил Петков (2021-2022) и двата служебни кабинета на Огнян Герджиков и Стефан Янев.
Той е знаменит академик в региона на химията - колоидно-дисперсни системи и техните приложения в промишлеността и бита.Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 година проф. Денков е измежду първите 2% на най-влиятелните учени в света. Публикувал е над 175 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature, една в Nature Communications, и 17 обзора. Има и 12 патента.Той е член-кореспондент на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация.Преподавател е и в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, във Факултета по химия и фармация.
Лансирането на неговата кандидатура е оттегляне от първичните планове за издигане на Асен Василев или различен водач от Политическа партия или Демократична България.

Президентът Румен Радев разгласи от Брюксел, че е подготвен да забави още повече връчването на втория изследователски мандат (за който няма съответни срокове), тъй че договарянията за управническия формат да може да се продължат.

Той обаче насочи задочно предизвестие към водачите на " Промяната " Кирил Петков и Асен Василев:

" Всички сме уверени, че би трябвало да има постоянно държавно управление. Всеки опит в тази посока би трябвало да бъде насърчваван. Първата мощ получи в допълнение време за обсъждане и сформиране. Редно е и втората полит мощ да получи някакво в допълнение време, стига желанията за сформиране на прваителство да са откровени и времето да се употребява за договаряния и приемане на значими закони, а не за предизборна пропаганда ", сподели той пред български публицисти преди срещата на Европейския съвет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР