Акад. Георги Марков е един от най-авторитетните български историци. Кореняк

...
Акад. Георги Марков е един от най-авторитетните български историци. Кореняк
Коментари Харесай

Независимостта: Великото събитие ни връща в голямата игра

Акад. Георги Марков е един от най-авторитетните български историци. Кореняк пловдивчанин. Завършил е Софийския университет. Специализирал в Института за европейска история в Майнц, Федерална Република Германия. Дългогодишен шеф на Института по история към Българска академия на науките.

- Какъв празник е 22 септември?

- Дълго време той не беше отбелязван. Трябваше това велико събитие в новата ни история да се върне в празничния календар. След Освобождението и Съединението България остава васално княжество на султана. До 1908 година на гарата в Пловдив се мотаят началници с австрийски униформи - Източните железници в Южна България са австро-германски, само че самото сдружение принадлежи на Османската империя. Дори фаровете по черноморското крайбрежие са били непозната благосъстоятелност.

- За наша горделивост има пловдивско присъединяване в извоюването на независимостта.

- Дипломатът Иван Гешов, чието отзоваване от Цариград става фиктивен мотив за оповестяване на независимостта, е от авторитетна пловдивска фамилия -Гешови, дава концепцията за самостоятелност и предлага да напусне Цариград, откакто демонстративно не е поканен на приема за рождения ден на султана с претекст, че България не може да се реди измежду другите самостоятелни страни. Премиерът Малинов му написа: Напуснете! България не може да търпи такова отношение!

- Спечелили сме сложна борба?

- Битката е яростна - Османската империя желае 500 млн. златни франка обезщетение, в това число и за Източните железници. Премиерът Малинов дава 82 млн., и то не тъй като не можем да дадем повече, а поради националната чест.

Русия предлага ходатайство. Всъщност имаме огромна изгода от болшевишката гражданска война. Русия опрощава на султана дължимите 82 млн. репарации от Руско-турската война през 1877-78 година, които България би трябвало да изплати на Москва като нисколихвен заем. Ние изплащаме на Русия 2 млн. златни франка. След болшевишката гражданска война Русия е затънала в милиарди задължения, които вождът Ленин отхвърля да заплаща, както и да търси задълженията на царска Русия! Така и ние един път да имаме шанс в интернационалните връзки!

- Научихме ли най-важния урок от 1908 година?

- Това е триумф на нашата дипломация, зад която обаче стои мощна войска. Няма да се оставим да бъдем изнудвани от Високата врата и да плащаме половин милиард златни франка, споделя Фердинанд на император Николай Втори. Тогава обаче България е била в положение да води война. Редовната войска е 45-хилядна. Само 4 година по-късно за Балканската война е мобилизирана 600-хилядна войска.

- Доколко сме самостоятелни през днешния ден?

- Ще въздъхна надълбоко. За пръв път се отказахме от огромна част от държавния си суверенитет, влизайки в Европейски Съюз - освен ние, а и другите страни. Все отново обаче Европейски Съюз не е федерален съюз. Европейските страни имат своя вековна история. Не можем да сме Съединени европейски щати. Не можем да сме европейци въобще.

За разлика от Доналд Тръмп, чийто дядо Фридрих е баварец, само че президентът е към този момент американец и се афишира против злите германци, конкуриращи пазара с колите си.

Но в Европа първо сме българи, германци, а след това сме европейци, не противоположното. Както споделих още през 2006 година: Европейската фантазия е да живеем като европейци в България и да бъдем българи в Европа!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР